Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2020 17:10 | Správy | Domáce správy

Rušenie obedov zadarmo, gastrolístky a Krajniak ako bonus: Fico skritizoval, čo sa dalo

Rušenie obedov zadarmo a plánovaná úprava tripartity znamenajú deštrukciu sociálneho štátu. Vyhlásil to v utorok na brífingu v Národnej rade (NR) SR predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Návrhy zákonov, ktoré sa tým zaoberajú, sú na programe aktuálnej schôdze parlamentu.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podľa Fica podporuje tieto návrhy, ktoré smerujú proti tomu, za čo hnutie Sme rodina v predchádzajúcom volebnom období hlasovalo. Pozmeňujúci návrh z výborov k návrhu zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR totiž zahŕňa aj úpravy v prípade obedov zadarmo v školách. "Celá politická strana Sme rodina to podporila a povedali, že toto opatrenie nikdy nebudú rušiť, a dnes ideme hlasovať o zrušení obedov zadarmo," podotkol Fico.

Zavedenie inštitútu obedov zadarmo považuje za veľký sociálny výdobytok. Všetkým žiakom v základných školách a v materských školách preplácal štát 1,20 eura za obedy. "V praxi to bude znamenať, že deti na základných školách nebudú mať prístup k bezplatnému obedu," upozornil s tým, že ak deti dostanú peniaze od rodičov, môžu ich minúť napríklad na sladené nápoje či nezdravé potraviny.

Argument, že namiesto toho dôjde k zvýšeniu daňového bonusu pre deti, je podľa neho nesprávny. Týka sa to totiž len pracujúceho človeka. Zaujímal sa, čo má robiť napríklad rodina, ktorá nebude mať prácu pre pandémiu, bude poberať podporu v nezamestnanosti, ale nebude v hmotnej núdzi. "Protestujeme proti tomuto, je to absolútny nezmysel," zdôraznil Fico. Poukázal tiež na to, že mestá a obce museli investovať a pripravili sa na obedy zadarmo. Pri daňovom bonuse navyše podľa neho budú mestá a obce poškodené, lebo budú mať nižší príjem do svojich rozpočtov.

 

Súčasne skonštatoval, že v rámci novelizácie Zákonníka práce ide o likvidáciu tripartity. "Likvidácia tripartity spočíva v tom, že Krajniak chce potrestať odbory. Chce ich potrestať za to, že majú suverénne, vlastné, nezávislé názory a že reprezentujú zamestnancov, kým Krajniak reprezentuje len banky, finančné inštitúcie a zamestnávateľov," dodal Fico.

Návrh podľa jeho slov smeruje k tomu, aby zamestnancov reprezentovali minimálne tri inštitúcie, nie jedna, ako to je v súčasnosti. "Dnes reprezentuje zamestnancov Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a je to veľmi silný a profesionálny sociálny partner, na ktorého sa nikto nemôže sťažovať," myslí si.

Problém vidí aj v avizovaných zmenách pri gastrolístkoch, ktoré znamenajú, že si zamestnanec bude môcť vybrať medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravovanie. "Bude to smerovať predovšetkým k tomu, že výrazne, výrazne klesne miera kvality stravovania zamestnancov," tvrdí Fico. Avizoval preto, že Smer-SD bude hlasovať proti novelizácii Zákonníka práce aj proti návrhu zákona o dotáciách v pôsobnosti rezortu práce. Ide totiž podľa neho o antisociálne zákony, ktoré nemajú oporu ani v programovom vyhlásení vlády.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!