Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2021 17:09 | Správy | Zahraničné správy

Draghi ukončil prvé kolo rokovaní o novej talianskej vláde: Koho podporu si už získal?

Bývalý šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi v sobotu skončil prvé kolo rozhovorov zameraných na zostavenie novej talianskej vlády, pred ktorou bude úloha vyviesť krajinu z ekonomickej krízy a ďalších dôsledkov epidémie vírusového ochorenia Covid-19.

Draghi - prezývaný aj "Super Mario" za to, že eurozónu začiatkom minulého desaťročia vyviedol z dlhovej krízy - už v rámci svojich rokovaní získal podporu viacerých politických aktérov.

Podporu mu sľúbila stredoľavá Demokratická strana (PD) a malý subjekt Italia Viva (IV) bývalého premiéra Mattea Renziho, ktorý stál za pádom poslednej vlády Giuseppeho Conteho. Draghiho podporuje aj stredopravá strana Forza Italia (FI) Silvia Berlusconiho.

 

V sobotu pripravenosť podporiť v poradí už 67. vládu v talianskych povojnových dejinách deklarovala aj ultrapravicová Liga Severu vedená Matteom Salvinim.

Liga je podobne ako Hnutie piatich hviezd (M5S) antisystémovou politickou stranou. Aj M5S už zmiernilo svoj pôvodne odmietavý postoj k Draghimu.

Salvini v sobotu pre televíziu RAI News24 vyhlásil, že jeho strana je pripravená podporiť novú vládu. "Sme najväčšou politickou silou v krajine, sme silou, ktorá by mala byť vo vláde ... na rozdiel od niektorých si nemyslíme, že sa môžeme dostať dopredu tým, že vždy odmietame," uviedol Salvini po stretnutí s Draghim.

Dodal tiež, že tam, kde sú na riadiacich postoch zástupcovia Ligy, "vidno vynikajúce výsledky". Poznamenal tiež, že počas rozhovoru s dezignovaným premiérom nadobudol presvedčenie, že mnohé Draghiho nápady a vízie sa zhodujú s pozíciami Ligy. "Potrebujeme spoločné ciele a každý sa musí niečoho vzdať, aby mohol kráčať cestou, ktorá nie je príliš dlhá," dodal Salvini.

Salvini zároveň naznačil, že o zložení budúceho kabinetu sa na rokovaní nerokovalo.

Aj keď Salvini nestanovil žiadne podmienky pre vstup do vlády, uviedol, že svoje konečné rozhodnutie oznámi po druhom kole rozhovorov na budúci týždeň.

Po sobotňajšom ukončení prvého kola rozhovorov s politikmi sa Draghi v pondelok stretne so zástupcami občianskej spoločnosti aj odbormi a neskôr sa vráti k rokovaniam so zástupcami politických strán.

Ak si Draghi nezabezpečí parlamentnú väčšinu alebo stratí podporu poslancov po nástupe do funkcie, v Taliansku by sa mohli konať predčasné voľby. Prezident Sergio Mattarella, ktorý by mohol predčasné voľby iniciovať, však v utorok uviedol, že sa chce tomuto scenáru vyhnúť, kým krajina zápasí s pandémiou a ekonomickou krízou.

Politická kríza v Taliansku vypukla začiatkom januára, keď expremiér Matteo Renzi, keď svoju stranu Italia Viva (IV) stiahol z vládnej koalície. Conteho vláda, ktorá fungovala od septembra roku 2019, tým prišla o parlamentnú väčšinu a 26. januára podala demisiu, čím sa riešenie situácie dostalo do rúk prezidenta Mattarellu.

Až do nástupu novej vlády bol poverený vedením dočasného kabinetu dosluhujúci premiér Conte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Polícia objasnila krádež trezoru v Bratislave, obvinila viacero ľudí.
V Bratislave ukradli trezor: Zatočí sa vám hlava, koľko v ňom bolo peňazí! Polícia prípad objasnila
Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné
Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Národná kriminálna agentúra (NAKA) navrhla obžalovať poslanca parlamentu za Smer-SD Tibora Gašpara a nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.
NAKA navrhla obžalovať poslanca Smeru Gašpara a podnikateľa Bödöra: Má za tým byť korupcia
Porotkyňa Adela Vinczeová a moderátorka Lucia Hlaváčková.
Foto
Finále Let's Dance: Vinczeová a Hlaváčková vyniesli na parket 125-tisíc eur! Všimli ste si to?