Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Od Kotlebu utekajú viacerí poslanci: Kam povedie rozpad u fašistov? Dva scenáre vývoja!

Po voľbách nevydržali ani rok. Extrémistická Ľudová strana Naše Slovensko, ktorú mal donedávna pevne v rukách Marian Kotleba (43), sa rozpadá.

Ešte vo februári získali 17 poslaneckých mandátov, no po novom ich v klube zostane len deväť. Odídenci na čele s europoslancom Milanom Uhríkom (36) vyčítajú svojmu dlhoročnému vodcovi, že stranu premenil na totalitnú, keďže si uzurpoval takmer neobmedzené právomoci. Pôjdu teraz do vlastnej strany?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Celkovo ide o šiestich poslancov, z ktorých verejnosť pozná najmä odsúdeného rasistu Milana Mazureka (26), neonacistického speváka Ondreja Ďuricu (43) či Černákovho vojaka Miroslava Suju (43). Fašistickým poslancom začalo prekážať, že Kotleba sa za vodcu už nielen označoval, ale reálne sa ním v strane stal. Na začiatku januára zmenil stanovy tak, aby sa stal v podstate neodvolateľným a mohol svoju funkciu vykonávať povedzme aj z väzenia. Práve to mu hrozí, keďže sa čaká na verdikt Najvyššieho súdu po tom, čo ho prvostupňový rozsudok poslal do basy na 4 roky a 4 mesiace.

Prečo odchádzajú

 

Vodca odídencov Milan Uhrík vysvetľuje, že keď vstupoval do strany, tak neniesla ešte ani Kotlebovo meno. Hovorí, že teraz rozmýšľali niekoľko týždňov, počas ktorých zvažovali okolnosti. „Rozhodnutie zmeniť pôvodne ľudovú stranu na stranu jediného muža musím rešpektovať, avšak ako zástanca tímovej spolupráce sa s tým jednoducho nedokážem stotožniť,“ skonštatoval Uhrík.

Čo bude so šesticou ďalej? Uhrík avizuje, že to nie je ich koniec v politike a idú sa vydať „radšej vlastnou cestou“. „Budeme bojovať razantne, ale zároveň bez zbytočných a nič neriešiacich provokácií, ktoré by nás odsúdili na večnú opozíciu a večnú izoláciu,“ dodal. Odchádzajúci Ďurica so Sujom tvrdia, že nechcú hovoriť nič konkrétnejšie. „V nasledujúcich dňoch veľmi radi budeme hovoriť podrobnejšie, ale teraz určite nie,“ povedal.

Otvoriť galériu
Zdroj: Focus

Neobmedzený vodca

Už minulý týždeň vysvetľovali, že nesúhlasia s rozhodnutím delegátov, ktorí odhlasovali zmenu stanov, ktorá mení spôsob fungovania predsedníctva a dáva predsedovi všetky kompetencie. „Z praktického hľadiska tak predsedníctvo stratilo význam a stalo sa len čisto pro forma orgánom,“ objasnil Mazurek. O zmenách dopredu nevedeli a dozvedeli sa ich len náhodou. „Nedokážem si nijako vysvetliť, prečo nám to zatajili, prečo nám takto klamali…“ hovorí smutný Mazurek. Teraz dodal, že názorové rozdiely na fungovanie strany medzi nimi a predsedom sú už také veľké, že ich považujú za neprekonateľné.

Kotleba reaguje

Kotleba po vzbure svojich straníkov povedal, že nie každý zo skupiny odídencov sa pre ukončenie členstva rozhodol z vlastného presvedčenia. Hovorí, že za rozhodnutím mohlo byť naliehanie či nátlak. Zároveň si myslí, že v niektorých prípadoch môže prísť k revidovaniu rozhodnutia. „Situácia sa bude vyvíjať, tá skupinka sa možno upraví,“ povedal Kotleba, ktorý za iniciátora revolty označil poslanca Eduarda Kočiša. Nevylučuje, že s niektorými odchádzajúcimi členmi by si vedel predstaviť spoluprácu aj v budúcnosti. O tom, či pôjdu cestou vlastného politického subjektu, však nemá vedomosť a ani o tom nechce špekulovať. Už po voľbách klub ĽSNS opustili traja poslanci okolo tzv. vetvy kuffovcov strany KDŽP, ktorá s nimi kandidovala.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť