Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2020 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Filmové rozprávky o čertoch potešia deti aj dospelých: Najznámejší pekelníci

Vianoce bez rozprávok by neboli tými pravými Vianocami. A práve rozprávky o čertoch patria medzi tie najobľúbenejšie.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Chlpaté stvorenia s rohmi robia síce všetko pre to, aby dostali hriešnikov do pekla, no málokoho vystrašia. Sú plné veselých príhod, na ktorých sa pobaví celá rodina. Čert je totiž typickou postavou mnohých príbehov o dobre a zle, ale nie vždy zápornou. 

 

Princezná z mlyna

Yvetta Blanarovičová - Nezbedný čertík

Otvoriť galériu

Pod maskou nezbedného „zlobidla“ z rozprávky Princezná z mlyna sa ukrývala pôvabná Yvetta Blanarovičová (57). Obľúbený čertík v jej prevedení však vôbec nemusel vzniknúť.

 

Herečka so slovenskými koreňmi bola najprv z ponuky šokovaná a aby toho nebolo málo, spočiatku jej to vôbec nešlo. „Nemohla som prísť na to, ako ho hrať, nájsť jeho charakter. Mala som z toho hrozné nervy a dokonca som tú rolu chcela prvýkrát v živote položiť,“ priznala po rokoch pre český Blesk. Zdeněk Troška jej však poradil, aby sa na to vyspala. Bol totiž presvedčený, že to zvládne: „Pretože takého, akého ja chcem, by žiadny muž nezahral. Nikto totiž nie je taký šišnutý ako ty,“ presviedčal ju režisér a mal pravdu.

Otvoriť galériu

„Ráno som sa zobudila a zrazu to tam bolo, tak sa muselo všetko pretočiť. A potom už som išla ako mašina,“ usmievala sa Blanarovičová, ktorej bolo v chlpatom obleku neskutočne teplo a na pľaci sa objavovala po dvaapolhodinovom líčení. Museli jej totiž vymodelovať nos aj uši, prilepiť rohy a nepravidelne nalepiť chlpy. Počas nakrúcania však bolo veselo nielen na pľaci, ale aj v mestečku Bavorov, kam tvorcovia umiestnili dej.

„Dodnes si spomínam, ako som prezlečená za čerta zastavovala autobus, chodila do potravín alebo na jedno pivko do krčmy,“ smeje sa krásna herečka. Mimochodom, za túto rolu bola herečka nominovaná na Českého leva a v roku 1994 získala za ňu cenu za najlepší herecký výkon.

 

Čertovské pero a S čerty nejsou žerty

Otvoriť galériu

Jeden z najrešpektovanejších českých hercov súčasnosti sa vo filmovom pekle objavil dvakrát. V pamäti divákov utkvel najmä ako neskúsený mladý čert Janek s hodnosťou vraníka, úlohou ktorého bolo dotiahnuť do pekla veľkú hriešnicu Dorotu. A hoci od premiéry rozprávky S čertmi nie sú žarty uplynulo už 36 rokov, Ondřej Vetchý (58) nemá celkom dobré spomienky na pekelné kulisy. Počas nakrúcania totiž len s veľkou dávkou šťastia unikol popáleninám.

Také šťastie už ale nemali jeho traja kolegovia, ktorých odtiaľ odvážali sanitky. „Čertovské kostýmy boli vtedy šité z nejakej umeliny, a tak sa stalo, že herci do toho ohňa omylom šliapli a bolo,“ povedal Vetchý pri príležitosti 30. výročia rozprávky. Démonického vládcu pekiel v tejto legendárnej rozprávke stvárnil Karel Heřmanek (73), ktorého často rozčuľovala neschopnosť jeho podriadených čertísk. Akonáhle sa Karel objavil na pľaci, menil sa na najtemnejšiu bytosť. Dokonca hovoril ako ozajstný Lucifer.

Otvoriť galériu

Vetchý do horúceho pekla vhupol aj druhýkrát. Poriadne ho však povýšili. V rozprávke Čertovské pero z roku 2018, ktorá sa nakrúcala aj v skanzene Vychylovka na Kysuciach, si strihol rolu prísneho Lucifera. „Ako vidíte, narástli mi fúzy, takže som od vraníka k Luciferovi vyspel, a to nielen ako čert, ale aj ako človek,“ zhodnotil herec.

 

Čert vie prečo

Otvoriť galériu

V rozprávkovom príbehu o tom, že ľuďom k ich skaze postačuje pár čertovských lákadiel, sa zaskvel Csongor Kassai (48). Vyholená hlava, čertovské rohy, dorobené uši, farebné šošovky a elegantný Lucifer v jeho podaní bol na svete. Na natáčanie rozprávky Čert vie prečo prichádzal o tri hodiny skôr, ako jeho kolegovia. Toľko času totiž herec deň čo deň trávil v maskérni. K úlohe Lucifera sa dostal náhodou. Pôvodne úloha bola písaná pre Bolka Polívku. Ale na kastingu sa objavil aj Csongor Kassai, ktorý tam sprevádzal kamaráta.

Otvoriť galériu
Csongor Kassai
Zdroj: tv joj

Keď ho videl režisér Roman Vávra, okamžite mu ponúkol úlohu. Csongor si dokonca mohol vybrať medzi Luciferom alebo pomocníkom Azarachom. „Keď už čert, tak ten najvyšší! Herecká ješitnosť mi zavelila Lucifera,“ povedal herec v jednom z rozhovorov a dodal, že sa mu páčilo, že Lucifer je tak trochu psychopat. Súčasťou nakrúcania bolo aj množstvo fyzicky náročných scén ako napríklad „výskok“ Lucifera studňou do sveta ľudí. Csongor okrem jednej akcie zvládal všetko sám bez dablérov. Behom 50 dní bol príbeh o obchode s peklom natočený a výsledok televízni diváci uvideli na Štedrý deň v roku 2004. 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Yulia Zabneva, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody