Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2020, 00:00 | Správy | Domáce správy

Vláčne jesenné bábovky: Vyskúšajte originálne recepty s vaječným likérom či hruškami

Tieto výnimočne dobré bábovky spĺňajú všetky náležitosti, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni.

Nájdete v nich vlašské orechy, jabĺčka, hrušky, štipku škorice a brusnice. Už cítite tú vôňu?

S pomarančami, brusnicami a rozmarínom

S pomarančami, brusnicami a rozmarínom Otvoriť galériu

Na 1 formu potrebujeme:

  • 125 g masla
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • štipku soli
  • 3 vajcia
  • 1,5 hrnčeka cmaru
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 1 lyžicu čerstvého rozmarínu
  • hrsť sušených brusníc
  • 1 biopomaranč
  • 2 lyžice rumu

Na polevu:

  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1 lyžica pomarančovej šťavy


Príprava:
1. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Brusnice (alebo hrozienka) namočíme do rumu. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, soľou, najemno nasekaným čersvým rozmarínom a strúhanou kôrou z pomaranča.
2. Postupne zapracujeme vajíčka, cmar, múku so sódou, šťavu z ½ pomaranča a nakoniec brusnice. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme 50 minút, kým zapichnutá špajľa nie je suchá. Necháme 15 minút vychladnúť vo forme a vyklopíme. Bábovku môžeme ozdobiť čokoládovou polevou alebo polevou pripravenou z práškového cukru a 3 lyžíc šťavy zo zvyšnej polovice pomaranča.

Perníková s polevou z vaječného likéru

Perníková s polevou z vaječného likéru Otvoriť galériu

Potrebujeme:

  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 hrnčeka slnečnicového oleja
  • 2 vajcia
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • soľ
  • 3/4 hrnčeka kyslej smotany
  • 2 PL holandského kakaa
  • 1,5 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček žitnej múky
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • perníkové korenie
  • 2 kyslé jablká
  • trocha mletých vlašských orechov

Na polevu

  • 125 g syra cream cheese
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • vaječný likér
  • granátové jablko


Príprava
1. Cukor, olej, vajcia, vanilku, smotanu (180 - 200 g), kakao a soľ vyšľaháme a vmiešame obe múky, kypriaci prášok do perníka a ešte trocha perníkového korenia alebo mletej škorice a zázvoru. Na záver pridáme orechy a najemno nastrúhané jablká.
2. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a pri 175 °C pečieme asi hodinu alebo kým špajľa zapichnutá do cesta nie je suchá. Necháme 20 minút vychladnúť vo forme a vyklopíme.
3. Z krémového syra, cukru a asi 2 PL vaječného likéru ušľaháme polevu, podľa potreby zriedime ešte trochou likéru a polejeme vychladnutú bábovku.

Hrušková s kakaom

Hrušková s kakaom Otvoriť galériu
Hrušková s kakaom
Zdroj: getty images

Na 1 formu potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ½ hrnčeka mletých vlašských orechov
  • 2 hrušky
  • 2 PL kakaa
  • 3 vajíčka
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 100 g masla
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 200 ml kefíru

Príprava:
1. Mäkké maslo vymiešame s cukrom do peny. Potom do zmesi zašľaháme žĺtka. Striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, citrónovú šťavu a kefír.
2. Do cesta vmiešame orechy a kakao. Potom pridáme nastrúhané hrušky a nakoniec po častiach tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do maslom vymastenej formy a pečieme pri 180°C asi 45 minút.

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas Víkend
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Záchranári vyhlbujú šachtu na mieste explózie v bani na zlato v čínskom meste Čchi-sia.
Záchranári vytiahli prvého z uviaznutých baníkov: Zostáva ešte 21 mužov, čas sa kráti
Patrícia: Testovať
 na jednu zo základných škôl 
prišla aj napriek smútku 
zo straty milovanej starkej.
Zdravotnej sestre Patrícii zomrela tesne pred testovaním babička na COVID: Odkaz Slovákom so slzami v očiach
Ako sa udržujú vo forme?
Foto
Ako nepribrať počas lockdownu? TOP tipy celebrít: Čo radia Kalisová, Belohorcová či Gáborík
Ambulance in traffic
Pri ostrovoch Južné Shetlandy zaznamenali silné zemetrasenie: Hrozivé číslo
V SLOVENSKOM DRESE: Jenčušová si každú nomináciu váži.
Obrovská radosť juniorskej majsterky Európy Jenčušovej: Pozvánka medzi profesionálov!
Hudobník Martin Valihora a herečka Natália Germáni
Natália Germáni sa môže na partnera Valihoru spoľahnúť: Čo spravil u doktora, ohúrilo sestričky
Zdravotníčky: 
Rita (vľavo) a Mirka 
si krásne prostredie pochvaľovali.
Foto
Ako prebieha celoplošný skríning: Dojímavý moment počas testovania v Košiciach
Miriam chvália za varenie.
Medzinárodný deň komplimentov: Slovenky prezradili, akú najkrajšiu lichôtku dostali
V Maďarsku začali s očkovaním koncom decembra.
Španielsky generál rezignoval: Spravil tak kvôli jeho prednostnému zaočkovaniu na ochorenie COVID-19
Pozícia kuriéra je žiadaná. A to aj ako náhrada za stratenú prácu.
Pandémia koronavírusu ovplyvnila pracovný trh: O ktoré pozície je najväčší záujem?
Tisíce ľudí demonštrujú za prepustenie Navaľného, polícia zatýka.
USA skritizovali tvrdé zásahy voči ruským demonštrantom: Je to obmedzenie základných slobôd
Zapečené cestoviny s kuracím mäsom a s hráškom
Zamiešať a zapiecť! Vyskúšajte 4 chutné recepty so zemiakmi či cestovinami