Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2021 13:31 | Správy | Zahraničné správy

Dostali stopku: Turecko zakázalo zverejňovanie reklám na Twitteri, Pintereste či Periscope

Turecko v utorok vydalo zákaz zverejňovania reklamy na sociálnych sieťach Twitter, Pinterest a Periscope.

Zmienené platformy totiž nesplnili pravidlo vyplývajúce z nového tureckého zákona o sociálnych sieťach a neurčili si v tejto krajine svojho zástupcu zodpovedného za odstraňovanie sporného obsahu. Podmienku naopak splnil Facebook, na ktorom reklamu nezakázali, uvádza agentúra AFP.

Predmetnú kontroverznú legislatívu schválil vlani v júli turecký parlament. Zahraničným internetovým platformám, ku ktorým má v Turecku denne prístup viac ako milión užívateľov, nariaďuje, aby mali v tejto krajine zástupcu, ktorý na základe súdnych príkazov odstráni do 48 hodín tzv. urážlivý obsah. Obhajcovia slobody prejavu sa na zákon pozerajú ako na snahu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana obmedziť politický diskurz a potlačiť disent, približuje AFP. Zákaz zverejňovania reklám na zmienených troch platformách vstúpil do platnosti v utorok, pričom v prípade jeho neuposlúchnutia dostanú okrem samotných platformiem pokuty aj spoločnosti, ktoré na nich budú inzerciu zverejňovať. Uviedol to na Twitteri námestník tureckého ministra dopravy a infraštruktúry Ömer Fatih Sayan.

Ďalej povedal, že Ankara je odhodlaná urobiť "všetko nevyhnutné na ochranu údajov, súkromia a práv" svojich občanov. "Nikdy nedovolíme, aby v Turecku dominoval digitálny fašizmus a porušovanie pravidiel," dodal. Ak budú zmienené platformy zákon naďalej ignorovať a nepodniknú potrebné kroky na jeho nápravu, turecké úrady im následne v apríli obmedzia rýchlosť dátového prenosu o 50 a v máji až o 90 percent, čím sa v krajine stanú prakticky nedostupnými, približuje AFP.

 

Sociálne siete vrátane Twitteru a Facebooku už v novembri nesplnili prvotný termín na stanovenie zástupcu, za čo následne dostali pokuty vo výške miliónoch eur. Facebook však v pondelok avizoval, že vymenuje zmieneného zástupcu. Spoločnosť však dodala, že túto osobu stiahne, ak nadobudne pocit, že je vďaka nej nútená robiť kompromisy vo svojich zásadách. "Chceli by sme podčiarknuť, že naša platforma je miesto, kde užívatelia môžu uplatniť svoje právo na slobodu prejavu," uviedol Facebook v tejto súvislosti.

Facebook sa vyhlásením pridal k platformám YouTube, TikTok a Dailymotion, ktoré taktiež pristali na stanovenie zástupcov, za čo si vyslúžili kritiku aktivistov. Svoju kanceláriu v Turecku ešte v novembri otvorila aj ruská obdoba Facebooku, platforma VK. Milena Buyumová z tureckej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International uviedla, že rozhodnutie Facebooku (a ďalších platforiem) vystavuje tieto sociálne siete "vážnemu nebezpečenstvu, že sa stanú nástrojom štátnej propagandy".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Auto narazilo do betónového stĺpu, ktorý sa zlomil.
Foto
Auto v Klenovci ZLOMILO betónový stĺp a zachytilo 3 stromy: Vodič († 30) zahynul
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Opilec s autom pri Bušovciach prerazil kovové zábradlie na moste a zrútil sa: Neskutočné, koľko nafúkal!
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Rýchla práca mužov zákona: Eduard si nabudúce poriadne rozmyslí, či to spraví znova
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Aktualizované
Detaily požiaru pri Maduniciach: Plamene spôsobil škody za 1,5 milióna!
Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) na rokovaní bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe
Tibor Gašpar na rokovaní: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o 82 percent
Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!