Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2021 13:23 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo spúšťa školský semafor: Pre žiakov a zamestnancov budú platiť tieto pravidlá!

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) spúšťa s otvorením škôl aj školský semafor s pravidlami.

Hľadáme učiteľa, ktorý má nastúpiť od budúceho týždňa do školy (prvý stupeň ZŠ a posledné ročníky SŠ) a má obavy z nákazy. Ako to budete riešiť? Napíšte nám na tip@novycas.sk


Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Ako zdôraznil, do škôl sa za dodržania sprísnených podmienok vrátia od pondelka 8. februára žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl a končiaceho ročníka stredných škôl. Negatívny test bude potrebovať zamestnanec, zákonný zástupca žijúci v jednej domácnosti so žiakom a tiež študent končiaceho ročníka strednej školy. Testy by mali platiť sedem dní.

Gröhling zdôraznil, že školy nemusia byť otvorené v pondelok, ale až po pretestovaní zamestnancov podľa možnosti zriaďovateľov a škôl, rovnako tak uviedol, že podľa skúseností z prvého a druhého týždňa po otvorení možno príde k diskusii, či nepredĺžiť platnosť testu na osem a deväť dní. "Aby sme tým zachytávali dva víkendy a dokázali by sme takýmto spôsobom pretestovať zákonných zástupcov a aj zamestnancov," dodal.

Podľa Gröhlinga nebude podmienkou, aby k pretestovaniu rodičov došlo ešte pred pondelkovým otvorením škôl, lehota sa môže predĺžiť podľa možností samotných zriaďovateľov a škôl, minister o tom bude ešte hovoriť aj so samosprávnymi združeniami. Šéf rezortu takisto informoval, že školy si prostredníctvom okresných úradov už objednali 350 000 testov antigénových testov pre žiakov, rodičov a zamestnancov, ministerstvo bude preplácať päť eur na jedného testovaného. "Ak sa rodič rozhodne, že sa nebude testovať, a dieťa nebude môcť nastúpiť do školy, ostáva v dištančnej forme, rodičom však nebude v tomto prípade preplácaná OČR," zdôraznil minister s tým, že nepredpokladá, že by takýchto prípadov bolo veľa vzhľadom na aktuálny "tlak na otvorenie škôl aj zo strany rodičov".

 

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová povedala, že rozhodnutie pustiť deti do škôl vôbec nebolo jednoduché vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu. Poprosila rodičov, učiteľov a zriaďovateľov, aby k otvoreniu škôl pristupovali veľmi zodpovedne. Poznamenala, že si uvedomujú aj riziká. Minister školstva nevylučuje, že školy sa opäť zatvoria. "Možno v priebehu dvoch, troch, štyroch týždňov nastane situácia, že budeme opäť školy zatvárať," povedal Gröhling. Tomuto scenáru sa však podľa jeho slov budú snažiť vyhnúť.

Internáty sa zatiaľ otvárajú len v prípade stredných zdravotníckych škôl, keďže epidemiológovia vnímajú internáty ako veľké riziko. Na internátoch musia študenti bývať po jednom. Ak to nie je možné u všetkých, ktorí majú bývať na internáte, takíto študenti budú musieť dochádzať alebo ostať na dištančnom vzdelávaní. V čiernej fáze sa nebudú otvárať posledné ročníky základných škôl, to podľa ministra predpokladá situácia v červenej fáze.

V čiernej fáze sa nebudú otvárať posledné ročníky základných škôl, to podľa ministra predpokladá situácia v červenej fáze. Domnieva sa, že sa tak môže stať v marci. Minister pripomenul, že testovať sa nemusia deti do desiatich rokov. Testovanie žiakov kloktaním sa podľa ministra nedá zatiaľ spustiť, pretože by ho najprv musela schváliť vláda. Ak to aj vláda odobrí, na začiatku sa bude týmto spôsobom testovať len v niektorých regiónoch. V prípade, že budú školy, kde sa nebudú chcieť vrátiť viacerí učitelia, minister povedal, že pôjdu na túto školu a bude sa s nimi rozprávať. "Verím, že k ničomu takému nedôjde," zdôraznil.

Minister opäť zopakoval, že jarné prázdniny neplánujú zrušiť. Chcú zaviesť "jarné školy", teda dobrovoľné vzdelávanie pre žiakov počas prázdnin. V súvislosti s testovaním minister pripomenul, že testovanie piatakov bolo zrušené, deviatacké presunuli na jún. Ako dodal, ústna maturitná skúška sa bude konať v obmedzenej forme, externá časť, čiže test, bola zrušená. Ako pripustil, uvažuje sa aj o zrušení časti, v ktorej maturanti píšu sloh.

V súvislosti s očkovaním učiteľov povedal, že sa nachádzajú v siedmej fáze. Ako dodal, rezort školstva pripravuje informačnú kampaň, aby vysvetlili, prečo je dôležité sa očkovať. Učitelia by sa podľa Gröhlinga mohli v priebehu mesiaca až dvoch dostať na rad s očkovaním. Ako dodal, približne do týždňa by mali mať k dispozícii vyše 100 000 respirátorov pre učiteľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to