Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2020 16:05 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šampión MMA Samuel Krištofič si v detstve prešiel peklom: Bitka v klietke je oproti domácemu násiliu pohoda!

Československá organizácia OKTAGON pred pár rokmi preslávila zmiešané bojové umenie MMA aj v našich končinách.

V pochybnej spoločnosti

Pirát si prešiel dlhou cestou sebapoznávania. Život s otcom tyranom ho poznamenal. „Je na mne určite vidieť, že nie som úplne štandardný. Sám si tak každopádne nepripadám, niekedy mám nutkanie byť zbytočne agresívny. Je to pozostatok psychického vypätia, ktoré mám za sebou. Je to zvyk, videl som, že sa všetko rieši násilím, tak som sa potom choval rovnako,“ hovorí. Vďaka tomu sa dostal do pochybnej spoločnosti. „Keď som mal niekoho zbiť za peniaze a nepýtať sa, urobil som to. Dostal som sa do partie ľudí, kde som mal pocit, že som niekto. V okolí sa rýchlo rozkríklo, že robím pre bandu mafiánov a ja sám som si o sebe myslel, že som jeden z nich.“

Otvoriť galériu

Keď sa jedného dňa prebral doráňaný s rozkopanou hlavou v cele predbežného zadržania, zľakol sa. Za napadnutie verejného činiteľa mu hrozilo osem rokov natvrdo. Spoza mreží sa nakoniec dostal iba s finan­čným trestom. Za to však s ponaučením, ktoré mu zmenilo život. „Toto bol varovný prst – a mám ho nad sebou dodnes. Vtedy ma niečo osvietilo. Už nikdy som nechcel zažiť takú tieseň. Začal som sa správať inak. Rozhodol som sa oveľa viac venovať bojovým športom, ale iba ako človek, ktorý sa chce biť podľa pravidiel.“ Cez kamaráta sa dostal k thajskému boxu, a potom prišlo MMA. „Šport, ktorý dodnes robím, niekomu môže pripadať ako niečo násilné. Ako niečo podobné tomu, čo som poznal ako dieťa doma a čo som potom predvádzal v krčmách.“

Bojovník MMA

Dnes sa svoj život snaží žiť inak. Naučil sa pracovať so svojimi emóciami a aj vďaka východným filozofiám našiel vnútorný pokoj. Dokonca je dnes zasnúbený a chystá sa svadba. „Viem, že svoju ženu ani žiadnu inú nikdy neudriem. Ako sa chovať k opačnému pohlaviu, som ale zisťoval za pochodu. Nemal som vzor, ktorý by mi to ukázal, mohol som pozerať maximálne telenovely,“ opisuje.

„Chcem sa správať tak, aby som snúbenici, rovnako ako ľuďom v mojom najbližšom okolí, zbytočne neubližoval. Toto nastavenie mi dal môj súčasný šport. Kariéra bojovníka MMA mi otvorila možnosť, aby som sa definoval, aby som na seba bol pyšný, aby som robil, čo ma baví. Na začiatku to vyzeralo ako nesplniteľná misia,“ hovorí na záver muž, ktorému férové zápasenie zmenilo od základov život. 

Najtvrdší šport na svete

MMA je skratka pre mixed martial arts, teda zmiešané bojové umenia. Často sa považuje za najtvrdší šport na svete a mnohým ľuďom pripadá ako neriadená a brutálna pouličná bitka. Naopak, v ringu v sebe stoja dvaja špičkoví a seberovní atléti. Moderné MMA vzniklo koncom 20. storočia s cieľom nájsť medzi bojovými umeniami najúčinnejší spôsob boja v skutočných situáciách neozbrojeného konfliktu.

Preto sa v ňom kombinujú tie najefektívnejšie techniky z rôznych bojových umení a štýlov. Dovolený je aj boj na zemi, rôzne údery, chvaty, kopy, páky, škrtenia. Zápasí sa v klietke v tvare oktagonu, ktorá slúži ako ochrana zápasníkov, aby z ringu pri zápasení nevypadli. Zápas má spolu 3 kolá, každé má dĺžku 5 minút. Hoci je vnímaný ako výsada tvrdých mužov, ženské MMA je čoraz populárnejšie.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo