Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2021 17:09 | Šport | Hokej

Je rozhodnuté: Bielorusko prišlo o majstrovstvá sveta v hokeji!

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) odobrala bieloruskému Minsku právo spoluorganizovať tohtoročné majstrovstvá sveta seniorov.

Bielorusi sa mali na šampionáte podieľať s lotyšskou Rigou, turnaj je naplánovaný na 21. mája až 6. júna. IIHF nateraz neurčila, či Riga zostane jediným organizátorom MS 2021, alebo k nej pribudne ešte jedno hostiteľské mesto v inej krajine. Informácie priniesol oficiálny web IIHF a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla bezpečnosť turnaja.

O tom, že Minsk príde o spoluorganizáciu MS 2021, sa hovorilo už dlhší čas. Pre napätú situáciu v Bielorusku odmietli Lotyši hostiť šampionát s geografickým susedom. Tiež viacero účastníckych krajín vrátane Fínska či Švédska vyjadrilo svoje znepokojenie a na šampionáte nechceli štartovať, ak bude Bielorusko spoluorganizátorom.

Prezident IIHF René Fasel v úvode minulého týždňa absolvoval pracovnú cestu do Minska, kde sa stretol s prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Po návrate do Švajčiarska šéf IIHF hovoril, že spoločný šampionát Lotyšov a Bielorusov by mohol v Minsku iniciovať pozitívne zmeny v krajine, v rovnakom tóne sa niesol aj jeho príhovor na webe IIHF v pondelok. "Nie sme naivní, aby sme si mysleli, že majstrovstvá sveta v Minsku vyriešia všetky problémy v krajine. Neznamená to však, že by sme nemali preskúmať, či IIHF nedokáže iniciovať pozitívne zmeny pre budúcnosť tejto krajiny," poznamenal Fasel.

 

"Aj keď Rada IIHF domnieva, že svetový šampionát by pravdepodobne nebol zneužitý na politickú propagandu z akejkoľvek strany, napriek tomu uznala, že organizácia tohto podujatia v MInsku by nebola vhodná, pretože by bolo potrebné riešiť väčšie problémy a k tomu zariadiť aj bezpečnosť a ochranu tímov, divákov či rozhodcov," dodal Fasel.

V Bielorusku je od leta 2020 nestabilná politická situácia, keď po prezidentských voľbách sa rozpútala vlna nepokojov, podľa demonštrantov bolo víťazstvo Lukašenka v prezidentských voľnách zmanipulované. Počas týchto protestov skončili za mrežami mnohí odporcovia súčasného režimu aj demonštranti, nechýbali medzi nimi ani športovci. Práve preto Medzinárodný olympijský výbor (MOV) suspendoval Lukašenka zo všetkých olympijských akcií, keďže podľa MOV ako šéf národného olympijského výboru dostatočne nechránil športovcov pred diskrimináciou za ich politické názory.

Fasel tiež nedávno informoval, že spolu s Lotyšskom by MS 2021 mohli organizovať Dánsko, Slovensko či Česko. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) však o takej alternatíve s IIHF nerokoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo