Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2021 08:00 | Správy | Domáce správy

Odmietajú záchranky seniorov s covidom?! Riaditeľka DSS opísala desivú skúsenosť

Situácia je kritická! Na COVID-19 denne zomierajú desiatky poväčšinou starších ľudí a najväčšie problémy majú v domovoch seniorov. Napriek prebiehajúcemu očkovaniu majú stále veľa nakazených, no kapacita voľných lôžok v nemocniciach je na minime.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová opísala desivú skúsenosť riaditeľky zariadenia pre seniorov.

Na dispečingu záchranky žene podľa nej povedali, že z piatich klientov má vybrať jedného, ktorý má šancu prežiť. „Tých 5 klientov zobrali, ale riaditeľka sa s nimi musela hádať vyše pol hodiny,“ doplnila. Nový Čas preto kontaktoval riaditeľov iných DSS s otázkou, či sa stretli s podobným prístupom.

Ak sú oddelenia plné, je to na nás!

Vojtech Hintoš, riaditeľ DSS Via Lux Barca, zastupujúci riaditeľ v DSS Arcus, Košice

- Odkedy som zastupujúcim riaditeľom v DSS Arcus, nemám skúsenosť, aby nám nemocnica odmietla prijatie klienta. Ani z DSS Via Lux v Barci, kde sme nemali ťažké priebehy covidu. Niektorí klienti ani nevedeli, že covid mali. Zaznamenal som informácie o tom, že nemocnice nechceli prebrať klienta, ale určite to nebolo od nás z Košíc. Ak sú nemocnice plné, je to potom na príslušnom zariadení, akým spôsobom rieši danú situáciu. Ak nemocnica odmietne klienta, tak v konzultácii so všeobecným lekárom sa dá merať saturácia krvi kyslíkom, prípadne zabezpečiť kyslíkový prístroj a podobné kroky, ktoré zmiernia priebeh ochorenia.

 

Vychádzajú nám v ústrety

Juliana Hanzová, SENIOR HOUS, n. o., Levice

- Vedela by som pochopiť, ak by takýto tlak nemocnice robili, bolo to aj v Taliansku a možno to aj funguje, neviem. Musím však naopak vyzdvihnúť prístup našej nemocnice v Leviciach, vychádzajú nám v ústrety vo všetkých situáciách, aj keď boli naši klienti hospitalizovaní s inými ochoreniami v tejto dobe. Naozaj ten ich prístup od komunikácie po ústretovosť ma až samu prekvapil.

Otvoriť galériu

Vzali len jedného penzistu

Matej Alex, riaditeľ Seniorcentra Staré Mesto, Bratislava

Bratislavské Seniorcentrum používa oxymeter, ktorým merajú klientom saturáciu kyslíka. Ak klesne pod stanovenú hodnotu, vedia, že je potrebná hospitalizácia. K dispozícii majú podľa riaditeľa Mateja Alexa aj sponzorský generátor kyslíka a kyslíkovú bombu. Aj oni už však zažili jednu problémovú situáciu. „Volali sme kvôli jednému klientovi RZP, ale okrem neho sme mali ďalšieho, ktorého stav bol podľa nás tiež na hospitalizáciu alebo minimálne na kontrolu, tak reakcia RZP bola, že vezmú len toho, kvôli ktorému sme telefonovali,“ prezradil riaditeľ.

Sanitka vždy prišla

Anna Pavlovičová, riaditeľka DSS Zavar, Zavar (okr. Trnava)

- Staráme sa o každého klienta maximálne zodpovedne, tak, ako keby to bol môj otec alebo syn. Pri akejkoľvek malej neistote voláme záchranku, ktorá vždy príde. Meriame ľuďom saturácie a naši klienti dostávajú maximálnu starostlivosť. Mali sme zo 112 klientov 111 pozitívnych. Ja sama som tam bola päť týždňov aj s mojimi zamestnancami, ktorí urobili všetko, aby každému pomohli. Zamestnanci sa obetovali, nevideli rodiny, boli v karanténe, len aby pomáhali, ako len mohli. Som smutná z toho, že niekto môže šíriť takýto hyenizmus.

Otvoriť galériu

Ešte sme to nemuseli riešiť

Jana Dupáková, SENIUM - Domov dôchodcov, Banská Bystrica

Riaditeľka domova pre seniorov uviedla: „Takúto situáciu sme nemali, naše zariadenie, našťastie, nemalo klientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Nemuseli sme toto riešiť.“ Situáciu spresnila aj hovorkyňa Banskobystrického kraja Lenka Štepáneková: „Pri zhoršení zdravotného stavu klientov je okamžite privolaný lekár, ktorý po odbornom posúdení rozhodne o tom, či je potrebný prevoz do nemocnice. Tento postup je rovnaký bez ohľadu na to, či ide o ochorenie COVID-19 alebo iné. Situáciu, že by nemocnica klienta odmietla prijať, sme nezaevidovali. Práve naopak, spolupráca s nemocnicou v BBSK je výborná.“

Nemocnice si majú plniť emocnice si majú plniť svoju povinnosť

Predsedníčku Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Annu Ghannamovú potešil krok ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR MilanaKrajniaka (48), kotrý zabezpečil niektorým zariadeniam kyslíkové prístroje, čím sa tlak na nemocnice zmenšil. Situácia je však vážna. „Na druhej strane, keď sme my ochotní pomôcť nemocniciam tak, že šetríme lôžka, tak očakávame, že tam, kde to je naozaj nevyhnutné, nemocnice budú robiť svoju povinnosť a prijmú klienta, ktorému kyslíkový prístroj už nestačí,“ uviedla Ghannamová s tým, že jedinou záchranou je nateraz vakcína.

Otvoriť galériu
A. Ghannamová
Zdroj: den

Do utorka zažiadalo o mobilnú očkovaciu jednotku 563 zariadení. K pondelku minulého týždňa zaočkovali klientov 104 zariadení a 80 bolo naplánovaných do konca tohto týždňa. „Problém je, že zvyšok zariadení nemá informáciu, či a kedy budú zaočkovaní,“ uzavrela. Ku koncu minulého mesiaca zomrelo v zariadeniach 700 seniorov a 3 zamestnanci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, mf, ver, den, lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!