Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2020 17:29 | Správy | Zahraničné správy

Islamisti Boko Haram uniesli stovky žiakov: Pomsta za to, čo sa v škole vyučovalo

Európska únia v utorok vyzvala "na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých detí", ktoré sa stali koncom minulého týždňa obeťou únosu po útoku ozbrojencov na chlapčenskú školu v meste Kankara ležiacom na severozápade Nigérie v štáte Katsina.

K zodpovednosti za únos desiatok študentov sa krátko predtým prihlásila islamistická povstalecká skupina Boko Haram. Agentúra AFP konštatovala, že najnovší vývoj v Nigérii vyvoláva obavy medzinárodného spoločenstva. Britský komisár v Nigérii v utorok pre AFP potvrdil, že má správy o tom, že k piatkovému útoku sa prihlásila skupina Boko Haram a situáciu "pozorne sleduje".

Ak sa priznanie Boko Haram potvrdí, bude to podľa AFP prvý útok tejto džihádistickej organizácie na severozápade Nigérie odvtedy, ako pred desiatimi rokmi začala viesť ozbrojené útoky proti nigérijskej vláde, jej predstaviteľom a inštitúciám.

 

Až doteraz sa výpady príslušníkov Boko Haram a iných islamistických skupín odohrávali skôr na severovýchode Nigérie a v pohraničných oblastiach susedných štátov Kamerun, Čad a Niger. Aminu Bello Masari, guvernér štátu Katsina, v pondelok neskoro večer potvrdil, že únoscovia "nadviazali kontakty s vládou". Dodal, že pokračujú rozhovory o zaistení bezpečnosti študentov a o ich návrate k rodinám.

Počet nezvestných študentov je stále nejasný. Hovorca armády v pondelok pre Channel TV uviedol, že po piatkovom útoku škola ani rodičia nemajú správy o 333 žiakoch.

K útoku na školu a únosu chlapcov sa v mene skupiny Boko Haram prihlásil jej líder Abubakar Šekau. V štvorminútovom zázname, zaslanom agentúre AFP rovnakým kanálom ako predchádzajúce správy od Boko Haram, muž s hlasom podobným Šekauovmu vysvetlil, že útok v štáte Katsina bol spáchaný v mene Alahovho náboženstva, "aby stálo nad všetkými ostatnými a vykorenilo nevieru", lebo "západné vzdelanie nie je islamské a to, čo sa (v danej škole) vyučuje, nie je dovolené ani Alahom, ani jeho prorokom" Mohamedom.

Obavy, že Boko Haram a iné džihádistické organizácie prenikajú na severozápad Nigérie, sa objavili už dávnejšie. "Samotný Šekau sa od roku 2014 snaží dosiahnuť, aby mu 'banditi' na severozápade krajiny prisahali vernosť. Od vlani pribúdajú dôkazy, že lojalitu mu prejavuje čoraz viac banditov", teda príslušníkov zločineckých skupín terorizujúcich civilistov na severozápade Nigérie, uviedol analytik Jacob Zenn z nadácie The Jamestown Foundation so sídlom vo Washingtone.

Nigérijský štát Katsina susedí s Nigerom. Najväčšie obavy vyvoláva možnosť, že sa Boko Haram a ďalšie islamistické skupiny spoja s džihádistickými skupinami z oblasti afrického Sahelu. "Stále viac to vyzerá tak, že sa ohniská džihádizmu v Mali a Nigeri a na severozápade Nigérie reálne začínajú spájať do jedného celku," uviedol Zenn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustr. foto)
Štyri deti sa prepadli strechou športového centra: Na záchranu prišli tri vrtuľníky
Ilustračné foto
Polícia zastrelila len 16-ročného chlapca: Zraneniam podľahol v nemocnici