Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2021 18:07 | Správy | Zahraničné správy

Česko koná na vlastnú päsť: Jedná o vakcínach bez EÚ, extra dodávky ponúka táto spoločnosť

Spoločnosť AstraZeneca sa v piatok v Bruseli ohradila proti vyjadreniu českého premiéra Andreja Babiša o extra dodávkach vakcín cez súkromného sprostredkovateľa.

Rokovania s českou vládou však skutočne bežia - a priame, napísal v sobotu server Seznam Zprávy. Podľa neho české ministerstvo zdravotníctva koná "na vlastnú päsť" so spoločnosťou AstraZeneca o nových dodávkach vakcín. Ide o dodávky, ktoré by prišli nad rámec objednávky, ktorú spoločne vyjednala Európska komisia.

V Európskej únii pritom platí princíp spoločného rokovania o vakcínach, avšak spoločne dohodnuté objednávky vakcín sprevádzajú komplikácie, a to u všetkých troch spoločností "certifikovaných" v EÚ, ktorými sú AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Moderna, píše server Seznam Zprávy.

"Ministerstvo zdravotníctva bolo oslovené zástupcami spoločnosti AstraZeneca pre ČR s ponukou ďalších vakcín. So spoločnosťou AstraZeneca sme tak v kontakte a rokujeme o ďalších detailoch, najmä o počtoch dávok, o termíne dodania a o cene," povedala pre Seznam Zprávy hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva ČR Barbora Peterová.

 

Ministerstvo zdravotníctva v piatok pre Seznam Zprávy uviedlo, že overuje, nakoľko sú dvojstranné rokovania medzi Českom a spoločnosťou AstraZeneca v súlade s únijnými dohodami.

Česká veľvyslankyňa pri Európskej únie Edita Hrdá ale upozorňuje, že Česko sa spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ a s Európskou komisiou už skôr dohodlo, že nebude bilaterálne vyjednávať s výrobcami, s ktorými prebiehajú rokovania zo strany komisie.

Podľa Seznam Zprávy o možnom "sólorokovaní" Česka s AstraZeneca sa v piatok v Bruseli hovorilo celkom nahlas. Išlo ale skôr o "slepú stopu". Český premiér Andrej Babiš totiž minulý týždeň reagoval na zvesti o rokovaniach s týmto britsko-švédskym výrobcom vakcíny a skôr ich odmietal. Hovoril o údajných ponukách z čierneho trhu.

"V čase, keď AstraZeneca odmietala dodávať EÚ 80 miliónov vakcín, sme dostávali opakovane - a nielen ja, ale ďalší traja premiéri v Európe - ponuky tej vakcíny. Nejaká firma, nejaký prostredník z Dubaja. Platba 50 percent dopredu," uviedol Babiš.

Spoločnosť AstraZeneca v piatok pre bruselský server Euroactiv.com odmietla, že by existovali akékoľvek dodávky či distribúcie jej vakcín cez súkromného dodávateľa. Zároveň ale vo vyjadrení pre spomínaný server nezaznelo jednoznačné popretie, že by spoločnosť konala separátne s členskými štátmi EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí
Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali