Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2020 11:01 | Správy | Domáce správy

Budú na Slovensku predčasné voľby? Pellegriniho Hlas-SD spustil online anketu

Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) spustila internetovú anketu, v ktorej sa ľudí pýta, či súhlasia so skrátením volebného obdobia Národnej rady SR (NR SR). Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval líder Hlasu, expremiér Peter Pellegrini.

Anketu podľa neho spustili o 10:00 a za 20 minút sa do nej zapojilo viac ako 4 300 ľudí. Ak sa do ankety zapojí dostatočné množstvo ľudí, do parlamentu predložia ústavný návrh o skrátení volebného obdobia s tým, že predčasné voľby by sa konali už v roku 2021. Zapojiť sa do ankety bude podľa Pellegriniho možné do konca núdzového stavu. Ľudia tak môžu podľa neho vyjadriť, či sa núdzovým stavom cítia obmedzovaní na svojich právach.

V ankete sa tiež ľudí pýtajú, či podporia svojím podpisom vyhlásenie referenda v prípade, že zákon o skrátení volebného obdobia nebude v pléne schválený. Ľudia majú odpovedať aj na to, či sa na prípadnom referende zúčastnia.

 

Pellegrini zároveň kritizoval zákaz zhromažďovania. Podotkol, že predĺženie núdzového stavu má len politický dôvod. „Vláda sa svojich ľudí pravdepodobne bojí," doplnil.

Spustenie ankety je podľa šéfa Hlasu-SD jedna z foriem, akou môžu Slováci vyjadriť svoj názor k súčasnej vláde. Pellegrini poukazuje, že premiér Igor Matovič (OĽANO) pred parlamentnými voľbami vyhlásil, že takéto internetové ankety musia byť pre politikov záväzné. "Sme presvedčení, že presne tak musia byť pre vládu záväzné výsledky aj tejto ankety, zvlášť, ak sa na nej zúčastní dostatočný počet ľudí," poznamenal Pellegrini.

V spustenej ankete sa ľudí pýta, či súhlasia, aby parlamentní poslanci schválili návrh ústavného zákona, ktorým sa skráti volebné obdobie parlamentu a vyhlásia sa predčasné parlamentné voľby v roku 2021. Ak takýchto hlasov v ankete bude väčšina, Pellegrini avizuje, že už v januári 2021 spolu so svojimi parlamentnými kolegami predložia do NR SR tento návrh ústavného zákona a požiadajú o jeho schválenie. "Vládna koalícia disponuje ústavnou väčšinou, a preto ak si naozaj váži vôľu ľudu, ako to Matovič deklaruje, môže bez akýchkoľvek problémov takýto zákon prijať," uviedol predseda Hlasu-SD.

Vládna koalícia podľa neho možno nebude rešpektovať vôľu ľudí vyjadrenú v internetovom hlasovaní, a preto sa v ankete Pellegrini ľudí pýta, či podporujú vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia parlamentu a sú pripravení podpísať sa pod petíciu na jeho vypísanie a následne sa na ňom aj zúčastniť. "Ak vládna koalícia nebude rešpektovať vôľu ľudí a návrh zákona neschváli, budeme pokračovať v príprave referenda a hľadaní dostatočného počtu podpisov na jeho zvolanie," avizuje Pellegrini. Deklaruje, že všetko je zabezpečené tak, aby sa hlasovanie v ankete nedalo ovplyvňovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život