Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Dotkla sa pandémia aj bohatých? Pozrite, ako žijú slovenskí milionári!

Takmer celý rok 2020 je ovplyvnený pandémiou koronavírusu. Práve tá sa prejavila v peňaženkách mnohých Slovákov, no zdá sa, že kríza, ktorú svet nezažil desaťročia, na slovenských milionárov veľký vplyv nemala.

Podľa prieskumu J&T Banky Wealth Report totiž len 7 % z nich uvádza, že hodnota ich majetku klesla, a až 63 %, naopak, že významne vzrástla. Nový Čas sa pozrel na to, do čoho slovenskí boháči investujú a ako vidia zotavenie ekonomiky po pandémii koronavírusu. Priemerný vek nášho milionára je 52 rokov a je to na 91 % muž.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Podobné je to aj vo svete, no očakáva sa, že podiel nežnejšieho pohlavia bude najbližšie roky rásť. „Oproti zahraničným sú naši dolároví milionári stále aktívnymi podnikateľmi a ešte sa nachádzajú vo fáze budovania rodinného bohatstva. Napriek narastajúcemu veku sú naši úspešní pracovne veľmi aktívni a najviac ich zastáva pozíciu majiteľa či konateľa firmy,“ píšu v správe analytici. Prieskum vypĺňalo 100 Slovákov, ktorí majú majetok aspoň milión dolárov.

Hlavným hýbateľom ich biznisu bol za posledný rok najmä koronavírus, ktorý vytvoril príležitosť na zmenu v hospodárstve. „Milionári žiadajú masívne investície zo strany štátu do vedy a výskumu, ale aj na dokončenie dopravnej infraštruktúry či zlepšenie podnikateľského prostredia namiesto neadresnej podpory spotreby, ktorá pre postihnutých krízou a ani pre ekonomiku neprináša dlhodobé riešenia,“ hovorí riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková.

 

Ak by chcel bežný človek sledovať trendy, mal by staviť na recykláciu odpadov či rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. „Jednou z dlhodobých výziev, ktorým ako spoločnosť čelíme, je rýchlo starnúca populácia. Uvedomujú si to aj naši úspešní a až podľa tretiny z nich má do budúcnosti zmysel venovať sa sociálnym službám pre seniorov,“ dodáva Macaláková.

Optimisti po kríze

Už roky pritom neklesá záujem o stavebné pozemky či rezidenčné nehnuteľnosti. Očakáva sa, že najbližšie roky budú boháči rozvíjať biznis v zdravotníctve a v sociálnych službách, keďže populácia výrazne starne. V prístupe k ekológii prieskum zistil, že táto oblasť zaujíma viac bežnú populáciu ako milionárov. „V tejto oblasti spája úspešných s populáciou len potreba projektov na boj so suchom a na zadržanie vody v krajine. Riešenie klimatických zmien či zelené budovy sú potom viac preferované zo strany populácie,“ skonštatovali v správe.

Ekonómovia sa zatiaľ nezhodujú na tom, kedy sa krajiny dostanú do lepších čísel ako počas krízy. Zatiaľ čo bežní Slováci nehýria optimizmom, keďže sa obávajú existenčných problémov, boháči v tom vidia skôr príležitosť. Tvrdia, že Slovensko by to malo využiť na naštartovanie inej ekonomiky k hospodárstvu s pridanou hodnotou. Okrem iného milionári hovoria, že zmenili aj svoj životný štýl. Za posledný rok vraj posilnili svoj vzťah s potomkami či si začali užívať prírodu na Slovensku.

 

Najbohatší Slováci

1. Ivan Chrenko - 1,65 mld. € 
2. Jaroslav Haščák - 1,07 mld. €
3. Miroslav Trnka - 700 mil. €
4. Peter Paško - 680 mil. €
5. Rudolf Hrubý - 670 mil. €
6. Tomáš Chrenek - 600 mil. €
7. Jozef a Patrik Tkáčovci - 600 mil. €
8.Milan Fiľo - 590 mil. €
9.Ivan Jakabovič - 500 mil. €
10. Martin Kúšik - 460 mil. €

Rozdiel medzi bohatými a chudobnými nikdy nebol taký veľký

Michal Vašečka, sociológ

- V USA sa v posledných 10 rokoch otvorili nožnice medzi bohatými a chudobnými najviac v histórii. To isté je aj na Slovenku. Rozdiel medzi chudobnými a bohatými na Slovensku nikdy nebol taký veľký. To je efekt svätého Matúša z Biblie - chudobní budú ešte chudobnejší a bohatí ešte bohatší. Bez ohľadu, že mnohí z nich zarábajú úplne legitímne, ale dojem, ktorý to vyvoláva je, že to spochybňuje étos liberálnej demokracie, ktorá sa odvoláva na rovnosť príležitostí. A ľudia v priamom prenose vidia, že niektorí ľudia sú schopní zbohatnúť do závratných výšok. To rozleptáva spoločnosť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?