Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2021 01:55 | Správy | Zahraničné správy

Besnenie prívržencov Trumpa má piatu obeť: Zraneniam podľahol dlhoročný policajt

Polícia amerického Kapitolu oznámila, že stredajšie násilie má piatu obeť. Zraneniam spôsobeným počas vpádu priaznivcov prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu podľahol policajt zo zboru chrániaci areál. Informovali o tom v piatok svetové agentúry.

Okolo jeho úmrtia v uplynulých hodinách panovali nejasnosti. Polícia totiž najprv správu o smrti policajta, ktorú s odvolaním na svoje zdroje priniesli niektoré renomované americké médiá, poprela. Teraz polícia Kapitolu potvrdila smrť Briana Sicknicka, ktorý pre ňu pracoval od roku 2008.

Sicknick zasahoval počas stredajších násilností v Kapitole, kde sa dostal do fyzického stretu s priaznivcami prezidenta Trumpa a utrpel pritom zranenia. Po tom, čo sa vrátil na oddelenie, skolaboval a zdravotníci ho previezli do nemocnice, cituje televízia ABC políciu. Vo štvrtok v noci zraneniam podľahol. Jeho smrť bude vyšetrovať metropolitná polícia.

O úmrtí policajta pôvodne informovali s odvolaním sa na niekoľko svojich zdrojov napríklad CNN alebo The New York Times. Oznámil ju tiež na svojom twitterovom účte kongresman Dean Phillips. "Bol som upovedomený o tom, že dôstojník policajného zboru Kapitolu zomrel na zranenia, ktoré utrpel počas včerajšieho útoku na Kapitol," napísal na sociálnej sieti politík. Polícia však v následnom vyhlásení uviedla, že niekoľko policajtov bolo zranených a niektorí hospitalizovaní, nikto však nezomrel. CNN potom citovala šéfa odborov policajného zboru Kapitolu Gusa Papathanasioua, podľa ktorého bol policajt na prístrojoch udržujúcich ho pri živote. Nakoniec ale polícia v oficiálnom vyhlásení smrť policajta potvrdila.

Ako televízia CNN pripomenula, počas potýčok s protestujúcimi policajti v Kongrese postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela. Podľa médií ide o bývalú príslušníčku letectva Spojených štátov (USAF) Ashli Babbittovú z kalifornského mesta San Diego. Smrť ďalších troch ľudí, dvoch mužov a jednej ženy, údajne priamo nesúvisí s nepokojmi: zomreli v bezprostrednom okolí sídla Kongresu v dôsledku "akútnych zdravotných problémov".

Pod tlakom kritiky za nezvládnutie ochrany sídla zákonodarnej moci a masové zlyhanie polície sa náčelník polície v komplexe Kapitolu s účinnosťou od 16. januára vzdá funkcie. V piatok o tom informovala agentúra AP. Policajný náčelník Steven Sund vo štvrtok uviedol, že so svojimi podriadenými sa pripravovali na demonštráciu za slobodu slova a neočakávali násilný útok. Dodal, že udalosti, aké sa odohrali v stredu na Kapitole, za 30 rokov kariéry v polícii nezažil. Sund oznámil svoju demisiu po tom, čo ho na tento krok vyzvala predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová i ďalší kongresmani.

Demokratickí vodcovia piatich parlamentných výborov požiadali Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o okamžité informovanie o doterajšom vyšetrovaní násilného prieniku demonštrantov do Kapitolu, ktorý okrem obetí na životoch, zranení a materiálnych škôd narušil sa proces potvrdenia výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra, vyvolal kritiku na adresu prezidenta USA Donalda Trumpa a naštrbil povesť USA. Zákonodarcovia vo štvrtok vo svojom liste adresovanom riaditeľovi FBI Christopherovi Wrayovi označili tieto nepokoje za "teroristický útok", ktorý podnietil Trump a jeho podporovatelia.

Demonštranti sa v stredu na Trumpov popud vydali na Capitol Hill, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál. Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch snemovní Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa poslanci k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistka Thunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!
Polícia zverejnila video zo zadržania mladého chlapca.
Polícia zverejnila video zo zadržania 14-ročného chlapca: Mal nahlásiť bombu na škole!
Na prvý pohľad bežná križovatka sa zmení na nehodový úsek. Cyklisti, šoféri či motorkári si tu musia dávať obzvlášť pozor
Prekliata križovatka! Toľko nehôd na jednom mieste ste nevideli: Vedeli by ste cez ňu prejsť?