Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2021 12:00 | Správy | Politika

Pôjde aj po vlastných? Lipšic prehovoril po zvolení do funkcie: Ako chcem viesť špeciálnu prokuratúru

Prešiel bez hlasov opozície, ale aj niektorých koaličných poslancov.

Novým špeciálnym prokurátorom sa stane bývalý politik a advokát Daniel Lipšic (47). Na zvolenie mu stačilo 79 hlasov a konkurentom z prokurátorskej oblasti nedal šancu. Dostane sa tak na vysokú pozíciu v trestnej oblasti a niektorí kritici mu vyčítajú blízku spätosť s aktuálne vládnucou garnitúrou. On sám tvrdí, že pretrhne väzby s politikmi a úrad bude zastávať nestranne.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Lipšic sa z politiky stiahol pred pár rokmi po tom, čo neúmyselne usmrtil človeka na priechode pre chodcov. Odvtedy sa venoval viac či menej mediálne zaujímavým kauzám ako advokát. Do boja o šéfa špeciálnej prokuratúry sa prihlásil napriek tomu, že mu opozícia aj niektorí koaliční poslanci vyčítali, že je až príliš spájaný s najsilnejšou vládnou stranou OĽaNO.

 

Pôjde aj po vlastných?

Lipšic však plánuje pretrhnúť väzby s politikmi a sľubuje, že bude chcieť pôsobiť nestranne. „Je dôležité, aby inštitúcie ako sú Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry mali dôveryhodnosť verejnosti," povedal Lipšic v relácii Na telo.

„Ešte dôležitejšie je, aby konali zákonne a išli po všetkých osobách, ktoré naplnia zákonné znaky skutkovej podstaty nejakého trestného činu. Nie som nepopísaným listom, bol som dvakrát vo vláde v rezortoch, ktoré majú blízko k trestnej politike a ľudia môžu posúdiť, či som sa v týchto pozíciách správal nestranne. Lakmusovým papierom úprimnosti boja proti korupcii každej garnitúry je, či ide aj po vlastných, pokiaľ prekročia zákon.“

Výhrady Transparency

Lipšic sa plánuje vylúčiť z rozhodovania o politicky citlivých kauzách s ľuďmi, proti ktorým otvorene vystupoval alebo naopak ich podporoval. „Akonáhle by tam bolo akékoľvek relevantné zdanie možného konflitku, tak áno. Nemohol by som nejakým spôsobom vstupovať do prípadov osôb, s ktorými som bol v blízkom vzťahu pozitívnom či negatívnom,“ uviedol Lipšic. Premiér Igor Matovič hovorí, že od neho očakáva nezávislosť a spoľahlivosť.

Naopak kriticky sa k jeho voľbe stavajú napríklad v Transparency International, kde ho síce považujú za garanciu, že stíhanie veľkých korupčných rýb bude pokračovať, no zároveň aj toho, že „špeciálna prokuratúra bude permanentne politizovaná a jej kroky, obzvlášť proti opozičným politikom namočeným do korupčno-klientelistických sietí posledné desaťročie, budú spochybňované ako zneužitie moci“.

 

Stelesňoval odpor proti mafii

Otvoriť galériu

- V rámci diskusie o rôznych kvalitách kandidátov sa objavila otázka jeho spätosti s vládnou garnitúrou. Otázniky však neboli v súvislosti s jeho kvalifikáciou, pokiaľ ide o jeho účinkovanie v oblasti justície očakávam, že bude veľmi efektívnym špeciálnym prokurátorom. Stále sa bude prejavovať to, čo mu vyčítali opoziční poslanci či mimovládne organizácie. Dlhé roky stelesňoval síce odpor voči mafiánskym praktikám, no tým, že sa zaangažoval do straníckej politiky, tak každé rozhodnutie súvisiace s politikmi bude pod paľbou kritiky.

 

Rozhodnutia môžu byť spochybňované

Otvoriť galériu
Tomáš Koziak
Zdroj: anc

- Určite nebol vhodnou voľbou a to pre spätosť so súčasnou koalíciou. Jeho rozhodnutia môžu byť, nech budú akokoľvek dobré, spochybňované, budú označované ako dôsledok jeho politickej orientácie. Pokiaľ bude vydávať rozhodnutia, ktoré pôjdu po politických špičkách Smeru a Hlasu, čo možno vidieť na okruhu NAKA, ktorý sa smerom k nim sťahuje, bude to vysoká karta v rukách tých, ktorí ho budú chcieť spochybniť. Na druhej strane si myslím, že môže byť dobrým šéfom vzhľadom na jeho morálnu integritu.

 

Voľbou nahrali opozícii

Otvoriť galériu

- Keďže je to kandidát koalície, jeho zvolením nahrala koalícia opozícii. V prípade možného stíhania niekoho z radov opozície totiž môžu poukazovať na jeho politickú minulosť a prepojenia. Aj v prípade zmeny vlády sa Daniel Lipšic vo svojej funkcii udrží. Musel by sa zmeniť systém voľby, ktorý je doteraz nastavený, čiže z tohto pohľadu bude neodvolateľný podobne ako bol Dušan Kováčik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Smrť iránskeho prezidenta Raísího nimi otriasla: Erdogan oznámil deň smútku v Turecku
Premiér Robert Fico
Rada vlády SR pre ľudské práva o atentáte na premiéra: Je to priama hrozba demokracie
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Európsky parlament vo francúzskom Štrasburgu.
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu v máji? Pozrite sa, ako by skončil váš favorit
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé