Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Neskutočný dedko brankára Budaja: Má 93 a stále ordinuje! Pri jeho slovách vás stisne pri srdci

V bielom plášti je neuveriteľných 66 rokov. Karol Mika (93) z Banskej Bystrice je určite najstarším praktickým lekárom na Slovensku. K milovanému povolaniu ho priviedla mamička a v jeho šľapajach pokračovali aj jeho tri dcéry.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Jeho vnuk Peter Budaj v rodinnej tradícii nepokračoval. Učaroval mu hokej a ako brankár hviezdil v NHL. Svoje povolanie berie Karol Mika (93) doslova ako poslanie. Vybral si ho ešte v detstve, keď ho zaujalo rozprávanie mamičky. Tá pred vydajom pracovala v nemocnici ako zdravotná sestra. Hoci sa tesne po maturite oženil, jeho manželka ho v náročnom štúdiu a neskôr povolaní neustále podporovala. No a dnes, hoci bude mať Karol za tri mesiace 94 rokov, predstihuje svojou vitalitou aj šesťdesiatnikov.

 

Napriek zúriacej pandémii stále ordinuje a denne vyšetrí až 30 pacientov. „Samozrejme, mám pred ochorením COVID-19 rešpekt. Nenadávam na rúška, poctivo ich nosím. Som vďačný vedcom za vynájdenie vakcín. Tie zachránili doteraz milióny životov a vďaka nim sme už eradikovali aj iné epidémie,“ hovorí praktický lekár pre dospelých a autor niekoľkých kníh, ktorý sa aktuálne prispôsobil dobe a snaží sa robiť „telemedicínu“, čiže lieči a radí pacientom cez telefón. Sám už absolvoval prvé očkovanie a čaká na druhú dávku vakcíny.

Recept na dlhovekosť

Doktor Mika má bohaté skúsenosti, ordinuje totiž neuveriteľných 66 rokov. „Ja nepracujem kvôli zisku. Nie som náročný na oblečenie, stravovanie, ani si drahé autá nekupujem. Ja len proste robím svoju prácu veľmi rád,“ prezradil lekár. Svoj recept na dlhovekosť vidí v tom, že nikdy nefajčil a nepil alkohol. V jeho šľapajach sa vybrali aj všetky jeho dcéry, hoci ich od toho odhováral. Bál sa, aby nemuseli počas služieb chodievať v noci tmavými ulicami, či brodiť sa v snehu, ako to bolo v jeho prípade.

„Síce so mnou súhlasili, no aj tak si spravili po svojom. Vedeli, že je to náročné povolanie, ale videli, že ja ho milujem, aj keď som to pred nimi nikdy nepovedal,“ tvrdí Mika. Jeho najstaršia a stredná dcéra si vybrali praktické lekárstvo a najmladšia je internistka v Prahe.

Hrdí vnukovia

Rovnako bol aj proti hokejovej kariére svojich vnukov Jozefa a Petra Budajovcov. „No som na nich hrdý, aj keď ja som ich na túto dráhu ozaj nenahováral. Vedel som, že vrcholoví športovci sú invalidi už ako 30-roční. Oni by ma zasa najradšej videli už doma sedieť,“ smeje sa šikovný doktor. Na starkého sú hrdí aj jeho vnukovia, ktorí obaja pôsobia ako tréneri.

Jozef je asistent kouča A-tímu v Banskej Bystrici a bývalý brankár NHL Peter trénuje gólmanov a robí kempy vo Phoenixe v Arizone. „Teší ma, že je starký stále aktívny a sám funguje. Klobúk dole pred ním,“ povie s úsmevom vnuk Jozef. Na otázku, dokedy chce doktor Mika ordinovať, odpovedá veľmi rýchlo. „Chýbal by mi kontakt s pacientmi a teda kým mi dáva Pánboh také možnosti, aby som nemusel robiť s námahou, tak som spokojný a budem v tom pokračovať,“ zakončil lekár-rekordér.
Slovensko 

Otvoriť galériu

Narodil sa 10. apríla 1927 na Starých Horách, kúsok nad Banskou Bystricou. V októbri v roku 1949 odišiel študovať na Lekársku fakultu do Bratislavy. Deň predtým sa stihol oženiť. Po skončení štúdia sa zamestnal ako sekundárny lekár v KÚNZ Banská Bystrica, 1956 - 1993 ako praktický lekár pre dospelých OÚNZ v Banskej Bystrici. Od roku 1994 pôsobí ako súkromný praktický lekár pre dospelých v Banskej Bystrici. Je spoluzakladateľom a zástupcom šéfredaktora časopisu Slovenský lekár (od 1991).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?
(Ilustračné foto)
Zbadali ste na dieťati vyrážku? Takto zistíte, či je dôvod na paniku: Jednoduchý trik!