Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2020 20:00 | Správy | Zahraničné správy

Dobrovoľníci priznali, ako sa cítili po očkovaní na koronavírus: Od ťažkej opice po horúčky

Dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnili pokusu s vakcínou Pfizer proti Covid-19, prezradili, aké mali vedľajšie účinky.

Uviedli, že trpeli silnými bolesťami hlavy, horúčkou a bolesťami svalov. Informácie priniesol portál Daily Mail. Jedna dobrovoľníčka (45) uviedla, že jej prvá dávka spôsobila vedľajšie účinky podobné chrípkovej injekcii, a že príznaky boli po druhom vpichu ešte závažnejšie. Dobrovoľník Glenn Deshields (44) uviedol, že vďaka vakcíne Pfizer sa cítil ako po opici, ale príznaky sa rýchlo zmiernili

Viac ako 43 500 ľudí v šiestich krajinách sveta sa zúčastnilo na štúdiách tretej fázy farmaceutického giganta pri hľadaní účinnej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. A výsledky naznačovali, že očkovacia látka bola z 90% účinná, čo vzbudzovalo nádej, že sa život na jar vráti do normálu.

 

Carrie, publicistka z Missouri, ktorá nechcela uviesť priezvisko, uviedla, že prvú injekciu dostala v septembri a druhú minulý mesiac. Spočiatku ju trápili bolesti hlavy, horúčky a bolesti celého tela, porovnateľné s chrípkou. Po druhej dávke vakcíny sa príznaky ešte zhoršili. 

Publicistka povedala, že sa zaregistrovala ako dobrovoľníčka, pretože cítila, že je to jej občianska povinnosť. Keď jej oznámili, že vakcinácia bola úspešná, bola veľmi hrdá.  „Je toľko ľudí, ktorí to sa nakazili koronavírusom a trpeli. Hnacím motorom je pre mňa myšlienka, že by sme mohli urobiť niečo, čo by ľuďom zachránilo životy. Aby netrpeli, nestratili členov rodiny, a aby sme sa čo najskôr mohli vrátiť do normálu. Nechcem, aby bol niekto iný chorý," povedala. 

Deshields, lobista z Texasu, uviedol, že vedľajšie účinky, ktoré sa u neho vyskytli pripomínali stav ako po ťažkej opici. Verí, že vakcínu dostal, pretože keď mal u lekárov test na protilátky, bol pozitívny.

Pokus prebiehal tak, že zúčastnení nevedeli, či vakcínu dostali alebo nie. V klinických štúdiách sa testovaná vakcína podáva iba asi polovici dobrovoľníkov, zatiaľ čo ostatným sa podáva injekcia roztoku, ktorý vakcínu neobsahuje. Vedci to robia, aby mohli porovnať, ako sú dve skupiny infikované vírusom vystavené riziku a aby zistili či vakcína skutočne zabrala. 

Bryan (42), inžinier z Gruzínska, sa domnieva, že bol jedným z tých, ktorí vakcínu nedostali. Podľa jeho slov necítil nijakú imunitnú reakciu na injekcie a napriek dvom očkovaniam sa nakazil ochorením Covid-19 po tom, čo to jeho dcéra chytila ​​minulý mesiac. Odvtedy sa obaja uzdravili. „Účasť na tomto výskume je to najmenej, čo som mohol urobiť, aby som pomohol“, vyjadril sa Bryan. Povedal tiež, že v Amerike kvôli tomuto vírusu zbytočne trpí veľmi veľa ľudí.

Sir John Bell, profesor medicíny na Oxfordskej univerzite a člen pracovnej skupiny pre vakcíny na Downing Street, uviedol, že vedci vytvorili vakcínu, ktorá prekonala očakávania. Varoval však, že teraz je na ministroch, aby zabezpečili hladký priebeh schválenia a distribúciu vakcíny pre zraniteľné skupiny, ktorým najviac hrozí, že sa stanú obeťami Covid-19. 

Vakcína Oxfordskej univerzity, ktorú vyrába a distribuuje farmaceutický gigant AstraZeneca z Cambridge, zverejní predbežné výsledky výskumu budúci týždeň. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bah

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
Ilustračné foto
V noci to príde! Meteorológovia vydali výstrahy pre väčšinu Slovenska
Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to