Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2021 11:12 | Správy | Peniaze

Prognóza Európskej komisie pre Slovensko: Blýska sa našej ekonimike na lepšie časy?

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a postupné uvoľňovanie ochranných opatrení by malo umožniť prudké zvýšenie ekonomického rastu Slovenska, keď v druhej polovici roka 2021 by rast HDP mal dosiahnuť úroveň 4 percent.

Slováci by sa pritom na predpandemickú úroveň produkcie mali dostať do konca tohto roku a v roku 2022 by mal byť rast HDP na úrovni 5,4 %. Uvádza sa to v zimnej prognóze na rok 2021, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).

Komisia uviedla, že po silnom ekonomickom oživení v treťom štvrťroku 2020 druhá vlna pandémie koncom roka utlmila hospodársku aktivitu na Slovensku, čo bude mať za následok pokles HDP o 5,9 % v porovnaní s rokom 2019. Počas roka 2021 sa predpokladá, že postupné očkovanie obyvateľstva umožní prudší rast ekonomiky už v druhej polovici roku na úrovni 4 % HDP. Slovenská ekonomika by podľa tohto vývoja mala dosiahnuť svoju predpandemickú úroveň produkcie ešte do konca roka a v roku 2022 sa rast HDP odhaduje na 5,4 %. Spolu s Maltou by tak Slovensko malo na budúci rok zaznamenať najvyšší rast HDP v 27-člennej EÚ.

Podľa prognóz EK zhoršujúci sa krátkodobý výhľad ovplyvňujú predovšetkým domáce výdavky. Napriek fiškálnym opatreniam vlády na utlmenie poklesu príjmov a straty pracovných miest núdzové opatrenia priškrtili podnikateľský sektor a cestovné obmedzenia znižujú súkromnú spotrebu, najmä v sektore služieb. Dlhodobú neistotu udržujú aj vysoké preventívne úspory v domácnostiach a pandemická situácia odrádza aj od investičných výdavkov. Po predpokladanom zrušení väčšiny protipandemických opatrení sa prudký nárast domáceho dopytu očakáva až v druhej polovici roka 2021.

 

Na rozdiel od sektora služieb sa slovenský priemysel ukazuje ako odolnejší. Do veľkej miery bol chránený pred obmedzeniami súvisiacimi s pandémiou. To je dobré znamenie pre priemyselný exportný sektor, ktorý by mal profitovať aj zo zlepšeného zahraničného dopytu. Vďaka veľkému podielu dovážaných medziproduktov silný vývoz by mal zaistiť aj rýchlejší rast dovozu, a to aj napriek pôvodne slabším domácim výdavkom. Celkovo sa predpokladá, že čistý vývoz v prognózovanom období 2021 - 2022 pozitívne prispeje k rastu HDP Slovenska.

Komisia očakáva, že inflácia sa na Slovensku začiatkom roku 2021 prudko spomalí v dôsledku poklesu regulovaných cien energií. Zhoršujúci sa krátkodobý výhľad bude pôsobiť ako ďalšia dezinflačná sila prostredníctvom slabšieho domáceho dopytu, čo bude mať za následok ročnú mieru inflácie vo výške 0,5 % v roku 2021. Dynamickejšie oživenie ekonomiky v druhej polovici roku 2021 by malo vyvolať rastúce cenové tlaky, najmä v sektore domácich služieb, čo povedie k postupnému zvyšovaniu miery inflácie, ktorá sa podľa odhadov v roku 2022 ustáli na úrovni 1,6 %. Komisia upozornila, že budúce výdavky spojené s nástrojom na oživenie a odolnosť, cez ktorý by SR mala dostať granty vo výške okolo 6 miliárd eur, nie sú zahrnuté v zimnej prognóze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Ukrajina sa má čím chváliť: Hlásia úspech, Rusi budú zúriť!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
Tento rok je pre zoo v Košiciach rekordný: Pozrite sa, koľko návštevníkov prešlo jej bránami!
Na videosnímke policajti prehľadávajú mužov na kontrolnom stanovištii v meste Ensenada.
Strašný čin: V studni našli tri mŕtve telá! Už sa vie, komu patria
Dres s číslom 11 na sebe nosila talentovaná futbalistka.
Krásne gesto futbalistov Komárna po postupe: Zosnulej Lilly (†17) poslali pozdrav do neba!
(ilustračné foto)
Krajina má nového prezidenta: Stal sa ním tento muž! Výsledok vás prekvapí
Donald Trump, Joe Biden.
Foto
Šokujúce obvinenie Trumpa: Naozaj povedal TOTO na Bidena?!
Dym stúpa po výbuchu počas razie izraelskej armády v obci Dajr al-Ghusún, ktorá sa nachádza pri meste Túlkarm na Západnom brehu Jordánu.
Izrael udrel tam, kde nemal! Netanjahu prehovoril, z jeho slov vás zamrazí
Peter mal nalietaných tisícky hodín, venovať sa výcviku mladých už, žiaľ, nestihol
Skúsený pilot Peter († 62) sa s vetroňom zrútil na trafostanicu: DETAILY pred pádom!
Premiér Robert Fico vystúpil s príhovorom
Foto
Spomienkovú slávnosť na Bradle sprevádzali kontroverzie: Ostrý konflikt Fica s občanmi!
Fľašu našli deti pri miestnom pohostinstve v Panických Dravciach.
Šesťročný Daniel skončil s 2,5 promile v nemocnici! Ako sa dieťa dostalo k alkoholu?
Vedci museli lebku neandertálkyne znovu poskladať.
Foto
Vedci odhalili tvár neandertálskej ženy: Jedna ČRTA vám udrie do očí, aha!
Speváčka počas vystúpenia vystriedala viacero outfitov.
Madonna spievala pre 1,6 milióna fanúšikov: Pozrite sa na tú neskutočnú MASU ľudí