Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2021 04:00 | Správy | Domáce správy

Minister Krajčí hovorí o núdzovom použití vakcíny: Schválime Sputnik na vlastnú päsť?!

Pristúpime k radikálnemu kroku?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) chce kvôli vážnej epidemiologickej situácii zrýchliť tempo očkovania. Keďže dodávky vakcín nie sú také promptné, ako sa očakávalo, zvažuje sa núdzové použitie ruského Sputnika V, ktorý ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Budeme ním očkovať na vlastnú päsť?

Slovensko je aktuálne druhé najrýchlejšie v EÚ, čo sa týka očkovania. Predbehla nás len Malta. Situácia sa však zatiaľ nezlepšuje, práve naopak. Úmrtí a hospitalizovaných pribúda, pričom najhoršie dni môžu ešte len prísť po prípadnom rozšírení juhoafrickej mutácie. Už dlhšie sa preto hovorí o tom, že by sme mohli očkovanie ešte viac zrýchliť výrobou vakcín v našich farmaceutických závodoch.

Otvoriť galériu

Do úvahy pripadá Pfizer, Moderna aj ruský Sputnik. Predišli by sme tak problémom s pomalými dodávkami. Teraz prišiel minister Krajčí s ďalšou alternatívou. Hovorí, že Slovensko hľadá všetky dostupné a možné spôsoby, ako zaobstarať vakcíny čo najskôr.

 

Nevylúčil, že by sme mohli očkovať ruským Sputnikom, aj keď ho ešte neschválila Európska lieková agentúra. Vakcína má podľa prestížneho časopisu Lancet účinnosť okolo 92 %. Minister rieši to, či máme dostatok odborníkov, ktorí vedia posúdiť bezpečnosť vakcín. Natíska sa preto otázka, či schválime vakcínu aj bez spoločného postupu. Výnimku môže udeliť práve rezort zdravotníctva.

Česko vyčkáva

Zatiaľ ako jediné podniklo taký krok susedné Maďarsko, ktoré má Sputnikom začať očkovať už budúci týždeň. Česko však takýto postup odmietlo a chce počkať na oficiálne schválenie z Európy. „Hľadáme všetky možné nástroje, aby sme zabezpečili našim občanom čo najskôr čo najviac vakcín. Pretože momentálne tá situácia, v ktorej sa naša krajina nachádza, si myslím, je veľmi vážna a my potrebujeme čo najrýchlejšie vakcinovať,“ povedal minister Krajčí tajomne.

Na otázku, či jeho rezort schváli vakcínu skôr ako EÚ, odpovedal, že „všetko budeme robiť legálne“. Štátny ústav na kontrolu liečiv nič o schválení Sputnika nevie. „Takéto povolenie nie je v kompetencii Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ale ministerstva zdravotníctva,“ povedala nám hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus však takúto možnosť zavrhol. Nepredpokladá, že nepočkáme na schválenie Európskej liekovej agentúry a budeme konať samostatne. „Dlhodobo komunikujeme, že je nám sympatickejší celoeurópsky prístup k tejto vakcíne,“ povedal Klus.

EÚ by mala schváliť Sputnik do mesiaca

Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu

- Predsedkyňa Európskej komisie nepriamo kritizovala prílišnú časovú náročnosť liekovej administratívy EÚ, takže je pravdepodobné, že Európska lieková agentúra prijme rozhodnutie pre celú EÚ ako celok do mesiaca. V svetle posledného článku v najcitovanejšom časopise Lancet, ktorý ukázal na 91,7 % efektivitu Sputniku V, pokiaľ výrobca dodá dokumentáciu, je možné, že do 28 dní bude daný podmienečný súhlas na dobu určitú aj pre vakcínu z Ruskej federácie, a tá ak bude mať dostatočnú výrobnú kapacitu, bude dostupná aj u nás.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv