Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2021 09:59 | Správy | Domáce správy

Vyšetrovanie smrti kajúcnika Böhma († 49): Pokus o vraždu manželky?! Čo odhaľuje video z miesta tragédie

Zvláštne okolnosti smrti. Bývalý siskár František Böhm († 49) sa zabil v noci z piatka na sobotu.

Ako vyšlo najavo, tak pri incidente bola aj manželka, ktorú postrelil a operovali ju v nemocnici. Z tragickej udalosti pritom má byť videonahrávka, ktorú spravila práve teraz už vdova po Böhmovi. Polícia nehovorí, či nahrávka existuje a čo na nej reálne je. Nový Čas zisťoval, čo dokážu vyšetrovatelia z takéhoto videa zistiť.  Böhm, ktorý vypovedal aj proti bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému, mal práve po jeho samovražde trpieť výčitkami.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Výpoveď syna, ktorú zverejnil týždenník Plus 7 dní naznačuje, že Böhm si v priebehu posledného mesiaca viackrát prikladal pištoľ k hlave a hovoril, že sa zabije. V piatok mal domov prísť opitý a vypil aj viac ako fľašu slivovice. V ruke sa oháňal revolverom, ktorým nakoniec aj strieľal. Tragédia má byť zaznamenaná na videu, ktoré nakrúcala mobilom jeho manželka Iveta.

Tá snímala svojho muža počas desiatich minút. Na videu má byť vidieť, ako jej aj ich synovi Böhm vulgárne nadáva a vyhráža sa vlastnou smrťou. Okrem toho sa vyhráža aj manželke a striedavo mieri zbraňou na ňu a na vlastnú hlavu, pričom sa pýta, či to má urobiť. Napokon strieľa.

 

Policajný prezident Peter Kovařík krátko po incidente hovoril, že Böhm spáchal samovraždu a „podľa doterajších informácií F. B. spôsobil svojej manželke neúmyselné strelné zranenie“. Či teda manželku trafil úmyselne ako to môže naznačovať správanie sa na videu, alebo išlo skutočne o nedbalosť a manželka sa mu v tom snažila zabrániť, bude predmetom vyšetrovania.

Polícia nechce povedať, či sa videom zaoberá, no začala trestné stíhanie pre zločin pokusu o vraždu. „V rámci vyšetrovania sa naďalej vykonávajú potrebné procesné úkony. Vzhľadom na to, aby nedošlo k ich zmareniu, bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť. Hneď, ako to procesná situácia vo vyšetrovaní umožní, budeme verejnosť o prípade informovať,“ uviedla Lucia Mihalíková, hovorkyňa KR PZ v Bratislave. Manželka Iveta stále leží hospitalizovaná v nemocnici.

Dôležitá bude výpoveď

Podľa bývalého kriminalistu Mateja Snopka by video mohlo pomôcť k objasneniu prípadu. Video však musí byť podľa neho pravé. „Dôležitá bude aj výpoveď manželky, ktorá musí potvrdzovať alebo vylučovať zábery z toho videa,“ tvrdí Snopko. „Predpokladám, že manželka natáčaním videa chcela získať dôkaz o agresívnom správaní manžela a prípadne ho použiť. Böhm sa zrejme nachádzal vo veľkom tlaku už v súvislosti so svojimi výpoveďami a pokiaľ sa k tomu pridajú alkohol alebo omamné látky, tak reakcie môžu byť naozaj nevyspytateľné,“ dodáva.

Vyšetrovateľ Jozef Vachálek upozorňuje na to, že video sa bude starostlivo posudzovať: „Pokiaľ také video existuje, nemôže sa použiť ako dôkaz na súde, lebo nebolo nadobudnuté zákonným spôsobom. Avšak polícii to môže pomôcť objasniť situáciu, ku ktorej došlo v tom danom čase.“ Manželke to podľa neho môže pomôcť, ak sa takéto násilné počiny z jeho strany diali aj v minulosti a nemala dôkaz.

 

Obvinenie nemôže byť postavené len na videu

Róbert Bános, advokát

- V rámci prípravného konania platí, že musí byť dostatočne odôvodnený záver, že čin spáchala určitá osoba. Pojem dostatočne svedčí o tom, že nie je potrebná istota, ale postačuje odôvodnene primeraná pravdepodobnosť. V prípravnom konaní tiež platí tzv. vyhľadávacia zásada, v zmysle ktorej OČTK vyhľadávajú dôkazy pre vznesenie obvinenia.

Aj z uvedeného dôvodu by takéto video mohlo byť podporne použité, avšak vznesenie obvinenia by nemohlo byť postavené výlučne na tomto dôkaze. Naopak, po podaní obžaloby a v konaní pred súdom musí byť naplnený princíp právnej istoty a preukázanie viny sa musí opierať už iba o dôkazy, ktoré boli vykonané a získané zákonným spôsobom. To znamená, že v tomto štádiu sú všetky dôkazy, ktoré boli v prípravnom konaní vyhľadané - vyselektované iba na tie, ktoré boli získané zákonným spôsobom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bre, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh