Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2020 09:13 | Správy | Zahraničné správy

Nie sú z toho vonku: Česko eviduje nárast pozitívnych prípadov, pribudli aj úmrtia

Rizikové skóre v protiepidemickom systéme PES stúplo o päť bodov na 69, čo stále zodpovedá štvrtému stupňu rizika.

Za zhoršením indexu je rast reprodukčného čísla na 1,22. Ďalej sa tiež zvyšuje denný nárast pozitívnych prípadov, v piatok ich laboratória odhalili 6202, čo je takmer o 1500 viac ako pred týždňom. Oproti štvrtku je nárast vyšší asi o 300 prípadov. Do štatistík tiež pribudlo ďalších 109 úmrtí, celkovo s ochorením Covid-9 zomrelo 9450 ľudí. Vyplýva to z údajov na webe ministerstva zdravotníctva.

Skóre PES je vo štvrtom stupni rizika, teda medzi 61 až 75 bodom, od nedele. V krajine pritom ďalej platí tretí stupeň rizika. Minister zdravotníctva Jan Blatný (za ANO) ale v piatok na tlačovej konferencii povedal, že v pondelok navrhne vláde prechod do štvrtého stupňa. Súčasné opatrenia sa tak sprísnia, pravdepodobne od druhej polovice alebo koncom budúceho týždňa.

Výpočet skóre PES vychádza okrem iného z hodnoty reprodukčného čísla. To udáva priemerný počet ďalších osôb, ktoré sa nakazia od jedného pozitívne testovaného. Na konci novembra kleslo na 0,8, od tej doby ale každý deň mierne rastie. Minulý víkend sa prehupol cez jednotku a teraz činí 1,22. Riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v piatok na tlačovej konferencii podotkol, že ak by reprodukčné číslo narástlo na hodnotu nad 1,2, čaká nevyhnutne eskaláciu. V takom prípade by podľa neho novo nakazených do konca decembra bolo asi 198 000. Zatiaľ ich laboratória v poslednom mesiaci roka potvrdili asi 52 000.

 

Od marca laboratória v ČR odhalili 575 422 nakazených. Vyliečilo sa zhruba 503 000 z nich. Aktuálne je v krajine s potvrdenou nákazou približne 63 000 ľudí, väčšina má ľahký priebeh. Hospitalizovaných bolo v piatok 4390 nakazených, o 39 menej ako vo štvrtok. Počet pacientov vo vážnom stave naopak stúpol o 13 na 563.

Laboratóriá v piatok vykonali 25 883 testov na koronavírus, štvrtý deň v rade je pozitívnych viac než pätina z nich, v piatok to bolo 23,96 percenta.

Najrozsiahlejšie šírenie nákazy bolo v poslednej dobe zaznamenané na Havlíčkobrodskej, kde za posledných sedem dní pribudlo v prepočte na 100 000 obyvateľov 519 prípadov Covid-19. Nasleduje susedné Chrudimsko sa 465 prípadmi na 100 000 obyvateľov za posledný týždeň. Rizikový index PES je k sobote najvyšší v Královohradeckom, Pardubickom a Zlínskom kraji, kde dosiahol 79 bodov. To už je najvyšší piaty stupeň pohotovosti v protiepidemickom systéme. Najnižší je index naďalej v Prahe sa 51 bodmi, čo zodpovedá tretiemu stupňu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to