Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Posledná rozlúčka po samovražde Lučanského († 51): Na toto môže rodina bývalého policajného prezidenta zabudnúť!

Rodina smúti. Počas víkendu sa k tragickej smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského († 51) vyjadrili manželka aj syn.

Z ich slov cítiť veľký žiaľ za milovanou hlavou rodiny, ktorú by mal v najbližších dňoch čakať pohreb.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V prípade Lučanského však k tomu nedôjde. Prečo? Lučanský spáchal samovraždu vo väznici v Prešove. V súčasnosti kompetentné orgány vyšetrujú, ako k jeho smrti došlo a rodina sa pripravuje na poslednú rozlúčku s Lučanským, ktorý by podľa informácií na sociálnych sieťach mohol byť koncom týždňa v Štrbe.

Pohreby sa v prípade bývalých príslušníkov policajného zboru konajú často s účasťou štátu. Podľa zákona po dohode s rodinou policajtovi alebo vojakovi môže zabezpečiť pohreb služobný orgán. Zahŕňa to aj bývalých príslušníkov, ktorí by tak dostali napríklad uhradené náklady na pohreb do výšky 232 € alebo počas rozlúčky im preukážu pocty. Medzi ne patrí zahalenie rakvy do štátnej vlajky, postavenie čestnej stráže ku katafalku, sprievod rakvy čestnou jednotkou či skončenie obradu hymnou a salvami čestnej jednotky.

 

Tieto pocty však Lučanský oficiálne dostať nemôže, keďže zákon myslí na to, keď príslušník spácha samovraždu. „V tejto súvislosti je potrebné poukázať na ustanovenie § 71 ods. 2 tohto zákona, podľa ktorého sa tieto pocty upravené v § 76 neposkytujú policajtovi alebo bývalému policajtovi, ktorý bol poberateľom dôchodku z výsluhového zabezpečenia a zomrel v dôsledku sebapoškodenia. Minister vnútra vyslovil úprimnú ľútosť a sústrasť pozostalým,“ povedala Barbora Túrosová z ministerstva vnútra.

Spoveď manželky

Počas víkendu prehovorila aj manželka Martina Lučanská. Od ministra vnútra Romana Mikulca žiadala aj vyvesenie čiernej vlajky na budove ministerstva ako vzdanie úcty Lučanskému. „Nemám silu vyjadrovať sa k momentálnej situácii o smrti môjho manžela, bez ktorého môj život stratil zmysel, a bolesť, ktorú držím v sebe, je natoľko ťažká, že len vďaka svojim deťom, ktoré sú mi v tejto chvíli najväčšou oporou, dokážem ustáť toto najťažšie obdobie môjho života,“ povedala Lučanská.

Otvoriť galériu
Okrem toho vyslovila pochybnosti okolo jeho prvého zranenia aj okolo smrti. „Medializované informácie o potknutí sa o papuču a zranení oka presne vystihujú, čo by Milan povedal, aby bitku nepriznal. Ja som ho však videla na smrteľnej posteli. Nesmela som ho odkryť, lebo inak sa mi jeho „po zuby ozbrojení ochrankári” zo ZVJS vyhrážali, že mi viac nedovolia, aby som pri ňom bola. Prečo sa asi tak báli, aby som videla jeho telo?

Jediné, čo som videla, bola jeho hlava a krk. Ten bol, mimochodom, úplne čistý, bez šrámov po údajnom obesení. Čakáme na výsledky pitvy,“ dodala zronená manželka. Katarína Nováková zo ZVJS reagovala jasne: „V tejto súvislosti uvádzame, že manželka M. L. po celý čas jej návštevy v nemocnici sedela pri jeho lôžku a hladkala ho po ruke, nepokúšala sa ho odokryť a ani o takúto možnosť nežiadala príslušníkov ZVJS.“ Príslušníci väzenskej stráže len strážia hospitalizovaného a nerozhodujú o tom, čo sa s ním bude diať. „O tejto skutočnosti môže rozhodnúť len ošetrujúci lekár zdravotníckeho zariadenia. Dôrazne odmietame tvrdenia p. Lučanskej o údajnom vyhrážaní sa jej osobe, nakoľko tieto tvrdenia nie sú pravdivé.“

Primár reaguje

Špekulácie o tom, že by Lučanského mal na začiatku jeho väzby niekto zbiť, vyvracia primár Centrálneho príjmu Univerzitnej nemocnice v Bratislave Július Hodosy, ktorý videl lekársky záznam z Ružomberka, kde Lučanskému operovali zranenie oka v prvej polovici decembra. „Pri takej definícii bitky, kde očakávam viac úderov, tak v podstate bolo poranené len oko, a to nejako moc nenasvedčuje, že mohlo dôjsť k bitke ako takej, lebo to jednoducho nejde dohromady,“ skonštatoval pre TV Markíza s tým, že môže povedať, že pád na kovovú posteľ je možný mechanizmus, akým zranenie mohlo vzniknúť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky