15.01.2021, 15:34 | Správy | Domáce správy
Aktualizované

Premiér Matovič odmieta ustúpiť: Moje stanovisko o testovaní ostáva nemenné

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nemení svoje stanovisko, ktoré sa týka formy a spôsobu plošného testovania.

Povedal to po piatkovom rokovaní vlády s tým, že finálne rozhodnutie príde v sobotu (16. 1.).

Verí, že sobotňajšie rokovanie dospeje k spoločne akceptovanému riešeniu. Nechcel však povedať, či pre svoju myšlienku plošného testovania získal ministrov, neodpovedal priamo ani na otázku, či bude ochotný ustúpiť v prípade, že bude prevládať názor testovať len v pandémiou najpostihnutejších okresoch.

Priznal, že ak by bolo testovanie naozaj masívne a týkalo by sa celej krajiny, "máme testov len tak-tak", na prípadné ďalšie kolá bude potrebné testy dokúpiť. "Zajtra sa rozhodneme, kto to nakúpi," povedal smerom  k sobotňajšiemu rokovaniu. Samosprávam odkázal, aby sa poctivo na testovanie pripravovali. Naznačil, že spolu s rezortom vnútra pracujú na manuáli pre samosprávy, rovnako tak uistil, že štát bude ústretový k požiadavkám miest a obcí pri zabezpečení a organizácii testovania.

Verí, že fungovanie koalície nie je v súčasnosti reálne ohrozené, opakuje však želania, "aby si koaličný partner uvedomil, že toto nie je obdobie na naháňanie percent". Vláda sa mala zaoberať návrhom plošného testovania na Slovensku, o ktorom informoval už v pondelok (11. 1.) premiér. Proti jeho návrhu sa však postavila otvorene SaS, ktorá podporuje testovanie v najpostihnutejších okresoch a pravidelné testovanie vo firmách. Rovnako i strana Za ľudí sa prihovára za podporu pravidelného testovania vo firmách, zdôrazňuje aj nevyhnutnosť kapacitne rozšíriť možnosti mobilných odberových miest.

Proti plošnému celoslovenskému testovaniu sú tiež odborníci, ktorí v súčasných poveternostných podmienkach a aj v súvislosti s prítomnosťou agresívnejšej britskej mutácie vírusu vidia v celoplošnom testovaní viac rizík ako benefitov. Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po rokovaní povedal, že sa v otázke testovania výrazne posunuli a že "sa blížia k rozumnému kompromisu". Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) verí "vo výsledok, v ktorom budú ministri jednotní", s dosiahnutím konsenzu ráta aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) oznámila, že sa na rokovaní nedohodli na materiáli, ktorý sa im predostrel, novú verziu by mali dostať v piatok podvečer. Remišová kritizovala fakt, že s materiálom oboznamovali ministri až priamo na rokovaní, odmietla aj niektoré návrhy v ňom obsiahnuté, napríklad podmieňovať pobyt 11-ročných detí vonku tým, že absolvujú testovanie s negatívnym výsledkom.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Petra Vlhová počas prvého kola slalomu v Jasnej.
Bezchybná jazda Vlhovej v prvom kole slalomu: V Jasnej za sebou nechala všetky rivalky
Slovenské nemocnice sú preplnené už niekoľko mesiacov a v mnohých sa zastavili plánované operácie
Slovensko už rok bojuje s COVID-19: Kedy sa zbavíme rúšok? Odborníci prezradili svoje tipy
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí
Ako zvláda Krajčí svoju funkciu? Odborník si otvoril ústa: V zdravotníctve vládne chaos!
Ilustračné foto
Uzbekistan mal náročnú noc: Niekoľko oblastí štátu zasiahli dve zemetrasenia
Tréning Petry Vlhovej v stredisku Jasná.
Vráti sa Vlhová do hry o Veľký glóbus? Petra bude v Jasnej pod tlakom, doma ide o všetko!
Zadržali spolupracovníka útočníka z Berlína (ilustračné foto).
Na letisku Charla de Gaulla zadržali aktivistov Greenpeace: Podali si lietadlo známej spoločnosti
Dana a zosnulý vojak Juraj († 35).
Vojak Juraj († 35) podľahol koronavírusu, prehovorila zdrvená vdova: Nechali ho utrápiť sa na smrť?!
Vodný raj v obci Vyhne nedostal od začiatku pandémie nového koronavírusu zo strany štátu žiadnu finančnú pomoc.
Starosta Vyhní škrtá na mzdy pracovníkov Vodného raja z rozpočtu obce: Absencia letnej sezóny môže byť likvidačná
Medzi zaočkovanými poslancami sú Boris Kollár, Vladimíra Marcinková či Richard Raši.
Poslanci sa očkujú skôr ako bežní ľudia: Kollár má už dosť šaškárne, Marcinkovú dohnal strach
Halák sa podieľal na triumfe Bostonu nad Washingtonom 31 zákrokmi.
Skvelý výkon Haláka proti Capitals: Slováka vyhlásili za tretiu hviezdu zápasu
Trať by prepojila centrum, Petržalku, Ružinovskú radiálu a budúcu radiálu v smere do Podunajských Biskupíc a Vrakune.
Experti odobrili električku pred SND! Ministerstvo kultúry žiada viac podkladov
Islamský džihád ukončil prímerie s Izraelom (ilustračné foto).
Krviprelievanie v Nigérii: Banditi prepadli dedinu a zabili 16 ľudí, ďalší sú zranení