Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2020 14:29 | Správy | Domáce správy

Budú pykať! Odsúdili podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovcov

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v pondelok v opakovanom procese uznal podnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra za vinných z podplácania šéfa daňovákov z Dunajskej Stredy.

V tejto súvislosti obžalovanému Sergejovi uložil trest vo výške sedem rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Tiež má zaplatiť finančný trest 15-tisíc eur. Alexandrovi súd vymeral trest šesť rokov väzenia rovnako v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zaplatiť má finančný trest vo výške 10-tisíc eur.

Otvoriť galériu
Sergej Salmanov
Zdroj: tasr

V roku 2015 pritom v rovnakom prípade súd vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Vec však na ŠTS vrátil dovolací senát Najvyššieho súdu SR v septembri tohto roku. NS SR vtedy konštatoval, že v prípade bol porušený zákon v prospech obžalovaných.

Dnešný verdikt súdu nie je právoplatný, keďže advokát obžalovaných Viktor Križiak avizoval podanie odvolania. „Verdikt súdu je výsledok doby, v ktorej žijeme,” povedal pre médiá s tým, že súd pre zmenu pôvodného oslobodzujúceho rozsudku nevykonal žiadne nové dokazovanie. Zároveň ale pripomenul, že keďže senát dnes žalovaný skutok „podčlenil” do prípadu, v rámci ktorého boli otec a syn už v minulosti uznaní za vinných a v danom prípade im boli uložené rovnaké tresty, ktoré už majú odsedené. Prokurátor Vasiľ Špirko avizoval, že na rozhodnutie o prípadnom odvolaní si ponechá zákonnú lehotu a dnešný verdikt súdu si musí naštudovať.

 

Podľa obžaloby si v tomto prípade Sergej a Alexander Salmanovci v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur. Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa. Spod obžaloby však ŠTS otca so synom v júli 2015 oslobodil, pričom v novembri 2016 verdikt potvrdil aj NS SR.

Podnikatelia Alexander Salmanov a jeho otec Sergej Salmanov si v apríli 2015 v inej kauze na NS SR vypočuli právoplatný rozsudok, ktorým ich súd uznal vinnými z podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. NS SR tak potvrdil verdikt ŠTS z roku 2014. Podnikatelia podľa obžaloby Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vrátenej DPH desať percent z uplatnených odpočtov. Odmenu jej v decembri 2010 vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Z. napokon dostala 40-tisíc eur v hotovosti. Zvyšných 250-tisíc eur nechala na ďalšie zhodnotenie u podnikateľov s tým, že si ich môže kedykoľvek vyžiadať.

Sergej dostal v tomto prípade trest sedem rokov, syn Alexander šesťročný trest. Obaja si ich mali odpykať vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Alexandra z výkonu trestu podmienečne prepustili v roku 2017, jeho otca začiatkom roka 2018.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!
Ilustračné foto
Obrovská CHYBA lekárov: Mužovi namiesto obyčajného zákroku amputovali... To si robia srandu?!