Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2021 16:00 | Správy | Domáce správy

Holistická koučka Annamária Higgins o Vianociach a darčekoch: COVID nám dal dôležitú lekciu

Už sa zase tešíte na Ježiška? Čože vám tento rok nadelí? V duchu známeho českého šlágra očakávame, aké budú tohtoročné Vianoce. Chceme, či nechceme, určite sa budú niesť v znamení koronavírusu.

Veľa rodín si nemalo z čoho vytvoriť finančnú rezervu.

Stále zvykneme hovoriť o rezerve v zmysle hmoty. Niekedy sa nedá vytvoriť takáto rezerva, ale dá sa vytvoriť rezerva v zmysle vzťahov a priateľstiev. Veľkou témou súčasnosti začína byť komunita. Komunita vždy nájde cestu, ako nájsť riešenie, a ten najslabší článok v komunite posilniť. Veď čo sme urobili v prvej vlne? Od prvej chvíle sme sa zjednotili. Všetci si nasadili rúška, umývali si ruky, ostali doma... Okamžite sme sa začali starať o seniorov. Komunita je našou najväčšou hodnotou v súčasnosti.

Otvoriť galériu

 

Ako dosiahnuť, aby sme sa vyhli zhonu, aby sme nepodľahli tlaku nakupovať?

Veľmi jednoducho - otvorme skrine, otvorme špajzu. Keď kladiem klientom otázky, tak sa opýtam: Máte zimnú bundu? Máte. Máte zimné topánky? Máte. Máte pančuchy? Máte. Viete sa obliecť teplo? Áno. Tak z čoho máte stres? Z toho, že nemáte novú bundu, alebo z toho, že nemáte vôbec bundu? Čo potrebujeme k základnému životu?

Ľudia začali reagovať na veľmi silný tlak reklamy a konzumu. Stále niečo potrebujeme. Naši predkovia, naopak, išli po základných veciach. Žili cyklicky. Ich oblečenie sa odvíjalo od potrieb, nie od chcenia. Zodrali košeľu, kúpili si novú. Bolo sezónne oblečenie a to sa delilo na sviatočné a pracovné. Iné jedli v zime, iné v lete.

Využívali všetky možnosti, ktoré dávala príroda. Ja som to minulý rok skúšala a môžem povedať, že takto sa dá stravovať aj s veľmi málo peniazmi. Rozlišujem základné najedenie sa a mlsný jazýček. To sú dve rozdielne veci. Veľa vecí pre základný život nepotrebujeme, to len obchod nás presvedčil, že to potrebujeme. COVID nám ukázal, aké sú naozaj naše potreby.
 

Na lepšie sa ľahko zvyká, no na horšie to ide len ťažko. Ľudia v kríze sa boja, že nadštandard, na ktorý si zvyk­li, už nikdy mať nebudú.

Ale treba si uvedomiť jednu vec: keď v živote raz niečo dokážeš, tak to dokážeš vždy! Mnohí napríklad zotrvávajú v práci, ktorá ich nenapĺňa, nie sú v chémii so svojimi nadriadenými, hoci sú nešťastní. Časom ich telo vyvibruje – vyskočí im vysoký krvný tlak, emócie sú napnuté, necítia sa dobre... Túžia zotrvať v určitom, i keď klamlivom komforte a nechcú ho narušiť. To je veľký vnútorný odpor.

Pritom problém je často najmä v tom, že sa nám len nechcú riešiť veci. Poviem príklad: pred koronou si človek zaplatil firmu, ktorá mu presťahovala nábytok, teraz, keď má obmedzené financie, musí dvihnúť telefón, zaoberať sa stratégiou, ako tú skriňu dostať z bytu. Napríklad požiadať kamarátov, či rodinných príslušníkov o pomoc. Vynaložiť viac energie na to, aby som niečo zariadila. Ale to všetko sa dá, keď človek chce.
 

Ako dosiahnuť, aby aj v tomto marazme prišli do našich životov nádej a šťastie?

Nádej rovná sa svetlo. Šťastie je výsledok procesu, ktorým prejdem. Ja akúkoľvek krízu vnímam ako náročný turistický výstup. Viem, že sa musím dostať do najvyššieho bodu. Veľmi dobre viem, že sa spotím, budem v hlbokom diskomforte a bude ma bolieť celé telo.

Budem si musieť rozložiť sily aj zásoby. No viem, že musím vykročiť, kráčať krok za krokom, pozerať sa, kam kladiem nohy. Na konci túry, až dôjdem do cieľa, budem šťastná, že som to zvládla. To, ako budem prežívať každý jeden deň, je moje osobné rozhodnutie, ktoré môže byť absolútne nezávislé od okolností.
 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!