Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2020 16:52 | Správy | Domáce správy

Lekárska správa z nemocnice v Ružomberku: Aké zranenia mal Lučanský († 51)?

Samovražda Milana Lučanského († 51) naďalej vzbudzuje vášne.

Nový Čas sa dostal k lekárskej správe z nemocnice v Ružomberku, ktorá má opisovať prvotné vyšetrenia policajného exprezidenta po prvom zranení v oblasti oka 10. decembra. 

Na zákrok ho priviezli do Vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde sa podrobil operácii na ORL oddelení. Neskôr ho vyšetrovalo očné konzílium. Lekári opisujú, že pacienta prijali na kliniku ORL pre problémy s pravým okom. Lučanský mal mať poškodené oko natoľko, že sa mu vpáčilo do prínosnej dutiny. Taktiež mal krvné zrazeniny v tkanivách okolo oka. Spraviť mu museli tzv. endoskopickú dekompresiu očnice, čiže chirurgicky v nej znížiť tlak. Pri operácii mu mali odstrániť časť kosti očnicového oblúka.

Po vyšetrení mu odporučili prezretie odborníkom v neurochirurgickom konzíliu. Lekári totiž konštatujú, že ráno sa Lučanskému pri pokuse prevozu na kontrolné očné vyšetrenie mal počas sadania pošmyknúť vozíček, na ktorom sa prevrátil, a udrel si hlavu vzadu v oblasti temena. Na všetko si však následne mal pamätať, neudával ani točenie hlavy ani nezvracal. Lučanského však mali poslať aj na kontrolu na CT vyšetrenie, ktoré neodhalilo zranenie spôsobené pádom.

 

"ÚVN SNP Ružomberok - FN nemá oprávnenie vyjadrovať sa k zdravotnému stavu svojich pacientov," reagovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Zranenie si mal Lučanský spôsobiť v cele v Prešovskej väznice ešte 9. decembra, kde bol sám. Ministerka Mária Kolíková vtedy zriadila špeciálny tím, ktorý preveroval okolnosti. Dospeli k tomu, že malo ísť o nešikovný pád na rám postele a následne mal exprezident ešte aj cvičiť, čím si zranenie zhoršil. Tento príbeh rozpovedal sám Lučanský, keďže v cele nie sú kamery. „Môžeme pracovať len s tým, čo hovorí pán Lučanský, lebo nikto pritom nebol,“ hovorila Kolíková. Lučanský nechcel ani zdravotné ošetrenie, v tom bol iniciatívny zbor. 

„Môžem vylúčiť, že by došlo k fyzickému napadnutiu či už zo strany príslušníkov zboru, alebo obvinených. Môžem vylúčiť, že by došlo ku krvácaniu do mozgu, k viacnásobnej zlomenine nadočnicového oblúka, nebol viacnásobne resuscitovaný, nemal oko mimo očnej jamky, nejde ani o obvineného, ktorý by podstúpil 11-hodinovú operáciu,“ poprela Kolíková zoznam vecí, ktoré sa šírili okolo Lučanského. 

Kolíková tiež hovorí, že nezistili žiadne náznaky toho, že by sa pokúsil o samovraždu a dokazujú to aj lekárske správy, ktoré nezistili zranenia v oblasti krku. Verziu, že k zraneniu nedošlo úmyselným ani cudzím zavinením potvrdil vtedy aj advokát Lučanského. 

Ministerka po utorkovej samovražde Lučanského pripustila, že v kontexte nových informácií mohlo ísť aj v prvom prípade o pokus o samovraždu, no zopakovala, že žiadne dôkazy tomu nenasvedčujú. Robili aj psychologické vyšetrenie Lučanského, ktoré takýto sklon neodhalilo. Túto verziu potvrdil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ministerka napriek tomu zriadi špeciálnu komisiu na prešetrenie samovraždy, kde chce aj opozíciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva