Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Dotkla sa pandémia aj bohatých? Pozrite, ako žijú slovenskí milionári!

Takmer celý rok 2020 je ovplyvnený pandémiou koronavírusu. Práve tá sa prejavila v peňaženkách mnohých Slovákov, no zdá sa, že kríza, ktorú svet nezažil desaťročia, na slovenských milionárov veľký vplyv nemala.

Podľa prieskumu J&T Banky Wealth Report totiž len 7 % z nich uvádza, že hodnota ich majetku klesla, a až 63 %, naopak, že významne vzrástla. Nový Čas sa pozrel na to, do čoho slovenskí boháči investujú a ako vidia zotavenie ekonomiky po pandémii koronavírusu. Priemerný vek nášho milionára je 52 rokov a je to na 91 % muž.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Podobné je to aj vo svete, no očakáva sa, že podiel nežnejšieho pohlavia bude najbližšie roky rásť. „Oproti zahraničným sú naši dolároví milionári stále aktívnymi podnikateľmi a ešte sa nachádzajú vo fáze budovania rodinného bohatstva. Napriek narastajúcemu veku sú naši úspešní pracovne veľmi aktívni a najviac ich zastáva pozíciu majiteľa či konateľa firmy,“ píšu v správe analytici. Prieskum vypĺňalo 100 Slovákov, ktorí majú majetok aspoň milión dolárov.

Hlavným hýbateľom ich biznisu bol za posledný rok najmä koronavírus, ktorý vytvoril príležitosť na zmenu v hospodárstve. „Milionári žiadajú masívne investície zo strany štátu do vedy a výskumu, ale aj na dokončenie dopravnej infraštruktúry či zlepšenie podnikateľského prostredia namiesto neadresnej podpory spotreby, ktorá pre postihnutých krízou a ani pre ekonomiku neprináša dlhodobé riešenia,“ hovorí riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková.

 

Ak by chcel bežný človek sledovať trendy, mal by staviť na recykláciu odpadov či rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. „Jednou z dlhodobých výziev, ktorým ako spoločnosť čelíme, je rýchlo starnúca populácia. Uvedomujú si to aj naši úspešní a až podľa tretiny z nich má do budúcnosti zmysel venovať sa sociálnym službám pre seniorov,“ dodáva Macaláková.

Optimisti po kríze

Už roky pritom neklesá záujem o stavebné pozemky či rezidenčné nehnuteľnosti. Očakáva sa, že najbližšie roky budú boháči rozvíjať biznis v zdravotníctve a v sociálnych službách, keďže populácia výrazne starne. V prístupe k ekológii prieskum zistil, že táto oblasť zaujíma viac bežnú populáciu ako milionárov. „V tejto oblasti spája úspešných s populáciou len potreba projektov na boj so suchom a na zadržanie vody v krajine. Riešenie klimatických zmien či zelené budovy sú potom viac preferované zo strany populácie,“ skonštatovali v správe.

Ekonómovia sa zatiaľ nezhodujú na tom, kedy sa krajiny dostanú do lepších čísel ako počas krízy. Zatiaľ čo bežní Slováci nehýria optimizmom, keďže sa obávajú existenčných problémov, boháči v tom vidia skôr príležitosť. Tvrdia, že Slovensko by to malo využiť na naštartovanie inej ekonomiky k hospodárstvu s pridanou hodnotou. Okrem iného milionári hovoria, že zmenili aj svoj životný štýl. Za posledný rok vraj posilnili svoj vzťah s potomkami či si začali užívať prírodu na Slovensku.

 

Najbohatší Slováci

1. Ivan Chrenko - 1,65 mld. € 
2. Jaroslav Haščák - 1,07 mld. €
3. Miroslav Trnka - 700 mil. €
4. Peter Paško - 680 mil. €
5. Rudolf Hrubý - 670 mil. €
6. Tomáš Chrenek - 600 mil. €
7. Jozef a Patrik Tkáčovci - 600 mil. €
8.Milan Fiľo - 590 mil. €
9.Ivan Jakabovič - 500 mil. €
10. Martin Kúšik - 460 mil. €

Rozdiel medzi bohatými a chudobnými nikdy nebol taký veľký

Michal Vašečka, sociológ

- V USA sa v posledných 10 rokoch otvorili nožnice medzi bohatými a chudobnými najviac v histórii. To isté je aj na Slovenku. Rozdiel medzi chudobnými a bohatými na Slovensku nikdy nebol taký veľký. To je efekt svätého Matúša z Biblie - chudobní budú ešte chudobnejší a bohatí ešte bohatší. Bez ohľadu, že mnohí z nich zarábajú úplne legitímne, ale dojem, ktorý to vyvoláva je, že to spochybňuje étos liberálnej demokracie, ktorá sa odvoláva na rovnosť príležitostí. A ľudia v priamom prenose vidia, že niektorí ľudia sú schopní zbohatnúť do závratných výšok. To rozleptáva spoločnosť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní