Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2021 09:55 | Tip od Vás | Slovensko

Covid udrel medzi slovenské plavecké hviezdy, chorý je aj olympionik: Ako sa dostala nákaza do Šamorína?

Karanténne centrum pre vrcholový šport v tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne je ohrozené.

„Bublina“ praskla! Takéto správy sa šíria v rodine slovenských športovcov po tom, čo sa objavila informácia, že napriek dodržaniu všetkých epidemiologických opatrení proti šíreniu pandémie COVID-19 došlo v Šamoríne k infikovaniu osôb vnútri bezpečnej a kontrolovanej zóny. Aká je aktuálna situácia, to sme sa spýtali jedného z predstaviteľov športového centra, bývalého skvelého kajakára Juraja Baču (43), ktorý chýry o konci tréningového centra vyvrátil.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Potvrdzujem, že sme v pondelok ráno riešili situáciu s jedným športovcom, ktorý ohlásil, že má príznaky podobné tým, aké sú typické pre COVID-19. Stratil čuch a chuť. Okamžite bol izolovaný nielen on, ale aj ostatní, ktorí s ním žili v jednom štúdiu v našom ubytovacom centre,“ spustil Bača, ktorý spolu s koordinátorom režimu v centre kontaktovali regionálny úrad verejného zdravotníctva a konali presne podľa schváleného štatútu.

Vydezinfikované!

„Zabezpečili sme pretestovanie všetkých v centre PCR testmi. Negatívnym sme ponúkli, že môžu u nás stráviť izoláciu, aby neohrozili svoje rodiny. Aj pozitívnym sme ponúkli, aby ostali v izolácii u nás. Ihneď sa začalo s dezinfekciou celého areálu, ktorá pokračovala aj v utorok. Dokonca sme urobili aj to, že izby, v ktorých sa pripravovali pozitívni športovci, sa nebudú obsadzovať. Ubytovacích priestorov máme dosť. Tie izby prejdú ešte dôkladnejšou dezinfekciou,“ vysvetľoval Bača s tým, že už v utorok tam bude ubytovaná nová partia športovcov, ktorí, samozrejme, prešli testmi, bez ktorých sa nik do šamorínskeho areálu nedostane. Nákaza sa do bubliny dostala zrejme prostredníctvom osôb, ktoré vstúpili do centra po prekonaní infekcie, pretože sa potvrdenie nákazy vyskytlo u 3 osôb, ktoré prekonali ochorenie a ešte neuplynula 90-dňová lehota od ukončenia ich ochorenia.

Žiaden koniec

 

Koniec karanténneho centra si nepripúšťa ani Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý inicioval jeho vznik. „Zatiaľ nemáme úplné informácie o počte pozitívnych, ale veríme, že Olympijské športové centrum bude fungovať ďalej,“ vyhlásil generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, ktorý dodal, že pozitívne prípady sa objavili aj na MS v hádzanej mužov v Egypte. Ostatných pravidelne testujú a šampionát pokračuje ďalej.

Aj olympionik

Pozitívne testy potvrdilo vedenie Slovenskej plaveckej federácie (SPF), ktorej športovci najviac využívali služby karanténneho centra. COVID sa potvrdil u plavcov, paralympionikov, jednej akvabely a jednej gymnastky, uviedol prezident SPF Ivan Šulek, ktorý verí, že k zrušeniu olympijského tréningového centra nedôjde. Jedným z pozitívne testovaných je plavec Tomáš Klobučník, ktorému sa tak môže výrazne skomplikovať snaha kvalifikovať sa do Tokia. Pozitívnou gymnastkou nie je už istá olympionička Barbora Mokošová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Mária Lukačovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať