Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2021 15:46 | Správy | Zahraničné správy

Alarmujúca situácia v Česku: Dvom regiónom hrozí cielené sprísnenie opatrení

Česká vláda bude vo štvrtok rokovať o cielených opatreniach pre časť krajiny, ktoré by sa mali týkať troch okresov v dvoch krajoch. Po stredajšom zasadnutí Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to médiám povedal minister vnútra Jan Hamáček, informuje spravodajský portál TN.cz.

Hejtman Karlovarského kraja Petr Kulhánek v stredu pre TV Nova povedal, že sa chystajú na uzavretie okresov Cheb a Sokolov - ak ho vláda schváli. „Včera (v utorok, pozn. red) ma kontaktovala hlavná hygienička s tým, že naše najpostihnutejšie okresy Sokolov a Cheb sú masívne zasiahnuté šírením covidu. Teraz sa pripravujú krízové opatrenia, napríklad aj prípadné obmedzenie mobility v rámci týchto okresov," priblížil Kulhánek s tým, že pokiaľ vláda mimoriadne reštrikcie schváli, bude kraj na ich vymáhanie potrebovať pomoc "zhora", pretože s vlastnými ľuďmi si nevystačí. Dôslednejšie by mali podľa neho kontrolovať aj nosenie rúšok.

V Královohradeckom kraji by sa malo mimoriadne sprísnenie týkať okresu Trutnov, kde teraz dokončené rozbory vzoriek odobratých ešte na začiatku januára ukázali 60-percentný výskyt britskej mutácie koronavírusu. Hejtman Martin Červíček v tejto súvislosti pre TV Nova uviedol, že „hermetické uzavretie okresu Trutnov na stole nie je". Ide podľa neho napríklad o obmedzenie mobility na horách - návrh počíta s tým, že tam nevpustia ľudí, ktorí tam nebývajú. „Situácia nie je dobrá, utorkový nárast je alarmujúci, môže byť daný aj šírením britskej mutácie vírusu. V niektorých krajoch už sú problémy s kapacitou lôžok, vo štvrtok preto chceme na vláde riešiť cielené opatrenia," povedal po rokovaní ÚKŠ Hamáček. Aké zvláštne reštrikcie by sa mohli častí spomínaných krajov týkať, nechcel spresniť.

 

Rozhodne sa však podľa neho nechystá hermetické uzavretie častí republiky. Uviedol tiež, ze pokiaľ ide o návrat maturantov a následne aj ďalších študentov do škôl, berie všetko ako prioritu. „Z Európy máme deti doma najdlhšie. Rozhodli sme sa čo najviac inšpirovať rakúskym modelom, išli by sme teda cestou antigénového samotestovania žiakov. Ideálne by bolo využiť rovnaké testy, aké používa práve Rakúsko," priblížil.

V utorok české laboratóriá odhalili ďalších 10 165 prípadov nákazy koronavírusom. To je o 1 022 viac ako pred týždňom a zároveň prvý raz od polovice januára, keď počet infikovaných za jeden deň prekročil hranicu 10-tisíc. V krajine v súčasnosti evidujú 96 759 aktívnych prípadov, hospitalizovaných je 5 921 ľudí a 1 058 z nich je vo vážnom stave. Počet obetí pandémie v Česku dosiahol 17 642.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach