Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2020 07:40 | Správy | Domáce správy

Matovičova vláda odklepla ďalšiu zmenu: Výtery budú môcť robiť aj študenti

Študenti zdravotníckych odborov by mohli pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú v stredu schválila vláda. Parlament bude o nej rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Odoberať vzorky a následne ich diagnostikovať by mohli študenti pôrodnej asistencie, ktorí absolvovali najmenej dva semestre. Taktiež študenti odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve s absolvovaním najmenej dvoch semestrov. Pomáhať pri testovaní by mohli aj študenti doktorského odboru zubného lekárstva, ak absolvovali najmenej osem semestrov. Za zdravotníckeho pracovníka sa počas krízovej situácie považuje aj žiak, ktorý je v pracovnom vzťahu u poskytovateľa a je žiakom druhého alebo tretieho ročníka na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra, spresňuje sa v materiáli.

Dohliadať by na nich mal lekár, zubár, záchranár, sestra alebo praktická sestra. Po novom budú môcť odoberať vzorky pri testovaní počas krízovej situácie aj študenti všeobecného lekárstva od šiesteho semestra.

Ministerstvo zdravotníctva by tiež podľa novely mohlo počas krízovej situácie uzatvoriť zmluvy na odber vzoriek a diagnostiku ochorenia COVID-19 s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, so Slovenským Červeným krížom a s jeho územným spolkom.

 

Návrhom zákona sa má upraviť kompetenčný rámec pre organizáciu miest, ktoré slúžia na testovanie. Zabezpečí sa tým aj testovanie osôb na hraniciach SR, píše sa v materiáli. "Samotná realizácia bude prebiehať prostredníctvom uzatvárania zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a predpokladá sa aj spolupráca so Slovenským Červeným krížom," uvádza rezort zdravotníctva.

Nová legislatíva tiež hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže v súvislosti s krízovou situáciou z dôvodu ochorenia COVID-19 vydať rozhodnutie, ktorým nariadi držiteľovi povolenia na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice, špecializovanej nemocnice alebo zariadenia spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek vytvorenie mobilného odberového miesta. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný vytvoriť mobilné odberové miesto do siedmich pracovných dní od doručenia rozhodnutia.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vysvetlil, že novela umožní rezortom zdravotníctva i vnútra zmluvne zabezpečovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí budú môcť realizovať plošné testovanie. Zároveň chce, aby v každom okresnom meste bolo testovanie bezplatné. Odberné miesta budú môcť podľa Krajčího využiť aj ľudia, ktorí cítia akékoľvek príznaky ochorenia. Skonštatoval tiež, že poprosil prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby mohla legislatívu podpísať už v piatok (13. 11.).

Poskyňa NRSR Andrea Letanovská (Za ľudí) priblížila, že doteraz mohli vzorky odoberať študenti nelekárskych odborov, napríklad ošetrovateľstva. Testovať mohli už po ukončenom 1. ročníku, ale medici až po 4. ročníku. Podľa Letanovskej majú medici dostatočné vzdelanie už po 3. ročníku. "Ministrovi zdravotníctva som navrhla túto disproporciu odstrániť, s čím súhlasil, a následne parlament môj pozmeňujúci návrh schválil. Na testovanie tak máme k dispozícií znova o stovky ľudí viac," podotkla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
Vodič prekročil rýchlosť a po zastavení nafúkal.
Foto
Ponáhľal sa na dovolenku, namiesto toho skončil v cele: Pozrite sa, koľko mu namerali!
(ilustračné foto)
Nočná dráma v Bratislave: Muž s podozrením na intoxikáciu drogami zomrel v sanitke
(ilustračné foto)
Svet bojuje s infekčnými ochoreniami: Prečo ich je TOĽKO? Vedci majú odpoveď, môže za to...
Šokujúci útok z hľadiska: Djokovič skončil na kolenách!
Heribana († 43) zradilo srdce v máji tohto roka.
FotoVáš Tip
Stavebný ruch na mieste posledného odpočinku Dana Heribana († 43): Čo sa deje s jeho hrobom?!
(ilustr. foto)
Starostlivosť o detské zuby je dôležitá: Vedeli ste, že k tomuto lekárovi vaša ratolesť nepotrebuje odporúčanie?
Zábery zo seriálu Sobík. Stalkerku Marthu hrá Jessica Gunningová.
Foto
Stalkerka jej robí zo života peklo: Laura prehovorila o zverstvách! TOTO by ste nepriali nikomu