Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2020 09:15 | Správy | Domáce správy

Známe strediská sa pripravujú na zimnú sezónu: V Tatrách už zasnežujú! Opatrenia bude určovať semafor

Prípravy na lyžovačku sú v plnom prúde! Aj keď počasie v Tatrách zatiaľ ani len nenaznačuje príchod zimy, prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk nelenia.

Začali s prípravou na zimnú sezónu, hoci v tejto chvíli ešte presne nevedia, za akých podmienok budú môcť fungovať. Pomôcť by im mal pripravovaný semafor, podľa ktorého sa budú regulovať opatrenia. Keďže lyžovačka v Tatrách, či sa už začínala v novembri alebo na začiatku decembra, bola v posledných rokoch podmienená technickým zasnežovaním, je potrebné preskúšať všetky technické zariadenia.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Na zimu sa pripravujeme s maximálnym nasadením. Pripravujeme lanovky, zasnežovanie, zjazdovky. Ak príde dlhodobé ochladenie, začíname zasnežovať, aby sme 4. decembra mohli otvoriť sezónu na Štrbskom Plese a v Jasnej. V Tatranskej Lomnici chceme sezónu spustiť 12. decembra,“ povedal riaditeľ Tatranských lyžiarskych stredísk Dušan Slavkovský s tým, že zatiaľ vôbec nevedia, ako budú môcť v súčasnej situácii ovplyvnenou pandémiou koronavírusu fungovať.

Pripravujú sa však na preventívne opatrenia, ktoré by maximálne eliminovali riziká. „Vieme, ako by to mohlo fungovať pri nástupe a preprave lanovkami, v klientskych centrách, v gastroprevádzkach. Zatiaľ sú to však iba návrhy, ktoré sme pripravili spolu s Lavexom a ktoré boli predstavené na Ministerstve dopravy SR a hygienikom v podobe prevádzkového semafora horských stredísk. Zatiaľ nemáme nič potvrdené, takže čakáme. A zima je pred dverami,“ dodal Slavkovský.

Otvoriť galériu

Semafor, podľa ktorého by mohli v zimnej sezóne fungovať zariadenia cestovného ruchu, už rezort dopravy dokončuje. Fungovať by mal na regionálnom základe. „Nevieme, aká bude sezóna, ale ak to situácia dovolí a na vláde alebo v rámci krízového štábu povolíme celoplošné opatrenia, už chceme mať regionálne opatrenia na stole a v praxi vyčistené a schválené, aby mohli prísť do platnosti. Čiže nechytať to za chvost, ale musíme byť pripravení,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal.

 

Ako uviedol hovorca rezortu Ivan Rudolf, semafor sa týka aj lyžiarskych vlekov. „Pripravený materiál sme predložili ÚVZ, s ktorým sme vytvorili spoločnú pracovnú skupinu. Už v krátkom čase bude predmetom rokovania a na základe záverov sa materiál upraví do finálnej podoby s cieľom predložiť semafor na schválenie Ústrednému krízovému štábu.“

 

Ako by mal fungovať semafor

Miroslav Grešo, Lanovky a vleky - Lavex

- Semafor je postavený na zabezpečení základných opatrení: nosenie rúšok, rozostupy lyžiarov, regulácia na nástupištiach a výstupištiach dopravných zariadení, dezinfekcia vozňov. Len pri veľmi vysokom stave infikovaných v danej oblasti - červený semafor - by sa pristúpilo k zásadnejšej regulácii návštevníkov, predaja skipasov, prepravnej kapacity dopravných zariadení, k uzavretiu zákazníckych a info centier v interiéroch, obmedzeniu gastroslužieb a pod.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane