Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2021 12:37 | Správy | Domáce správy

Zverejnili hárky za referendum o predčasných voľbách: Pellegrini vyzýva na účasť

Petičný výbor za vyhlásenie referenda schválil znenie referendovej otázky o predčasných voľbách, podpisové hárky sú zverejnené na stránke www.referendum2021.sk.

Informoval o tom zástupca petičného výboru Ervín Erdélyi. Expremiér, nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini v piatok ocenil schválenie znenia petičného hárku a vyzval verejnosť, aby sa zapojila. Vyhlásil, že nejde o petíciu Hlasu-SD, ale o petíciu apolitického výboru. Deklaroval, že Hlas-SD so zberom podpisov pomôže, a vyzval na to aj ďalších.

Erdélyi v tlačovej správe priblížil, že petičný výbor vznikol na základe iniciatívy politických strán, spoločenských a profesijných organizácií i zástupcov tretieho sektora. Referendová otázka, ktorú schválil výbor, má znieť: "Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?"

Výbor je zložený z právnych odborníkov nominovaných subjektmi, ktoré podporujú petíciu. Erdélyi deklaroval jeho apolitickosť. Má ísť o technický orgán s úlohou schváliť znenie referendovej otázky, rozhodnúť o podobe petičného hárku, komunikovať s orgánmi verejnej moci a uskutočniť záverečnú kontrolu a spočítanie hárkov. "Samotný zber podpisov budú zabezpečovať politické a spoločenské subjekty, ktoré vypísanie referenda podporujú," ozrejmil.

 

Pellegrini vyhlásil, že vláda nie je schopná viesť krajinu a je čas dať ľuďom priestor vyjadriť sa. "Nie je to len boj s pandémiou, ktorý vláda nezvláda. To, čo sa deje na Slovensku, sa zo štandardov Európy a sveta vymyká. Nie je to len pokles preferencií vlády a konkrétnych politikov. Dnes to má už väčšie dosahy na slovenskú ekonomiku," skonštatoval. V súvislosti s odmietnutím návrhu na vydanie ústavného zákona o skrátení volebného obdobia podotkol, že ním chceli ukončiť trápenie a dať vláde možnosť odísť so cťou.

Ocenil vytvorenie petičného výboru i schválenie znenia petičného hárku. Zverejnili ho podľa jeho slov na internete, aby bol k dispozícii všetkým stranám a zoskupeniam, ktoré sa chcú podpísať. "Hlas-SD sa k tomuto zberu podpisov jasne hlási. Využije hárky petičného výboru a bude sa plnohodnotne so všetkými svojimi kapacitami a možnosťami podieľať na zbere podpisov," deklaroval. Dodal, že všetky hárky sa napokon zjednotia na pôde výboru a spočítajú. Je presvedčený, že sa v rekordnom čase podarí vyzbierať 350 000 podpisov potrebných na vyhlásenie referenda.

SNS reagovala, že svojimi regionálnymi štruktúrami a technickým vybavením plne podporí organizovanie referenda. Strana potvrdila, že bude možné použiť doteraz vyzbierané podpisy, ktoré od leta zbierala v regiónoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Blondínka priznáva, že sa dodnes nevyrovnala s tragédiou, ktorú spôsobila v Maďarsku v roku 2012.
Váš Tip
Boháčka z klanu Rezešovcov Eva Varholíková nafotená v putike: Prečo pôsobí tak opustene?
Sharon († 64) zomrela strašnou smrťou rukou brata.
Kevin sa povadil so sestrou († 64), pred domom nastal masaker: Posledné slová venované mame!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zrada medzi najvyššími? Ruského generála vyšetrujú: S týmto Putin nerátal
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Kyjev poctila neohlásená návšteva z USA: Spojenec vyjadril neotrasiteľnú podporu voči ruskej agresii!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Spojené štáty v diskusii s ukrajinskými predstaviteľmi: Rozhovory sa týkali dvoch dôležitých tém
Námestie v Topolčanoch.
Váš Tip
V Topoľčanoch dokončili významnú rekonštrukciu: Priestor medzi spoločenským domom a domom kultúry dostal novú tvár!
Foto
Bývalý prvoligista Ďuriš prehovoril o konflikte na dedine: Kričali po mne pri***aný expert!
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholz sa vyjadril k ukončeniu vojny: Netreba mať prehnané očakávania! Kancelár netajil frustráciu
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Násilná potýčka si vyžiadala najmenej dve obete: Neuveríte, čo bolo príčinou konfliktu!
(ilustračné foto).
Hrozivá nehoda pri Vranove nad Topľou: Po zrážke kamióna s autom vyhasol ľudský život
Päťposchodová budova v juhoafrickom meste George sa zrútila 6. mája.
Foto
Mestom otriaslo veľké nešťastie: Počet obetí po páde budovy stúpol, v tomto prípade sa však stal zázrak
Ministerka Saková, Dolinková a Šimkovičová.
Foto
Ministerky na stretnutí s premiérom: Takto odborníčka zhodnotila outfity Sakovej, Dolinkovej a Šimkovičovej