Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2020 23:46 | Správy | Zahraničné správy

Udalosť, ktorá písala dejiny sveta: Nemecko si pripomína výročie začiatku Norimberského procesu

Norimberský proces po skončení druhej svetovej vojny položil základy pre zásady medzinárodného práva na potrestanie vojnových zločincov.

Povedal to v piatok počas spomienkového podujatia pri príležitosti 75. výročia jeho začiatku nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý ho zároveň označil za "revolúciu", informuje stanica Deutsche Welle.

Vzhľadom na pandémiu koronavírusu bolo podujatie rozsahom malé. Konalo sa v súdnej sieni číslo 600 v norimberskom justičnom paláci, kde prebiehal samotný proces. "V novembri 1945 bol Norimberg v ruinách. Mnohé nemecká mestá boli v ruinách. Naša krajina bola morálne aj fyzicky zrovnaná so zemou," cituje Steinmeiera agentúra AFP. "Avšak tu, práve v tejto miestnosti, položili štyri víťazné mocnosti druhej svetovej vojny základ právneho poriadku nového sveta, zatiaľ čo sa vonku odpratávali sutiny."

Hlavný proces s 22 nemeckými nacistickými vojnovými zločincami, ktorý sa začal 20. novembra 1945, "nepísal iba dejiny práva, ale aj dejiny sveta", poznamenal Steinmeier. Proces, v ktorom sa po prvý raz v dejinách museli zodpovedať poprední predstavitelia národného socializmu, položili základ pre princíp univerzálnej jurisdikcie, podľa ktorého vojnové zločiny a najzávažnejšie zločiny proti ľudskosti "nezostanú nepotrestané nikde na svete". "Bez hlavného procesu v Norimbergu by dnes neexistoval Medzinárodný trestný súd v Haagu (ICC)," zdôraznil nemecký prezident.

 

"Bez Norimbergu by za masové vraždy, mučenie a znásilňovanie neboli potrestaní vojenskí velitelia zo Srbska, Chorvátska či Rwandy a genocída by sa dnes nepovažovala za trestný čin," dodal. Takisto by neboli postavení pred súd Sýrčania v Nemecku zodpovední za zločiny proti ľudskosti spáchané počas vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Steinmeier kritizoval, že dosluhujúca vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa išla proti tribunálu v Haagu, keď v septembri uvalila sankcie voči prokurátorke ICC Fatou Bensoudaovej v súvislosti s vyšetrovaním údajných vojnových zločinov amerických síl v Afganistane. Vyslovil však nádej, že USA "sa vrátia k spolupráci, ktorá uznáva aj hodnotu medzinárodného trestného súdnictva". Prezident pripomenul i to, že okrem Spojených štátov sa k ICC, ktorý sa zaoberá stíhaním genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie, nepridali ani Rusko, Čína či India.

Tribunál bol zriadený na základe Londýnskej dohody z 8. augusta 1945 o prenasledovaní vojnových zločincov. Norimberg bol vybraný preto, lebo uprostred rozvalín sa tam zachoval takmer nepoškodený justičný palác. Pri ňom sa nachádzalo minimálne poškodené väzenie a na jeho nádvorí stála menšia telocvičňa, ktorá sa o rok neskôr stala popravnou miestnosťou. Norimberg bol zároveň mestom, kde Adolf Hitler pred vojnou usporadúval masové zhromaždenia a kde boli v roku 1935 prijaté protižidovské Norimberské zákony.

Proces trval desať mesiacov; rozsudky oznámil tribunál 30. septembra a 1. októbra 1946. Dvanásť obžalovaných odsúdili na trest smrti obesením. Troch prepustili na slobodu, traja boli odsúdení na doživotie a štyria dostali dlhoročné tresty väzenia. Ďalších 12 procesov sa konalo od novembra 1946 do apríla 1949.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce