Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2020 09:37 | Správy | Zahraničné správy

Európske kuriozity: V Belgicku sa neodvážia zatvoriť predajne čokolády, v Taliansku sú posvätné kaderníctva

Otázka toho, čo je v časoch pandémie prinášajúcej smrť a chudobu nepostrádateľné pre chod spoločnosti, rozdeľuje Európu.

Okrem zrejmých kandidátov, ako sú obchody s potravinami či lekárne, môžu niektoré odpovede v bohatom výbere národov a kultúr tvoriacich starý kontinent dosahovať absurdné rozmery. Čo je na jednej strane hranice dovolené, môžu úrady len o niekoľko ulíc vedľa v inej krajine zakázať, píše agentúra AP. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že zatiaľ čo by bolo najspravodlivejší zavrieť všetko, "pravdepodobne to nie je to najpraktickejšie" riešenie. "Ak sú ľudia spokojní, len keď je zatvorené úplne všetko, tak to je stanovisko, ktoré nedáva ekonomicky zmysel," hovorí kancelárka.

To je dôvod, prečo v Nemecku tentoraz zostali otvorené predajne áut; ich uzavretie počas prvej jarnej celoštátnej karantény ublížilo obrovskému nemeckému automobilovému priemyslu. V Belgicku - samozrejme - zostali otvorené predajne čokolády. "Čokoláda je tu naozaj nepostrádateľná surovina," hovorí výrobkyňa čokolády Marleen Van Voslemová z čokoládovne Praleen v meste Halle južne od Bruselu. "Musí byť. Pretože čokoláda vás robí šťastnými."

Šťastie európskych obyvateľov však niekde visí doslova na vlásku. Kadernícke služby, ktoré potešia veľa ľudí, vnímajú veľmi rozdielne napríklad v Taliansku a Británii; v juhoeurópskej krajine sú kaderníctva a holičstvá považované za nepostrádateľné. "Talianom naozaj záleží na ich vizáži a na starostlivosť o telo," uvádza Charity Cheahová, spoluzakladateľka Toni & Guy Italy sídliaca v Miláne.

 

"Možno z psychologického hľadiska - vláda cíti, že návšteva salónu je chvíľou uvoľnenia od stresu a napätia, chvíľou starostlivosť o seba, ktorú ľudia potrebujú," dodáva. Naprieč Anglickom sa však ľudia v minulých týždňoch narýchlo po kaderníckych službách zháňali, než tam začali platiť nové opatrenia. Potom sú tu tiež vycibrenejšie ľudské potešenia. Láska Francúzov ku knihám je neodškriepiteľná. Žiadna iná krajina nemá viac laureátov Nobelovej ceny za literatúru a tamojšie televízne relácie recenzujíce knihy kedysi sledovali milióny divákov. Pri dnešnej prechádzke Parížom však zistíte, že sú kníhkupectvá uzavreté.

Sylvia Whitmanová, ktorá prevádzkuje slávne kníhkupectvo Shakespeare and Company, ticho zúri pri pomyslení na veľké on-line platformy, ktoré počítajú zisky, zatiaľ čo jej obchod je zatvorený. Jej tržby od jarnej celoštátnej uzávery klesli o 80 percent. "Už ma unavuje, že čím ste väčší, tým viac si môžete dovoľovať ignorovať nariadenia, môžete sa vyhýbať daniam, nájdete si medzierku," hovorí. "Čím ste menší, tým drahšie a zložitejšie veci sú," dodáva.

Len čo sa však ocitnete za hranicami susedného Belgicka, knihy sa zrazu stanú nenahraditeľným tovarom. Wouter Cajot, majiteľ kníhkupectva 't Stad Leest v Antverpách, ale nevie, čo si má myslieť. Karanténne opatrenia znížili počet okoloidúcich a potenciálnych záujemcov o knihy na hŕstku a on sa tak musí rozhodovať, či mu náklady na energie a mzdy zamestnancov stoja za to, aby zostalo otvorené. Avšak keď sa nevyhnutný tovar nedá kúpiť v obchode, dá sa doručiť. "Počas prvej uzávery sme museli počas troch dní a nocí a vymyslieť webové stránky," hovorí Cajot.

K potešeniu svojich zákazníkov, ktorí svoje knihy dostanú do niekoľkých hodín od objednania, si vydal aj "nové logistické vybavenie - doručovací bicykel". "Prečo si knihy objednávať u medzinárodného on-line giganta, keď vám ich kníhkupectvo na rohu dovezie na bicykli ešte v ten deň?" dodáva. Podobnú otázku si musia klásť aj vlády. Malé obchody, ktoré boli často donútené pozastaviť prevádzku, sa blížia viac a viac ku krachu. To je príležitosťou pre reťazce supermarketov a obrie internetové spoločnosti, aby uvoľnené miesto na trhu zabrali.

Niekoľko krajín preto podniklo kroky, ktoré majú zabezpečiť, aby sa v nich nepredával tovar, ktorý tvorí živobytie zatvorených obchodíkov. Takéto rozhodnutie so sebou prináša komplikácie: niektoré supermarkety úrady donútili páskou oddeliť časť tovaru. "Knihy a časopisy sú povolené," vypočítava Harry Decraene manažér jedného z obchodov reťazca Carrefour v Belgicku. "DVD, CD nosiče a hry nie sú povolené. Šijacie potreby sa môžu, papiernictva sa môžu, predávať sa môže záhradnícke náradie. Hrnce a panvice, hračky a vianočná výzdoba sa nemôžu," vysvetľuje nariadenie belgickej vlády.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Man drinking alcohol while driving in his car
Jazdiť pod parou sa nevypláca: Muži zákona odhalili rovno dvoch nezodpovedných šoférov
Sad girlfriend sitting on bed edge, holding her legs after fight, her partner is lying in bed in background, his face is lit by smart phone
Toto by nechcela zažiť žiadna žena: Manželova reakcia na jej NAHÉ telo vám zvýši tlak!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!