Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2021 15:44 | Správy | Zahraničné správy

Európske mocnosti reagujú na nové zistenia: Irán podkopáva príležitosť na jadrovú diplomaciu

Irán riskuje, že stratí šancu na diplomatické riešenie sporov týkajúcich sa implementácie dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Uviedli to v piatok európske mocnosti v reakcii na to, že Irán začal vyrábať kovový urán, čo predstavuje ďalšie porušenie dohody zo strany Teheránu.

"Irán stále menej dodržiava jadrovú dohodu a podkopáva tým príležitosť obnoviť diplomatické kroky, ktoré môžu priniesť úplné realizovanie cieľov tejto dohody," napísali spolusignatári dohody Británia, Francúzsko a Nemecko vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra AFP.

V súčasnosti existuje nádej, že jadrová dohoda (Spoločný komplexný akčný plán/JCPOA) by sa mohla oživiť prostredníctvom rozhovorov s administratívou nového prezidenta USA Joea Bidena. Jeho predchodca v Bielom dome Donald Trump totiž od dohody o iránskom jadrovom programe v roku 2018 jednostranne odstúpil.

 

Dohoda má zabrániť Iránu vo vývoji jadrových zbraní. Teheránu výmenou za dodržiavanie svojich záväzkov zakotvených v dohode sľúbili zrušenie ekonomických sankcií, ktoré poškodzovali jeho hospodárstvo.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni však vo štvrtok oznámila, že Irán začal produkovať kovový urán, čo je ďalšie porušenie záväzkov stanovených v dohode Teheránu so svetovými mocnosťami. Kovový urán je pritom možné použiť aj na zostrojenie jadrovej nálože.

Dohoda z roku 2015 stanovuje, že Irán môže produkovať alebo získať kovový urán "v malých dohodnutých množstvách" až po 15 rokoch, ale iba pod podmienkou, ak na to dajú súhlas ostatní signatári dohody. Sú nimi USA, Čína, Rusko, Nemecko, Francúzsko a Británia.

Nové porušenie nastalo mesiac po tom, čo Irán oznámil, že zvýšil úroveň obohacovania uránu na 20 percent. To je výrazne viac, než je 3,67-percentná úroveň povolená dohodou - ale oveľa menej, než je úroveň potrebná pre atómovú bombu.

Prezident USA Trump v roku 2018 dramaticky odstúpil od iránskej jadrovej dohody a znovu zaviedol proti Iránu tvrdé ekonomické sankcie. Nasledujúci rok Teherán oznámil, že začne porušovať limity v dohode, týkajúce sa jadrovej aktivity.

Trumpov nástupca Biden chce dohodu s Iránom oživiť, ale obe strany požadujú, aby prvý krok urobila tá druhá. Teherán požaduje, aby Washington najskôr zrušil sankcie, zatiaľ čo Spojené štáty tento krok podmieňujú návratom Iránu k dodržiavaniu dohody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy