Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2020 14:57 | Správy | Domáce správy

Matovič pripustil odchod OĽANO z koalície! Stačí, aby niektorá vládna strana urobila toto

Ak by sa niektorá vládna strana dohodla s opozíciou a zvolili by v parlamente kandidáta na generálneho prokurátora (GP), OĽANO by vystúpilo z koalície.

Pripustil to premiér a líder OĽANO Igor Matovič v reakcii na otázky, čo by hnutie urobilo, ak by kandidát prešiel s podporou časti opozície.

Šéfa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) by mal parlament voliť na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 24. novembra. Ešte pred začiatkom vypočúvania kandidátov premiér upozornil koaličných partnerov, že počul, že niektoré politické strany urobili dohody s „mafiou, či jednou, alebo druhou". „Ak by sa niečo také stalo, samozrejme, OĽaNO vystúpi z koalície, a je koniec," doplnil. O ktoré strany malo ísť, nepovedal.

 

Koalícia sa zatiaľ nedohodla na tom, koho by volila za kandidáta na generálneho prokurátora. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová by chcela, aby sa koalícia dohodla na jednom mene. Šéfom prokurátorov by podľa jej slov mal byť morálne čistý človek, ktorý chce robiť zmeny aj vnútri generálnej prokuratúry.

Remišová zároveň tvrdí, že nikto nechce, aby generálneho prokurátora zvolila opozícia, "ktorá má za sebou obrovské kauzy, ktoré roky špičky vedenia polície aj špeciálny prokurátor mali kryť". Ako dodala, strana Za ľudí sa chce rozhodovať podľa presných kritérií, k tejto téme budú mať i predsedníctvo. "Zhodneme sa na tom, že voľba generálneho prokurátora je najdôležitejšia voľba tohto volebného obdobia tak pre koalíciu, ale aj pre opozíciu," povedala šéfka Za ľudí.

Zároveň predpokladá, že opozícia sa obáva, že na mieste generálneho prokurátora bude človek, ktorý je čestný, statočný a nebojácny a nebude citlivé politické kauzy zametať pod koberec. "Nasledujúce dni môžu byť obrovské tlaky a urobíme všetko pre to, aby sme sa v rámci koalície dohodli," povedala Remišová.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga na sociálnej sieti uviedol, že ak sa chce niektorá z koaličných politických strán dohadovať s opozičnými lídrami, ktorí zodpovedajú za rozvrat Slovenska, nech radšej rovno odíde. „Koalícia má povinnosť voči voličom dohodnúť sa. Ak chce niekto uprednostniť pred dohodou v koalícii dohodu s opozíciou, tak to nech sa radšej koalícia rozpadne. Hovorím to s plnou vážnosťou. Tak dôležitá je pre mňa voľba generálneho a špeciálneho prokurátora,“ uzavrel Šeliga.

O šéfa GP SR sa uchádza sedem kandidátov - Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny