Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2020 05:30 | Správy | Domáce správy

Aké tresty padli v pojednávacích miestnostiach v roku 2020: Päť rozsudkov, ktoré otriasli Slovenskom

Rok 2020 priniesol aj nečakané verdikty v súdnictve. Začiatkom septembra Slováci čakali so zatajeným dychom na rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu v prípade vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Fotogaléria
17
fotiek v galérii
Kočner však dostal 19-ročný trest spolu s Pavlom Ruskom (57) v kauze zmenky, ani tento rozsudok však zatiaľ nie je právoplatný. Rozsudok si vypočuli aj študentka Judita (17), či šéf ĽSNS Marian Kotleba (43).

Otvoriť galériu
Marian Kotleba
Zdroj: anc

Kto: Marian Kotleba (43)

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu uznali v októbri za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Sudkyňa ho v kauze kontroverzných šekov pre chudobných odsúdila na 4 roky a 4 mesiace odňatia slobody. Verdikt nie je právoplatný.

 

Kotleba rozdával kontroverzné šeky 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trestného činu sa mal podľa obžaloby dopustiť, keď odovzdal 3 rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1 488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Otvoriť galériu

Kto: Marián Kočner (57) a Alena Zsuzsová (46) bez trestu

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27), ktorá sa stala vo februári roku 2018, bolo obžalovaných 5 osôb. Marián Kočner, ktorý si mal podľa obžaloby objednať vraždu novinára, Alena Zsuzsová, obžalovaná zo sprostredkovania vraždy, Zoltán Andruskó, ktorý bol najskôr spoluobvineným v tejto trestnej veci a teraz vystupuje len ako svedok a v súčasnosti je už právoplatne odsúdený na 15 rokov na základe schválenej dohody o vine a treste za sprostredkovanie vraždy, Tomáš Szabó, obžalovaný zo spolupáchateľstva, a Miroslav Marček, ktorý sa priznal k streľbe a dostal 23 rokov.

Poslednému menovanému však Najvyšší súd napokon zvýšil trest za vraždu novinára, jeho snúbenice a podnikateľa Petra Molnára na 25 rokov. Špecializovaný trestný súd 3. septembra vyhlásil rozsudok v kauze tejto vraždy, ktorým rozhodol o osudoch zvyšných troch aktérov - Tomáša Szaboá, Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

Predmetným rozsudkom súd odsúdil Szaboá na 25 rokov. Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú súd oslobodil spod obžaloby, pretože nebolo dokázané, že skutok spáchali. Z odôvodnenia predmetného rozsudku vyplýva, že senátu chýbali priame dôkazy na ich odsúdenie. Rozsudok nie je zatiaľ právoplatný.

Otvoriť galériu

Kto: Pavol Rusko (57) a Marián Kočner (57)

Už v januári sa bude na Najvyššom súde pojednávať v prípade falšovania zmeniek TV Markíza. Obaja aktéri budú na súd eskortovaní, nakeďže sú vo väzbe. Pavol Rusko sa tam dostal v polovici decembra, keď tvrdil, že ho obliali pri behu kyselinou a má zranené oči a dýchacie cesty.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa vo februári tohto roka uzniesol na tom, že podnikateľ Marián Kočner (57) a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko (57) falšovali zmenky za 69 miliónov eur. Obaja za to dostali 19 rokov basy, Kočner dostal aj peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný. „Súd dospel k záveru, že skutok sa stal. Sú to nehorázne sumy, ktoré si chcel obžalovaný Kočner uplatniť,“ povedal sudca.

21 rokov za vraždu exstarostu Basternáka

Otvoriť galériu

Senát Špecializovaného trestného súdu začiatkom decembra vyniesol rozsudok v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka († 54), ktorý bol zastrelený pred svojím domom v lete 2010. Určite najznámejšou v tomto prípade je Alena Zsuzsová, ktorá mala byť aj jedným zo sprostredkovateľov a ktorú odsúdili na 21 rokov odňatia slobody.

Rozsudok nie je právoplatný. Odsúdená bola za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva. Vraždu si podľa rozsudku objednal Roman Ostružlík (44), ktorý bol protikandidátom na funkciu primátora Basternákovi. „Objednal si vraždu Lászlóa Basternáka prostredníctvom Aleny Zsuzsovej,“ píše sa okrem iného rozsudku. Podľa predsedu senátu proti Alene Zsuzsovej svedčili napríklad výrazné rozpory v jej výpovediach, ale aj výpovede svedkov.

12 rokov a 4 mesiace za vraždu spolužiaka

Otvoriť galériu

Koncom novembra padol verdikt v ďalšom prípade, ktorý sledovalo celé Slovensko. Tínedžerku Juditu (17), obžalovanú z vraždy gymnazistu Tomáša († 16), odsúdil Okresný súd v Žiline na 12 rokov a 4 mesiace vo väznici pre mladistvých, pričom bude musieť zaplatiť rodičom Tomáša aj pohrebné trovy vo výške 2 830 eur.

V odôvodnení sudkyňa uviedla, že vražda bola spáchaná surovým, trýznivým spôsobom, trvala niekoľko minút a obžalovaná bodala Tomáša veľkou intenzitou a prudkosťou. Rozsudok nie je právoplatný. „Výpoveď o odpočtárovi bola počas hlavného pojednávania vyvrátená, znalci vylúčili prítomnosť tretej osoby. Zranenia na rukách si obžalovaná spôsobila pri útoku, alebo aj sama, aby mala dôkaz, že aj ona je obeťou,“ uviedla sudkyňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené