Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Najostrejšia bitka medzi Matovičom a Sulíkom: Tri scenáre, ktoré môžu nastať, keby minister odišiel z postu

Kedy sa to skončí? V najťažších chvíľach, aké Slovensko počas koronakrízy zažíva, nepridáva na pohode ľudí ani konflikt medzi koaličnými partnermi Igorom Matovičom (47) a Richardom Sulíkom (52).

Emóciami nabitý premiér po dňoch mlčania ostro zaútočil na svojho ministra hospodárstva, ktorého nazýva idiotom, a vyzval ho, aby do Vianoc podal demisiu. Ďalšie kolo dlhotrvajúcej vojny sa rozpútalo po tom, čo na Slovensko nedorazili antigénové testy a nemohli spustiť celoplošné testovanie. Hrozí rozpad koalície?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Spor medzi Matovičom a Sulíkom horí už dlhšie, a to pre antigénové testy na COVID-19. Premiér totiž poveril ministra hospodárstva ich nákupom, ktorý však trvá už niekoľko týždňov. „Mrzí ma, že máme za ministra hospodárstva idiota, ktorý nie je schopný nakúpiť testy, aby sme si zachránili životy, zdravie a aby sme si ochránili ekonomiku, aby sme dostali deti do škôl a otvorili reštaurácie. Mrzí ma to, prepáčte. Možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim znášať,“ nešetril Matovič drsnými slovami v Rádiu Expres, pričom mu bolo na hlase počuť, že má slzy na krajíčku.

Sulík už dávnejšie hovoril, že ho v nákupe testov brzdilo aj nepresné zadanie z ministerstva zdravotníctva. Trvalo to vraj „nekonečných 17 dní a päť pokusov, kým Marek Krajčí poslal správne zadanie na nákup testov“. Podľa premiéra sú to však výhovorky a Sulíka poveril pripravením expresnej novely zákona o verejnom obstarávaní.

Otvoriť galériu

 

Sulík zadanie od premiéra nesplní. Hovorí, že nie je možné meniť expresne rýchlo legislatívu na požiadanie kohokoľvek, pretože tento proces má svoje pravidlá. „Porušenie týchto pravidiel je v právnom štáte neprípustné,“ uviedol Sulík, ktorý to však oznámil cez médiá a nie priamo Matovičovi. Premiéra tým poriadne zaskočil a nahneval. „Je mi z toho na vracanie a je mi z toho do plaču. (...) Samozrejme, že je to na jeho demisiu. A bol by som veľmi rád, keby ju podal ešte do Vianoc,“ odkázal mu rozhorčený Matovič.

Ten si nebral servítku pred ústa a Sulíkovi v rozhovore neustále nakladal. „Jemu sú životy a zdravie ľudí ukradnuté, už to musím povedať,“ hovoril Matovič s tým, že kašle na ľudí, ktorí sú pre neho len čísla. „Lebo ušetríme, keď umrú starí a chorí ľudia. Ja sa už na to nemôžem pozerať.“ Moderátor sa ho pýtal aj na to, či nie je precitlivený.

„Nemyslím si, že to je precitlivenosť. Len nechcem ubližovať veci,“ odpovedal premiér. Matovič sa tiež rozhovoril o tom, že by nemusel byť premiérom. Naznačil to pri otázke o očkovaní, keď povedal, že nevie, ako dlho predsedom vlády ešte bude. Naznačoval, že sa mu za chrbtom môže chystať zosadenie.

Otvoriť galériu


SaS neprišla do koalície vyplakávať

Reakcia na seba nenechala dlho čakať. „Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča,“ uviedol Sulík v statuse na facebooku. Neskôr si to však rozmyslel a status vymazal. Nahradil ho zmierlivejšími slovami, v ktorých dokonca Matoviča poľutoval.

„Post predsedu vlády je extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie, akú máme v posledných týždňoch. Neberiem osobne výroky Igora Matoviča, pretože rozumiem extrémne zložitej situácii a unikátnej zodpovednosti, ktorej čelí. Strana Sloboda a Solidarita si zodpovedne plní všetky úlohy, ktoré jej kompetenčne prináležia, a robí všetko pre to, aby zo svojho programu presadila čo najviac pre občanov,“ vyjadril sa minster hospodárstva, ktorý sa postu očividne vzdať nemieni.

Jeho spolustraníčka a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová však kritikou nešetrila a hovorí, že demisiu by mal podať premiér, pretože Slovensko si podľa nej zaslúži štátnika, nie plačka. „Zdá sa, že s iným premiérom by táto vláda úplne v pohode dokončila svoj mandát a zostali by po nej mnohé pozitívne zmeny,“ doplnila.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
Donald Trump.
Trump volá po ďalšom zvyšovaní: Clá chce navýšiť aj na týchto produktoch z Číny!
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod