26.11.2020, 12:14 | Správy | Politika

Odborári organizujú petíciu za vyhlásenie referenda: Ochrana práv zamestnancov

Odborári združení v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR organizujú petíciu za vyhlásenie referenda na ochranu práv zamestnancov a zachovanie postavenia odborov na Slovensku.

Oznámil to prezident zväzu Marián Magdoško na štvrtkovej tlačovej konferencii. Petíciu spustili v online priestore na webovej stránke združenia, podpisy sa však chystajú zbierať aj medzi ľuďmi, pričom aj potenciálne plošné testovanie považujú za príležitosť. "Máme tam päť referendových otázok, v ktorých sa budeme uchádzať o podporu občanov SR, pretože sú to všetko veci, pre ktoré sme jednak odišli z rokovania tripartity a ktoré sme akcentovali na protestných zhromaždeniach, že sú to dôvody, pre ktoré sme vyšli do ulíc," predstavil Magdoško.

Prvá otázka referenda sa týka automatu na výpočet minimálnej mzdy. Odborári žiadajú zachovať pôvodný výpočet minimálnej mzdy, podľa ktorého sa určila - ak sa tripartita nedohodla - ako 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov. Druhou otázkou referenda má byť súhlas s tým, aby príplatok občanom v zamestnaneckom alebo inom pracovnom pomere za prácu predstavoval v sobotu aspoň 50 % minimálnej mzdy, v nedeľu minimálne 100 % minimálnej mzdy a v noci najmenej 40 % minimálnej mzdy. "Čo sa týka tretej otázky, to sú minimálne mzdové nároky," dodal Magdoško. Odborári pri nich žiadajú zachovanie automatu na výpočet minimálnej mzdy v závislosti od stupňa náročnosti práce.

Štvrtá a piata otázka súvisia s postavením odborov. KOZ žiada zachovať reprezentatívnosť zástupcov zamestnancov v tripartite. Doteraz platilo, že zamestnancov môže v tripartite zastupovať to odborové združenie, ktoré má aspoň 100 000 členov. Vláda však chce po novom umožniť, aby mohli byť v tripartite aj odborové združenia s menej členmi. Vláda takisto chce podľa odborárov zmeniť legislatívu tak, aby člen odboru musel byť zároveň zamestnancom daného zamestnávateľa, čo je podľa KOZ vážnym zásahom do slobody združovania a zakladania odborových organizácií a žiadajú zachovať súčasný stav.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Futbalisti SSC Neapol deklasovali Fiorentinu 6:0.
Gólové predstavenie Neapolu: Fiorentina odchádzala z trávnika s vysokou prehrou
Vodička skončila so Škodou Felicia v Kunovskej priehrade.
Stáli pri nej všetci svätí: Vodička skončila v priehrade, po dvoch hodinách sa jej podarilo dostať z auta
Boris Kollár uverejnil túto fotku na Facebooku.
Boris Kollár zavtipkoval na Facebooku: Dnes mám posledný deň lešenie!
(ilustračné foto).
Bol to pre nich milý chlapec, jedna vec ho zmenila na monštrum: Študent vyvraždil celú svoju rodinu!
Dieťa s pravými kiahňami: V lepšom prípade zostali po chorobe iba jazvy.
Čo spája COVID-19 a pravé kiahne? Jediné riešenie pred záhubou a obavy odborníkov
Vlhová mala ako jediná v Kranjskej Gore podporu fanúšikov.
Vlhovú ako jedinú podporovali v Kranjskej Gore fanúšikovia: Radi by ju videli aj v Jasnej
Čech šíri klamstvo, ktorému naletelo množstvo Slovákov.
Foto 1518
Čech tvrdí, že Lučanského pred smrťou navštívil Černák! Videu uverili stovky Slovákov: Polícia reaguje
Zdravotníčka odoberá mužovi vzorku na odbernom mieste v Synagóge počas plošného antigénového testovania v Nitre.
Nitrania si pochvaľujú priebeh testovania: Čakacie časy sú minimálne
Vlhová nehodnotila víkendové vystúpenie v Kranjskej Gore pozitívne.
Vlhová po nevydarenom víkende v Slovinsku: Som sklamaná, takto to nechcem
Záchranári pátrajú po nezvestných cestujúcich.
Pri pobreží Turecka sa potopila loď s Ukrajincami a Rusmi: Hlásia obete
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini
1012
Ostro sa do seba pustili! Pellegrini chce počas testovania zbierať podpisy, tvrdá odpoveď Kolíkovej
V bani zavalilo 22 baníkov.
Zázrak po týždni? Z bane, v ktorej zavalilo 22 ľudí, započuli zvuky