Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2021 12:57 | Správy | Zahraničné správy

Čína hlási najmenej infikovaných od 8. januára: Experti WHO pokračujú vo výskume

Čína zaznamenala za predošlý deň najnižší denný prírastok počtu infikovaných novým koronavírusom za viac ako tri týždne. Informoval o tom v pondelok na svojej webstránke denník The Guardian s odvolaním sa na údaje tamojších úradov.

Čínsky národný zdravotný výbor uviedol, že v krajine zaevidovali 42 nových prípadov nákazy, čo je o 50 menej než predchádzajúci deň a zároveň najmenej od 8. januára, keď úrady hlásili za deň 33 infikovaných. Nových potvrdených bezpríznakových prípadov pribudlo 16, čo je o tri menej než o deň skôr. Uvedené údaje nezahŕňajú prípady z Macaa a Hongkongu, ktoré nahlasujú denné bilancie samostatne.

Z nových prípadov pochádza 22 z provincie Chej-lung-ťiang na severe krajiny, kým v provincii Ťi-lin na čínskom severovýchode hlásia 10 infikovaných. Deväť prípadov bolo podľa úradov zavlečených zo zahraničia. Úrady napriek poklesu denných prírastkov nakazených naďalej vyzývajú ľudí, aby v súvislosti s oslavami čínskeho lunárneho Nového roka - pripadajúceho na 12. februára - necestovali. V súvislosti s oslavami tohto sviatku sa totiž každoročne v krajine presúvajú stámilióny ľudí.

Podľa odhadov by však mala byť mobilita obyvateľov počas obdobia prázdnin až o 60 percent nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019, keď ešte v Číne neplatili žiadne obmedzenia týkajúce sa voľného pohybu osôb. Koronavírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 v stredočínskom meste Wu-chan, následne sa rozšíril do celého sveta, pričom za vyše rok sa ním nakazilo viac ako 103 miliónov ľudí a vyžiadal si aj vyše 2,2 milióna úmrtí.

 

Časť vedcov sa domnieva, že koronavírus pochádza z netopierov, pričom najskôr sa rozšíril na trhovisku so živými zvieratami vo Wu-chane, kde sa ako potraviny predávajú aj divé zvieratá. Čína sa bráni tvrdeniami, že Wu-chan bol síce miestom, kde zaznamenali prvé ohnisko nákazy, vírus však odtiaľ nemusí nevyhnutne aj pochádzať a mohol byť do krajiny zavlečený v dovážaných potravinách. Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí skúmajú pôvod nového druhu koronavírusu, navštívili v nedeľu dve trhoviská vo Wu-chane, kde sa pred vyše rokom objavili jedny z prvých ohnísk nákazy.

Medzinárodná skupina expertov predtým navštívila vo Wu-chane aj dve nemocnice, ktoré patrili k prvým, kde liečili pacientov s ochorením COVID-19. V pondelok odborníci navštívili wuchanské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Po návšteve jeden z členov tímu Peter Daszak novinárom povedal, že išlo o "skutočne dôležité a prínosné stretnutie". Podľa agentúry AFP však experti ďalšie podrobnosti neposkytli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!