Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2020 00:00 | PR články
Sponzorované

Zabudnite na kalórie! Pri nákupe sa riaďte farbami

Chcete sa lepšie stravovať, no strácate sa v množstve údajov, ako je obsah tuku či energie? Najnovšie stačí sledovať farebný semafór.

Dobrovoľný systém označovania potravín Nutri-Score sa prvýkrát otestoval v roku 2017 vo Francúzsku a odvtedy ho používajú mnohé európske krajiny. Slovensko nie je výnimkou. Nutri-Score funguje na veľmi jednoduchom princípe - farebná škála od zelenej po červenú vás naviguje, akým smerom by sa mal uberať váš nákup. Naučí vás, ako si vyskladať jedálniček tak, aby ste si popri nutrične najvýhodnejších potravinách mohli dopriať čokoľvek, na čo máte práve chuť!

„Výživové hodnoty potravín sú v rámci Nutri-Score vyjadrené písmenami A-B-C-D-E, pričom každé písmeno symbolizuje iná farba. Zelené „A“ označuje priaznivé zloženie nutričnej hodnoty a červené E, naopak, nepriaznivé zloženie nutričnej hodnoty,“ vysvetľuje Ing. Zdenka Kádeková, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Kde nájdete Nutri-Score?

Kaufland medzi prvými na Slovensku zaviedol na svojej webovej stránke pri výrobkoch z privátnej línie K-bio a K-take it veggie špeciálne označenie Nutri-Score, vďaka ktorému dokážete rozlíšiť nutrične priaznivé výrobky od tých „menej“ výhodných. Od februára 2021 ho nájdete aj na ďalších produktoch privátnych značiek K-to go a K-free.

Pri nákupe si vďaka tomuto označeniu dokážete rýchlo a jednoducho porovnať viaceré výrobky a vybrať si z nich ten pre vás vhodnejší. Napríklad pri K-bio kukuričných lupienkoch na stránke www.kaufland.sk/sortiment/Nutri-Score svieti zelená farba a písmeno B. Celozrnné müsli s obsahom čokolády od rovnakej privátnej značky má oranžové označenie a písmeno C. Je len na vás, ktorý variant si na prípravu svojich raňajok vyberiete.

Nutri-Score zohľadňuje pomer obsahu nepriaznivých zložiek ako napríklad cukru a energetickej hodnoty (kalórií) s obsahom priaznivých zložiek. „Zavedením systému Nutri-Score podporujeme zdravý životný štýl našich zákazníkov,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Oplatí sa všímať si

Ak chcete schudnúť, udržať si váhu, alebo podporiť svoje zdravie, mali by ste si všímať, čo tvorí základ vášho jedálnička. Sledovať energetickú hodnotu výrobkov a ich zloženie (teda množstvo tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, jednoduchých cukrov, objem bielkovín, vlákniny a soli) je mimoriadne náročné.

Pokiaľ nie ste práve potravinový expert, môže sa vám ľahko stať, že v dobrom úmysle nakúpite potraviny, ktoré vám v boji so štíhlou líniou príliš nepomôžu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Čo by ste mali vedieť, keď sa chcete začať inak stravovať

• Nadmerný energetický príjem v kombinácii s nedostatkom pohybu, vysokým obsahom jednoduchých cukrov alebo soli v pokrmoch, je priamo spájaný s infarktom, rakovinou alebo obezitou.
• Podľa odporúčaní odborníkov je pestrá a vyvážená strava tou najlepšou prevenciou voči civilizačným ochoreniam a zároveň najspoľahlivejšou cestou k zdravému a štíhlemu životu.
• Jesť zdravo nie je v žiadnom prípade o hladovaní. Naopak, ide o dodržanie správneho balansu, kedy nutrične hodnotnejšie výrobky vyvážite vhodnejšími potravinami, ktoré vášmu telu dodávajú energiu a vitamíny.
• Sledovanie zloženia potravín by vás však nemalo oberať o čas ani energiu. „Nutri-Score je správna voľba pre tých, ktorým záleží na vyváženom stravovaní,“ dodáva L. Vargová.
• Nutri-Score vyvinuli nezávislí vedci a odborníci na výživu. Používanie Nutri-Score v praxi kontroluje francúzsky úrad verejného zdravotníctva Santé Publique France a uznáva ho aj Svetová zdravotnícka organizácia.
• Vďaka Nutri-Score doslova na prvý pohľad zistíte, aká farba prevláda vo vašom nákupnom košíku. Viete si tiež ľahko porovnať podobné produkty a zvoliť si ten zdravší. „Nutri- Score je prehľadný, spoľahlivý, jednoduchý a presný,“ konštatuje Ing. Zdenka Kádeková, PhD.
• Pri výbere potravín verte svojej intuícii – ak je zloženie na obale mimoriadne neprehľadné, zvoľte si radšej iný výrobok. Najlepšie taký, ktorý komunikuje na rovinu a čo najprehľadnejšie.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!