Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2020 17:49 | Správy | Zahraničné správy

Čína, Japonsko či Austrália sa vyhli druhej vlne koronavírusu: Ako sa im to podarilo!

Kým európske štáty čelia v uplynulých týždňoch druhej vlne epidémie, krajinám v Ázii a Oceánii sa doteraz podarilo zabrániť výraznému zvýšeniu počtu nakazených koronavírusom.

Upozorňuje na to francúzsky denník Le Monde. Krajiny ako Čína, Taiwan, Thajsko, Japonsko, Južná Kórea, Austrália či Nový Zéland nezaznamenali druhú vlnu epidémie alebo dokázali krivku nákazy rýchlo sploštiť. Podľa francúzskeho denníka stojí za úspešným zvládnutím epidémie v týchto krajinách pomalé či takmer žiadne uvoľňovanie opatrení, ktoré boli zavedené za prvej vlny. K výraznejšiemu uvoľneniu opatrení sa uchýlili v uplynulých týždňoch Austrália alebo Nový Zéland, ale až v čase, keď sa počet nových prípadov nákazy priblížil k nule.

Výraznú úlohu v stratégii týchto krajín hralo uzatvorenie hraníc a obmedzenie cestovania. Mnohé zo spomenutých štátov zaviedli zákaz vstupu alebo povinnú karanténu pre cestujúcich zo zahraničia. "Japonsko povolilo svojim občanom žijúcim v zahraničí vrátiť sa do krajiny až v lete, čo je pre demokratickú krajinu výrazný akt diskriminácie. Austrália zakázala svojim občanom cestovať do zahraničia," uvádza niektoré príklady denník. Tiež kontrola karantény je v mnohých prípadoch striktnejšia.

"Na Taiwane nakazení ľudia bez príznakov môžu stráviť karanténu doma, denne sú ale kontrolovaní po telefóne, musia mať zapnutú GPS lokalizáciu a za porušenie karantény hrozia vysoké postihy," píše Le Monde. Obyvatelia Hongkongu, ktorí sa vracajú zo zahraničia, tiež môžu stráviť karanténu doma, ale len za podmienky, že si nasadia elektronický náramok. V Južnej Kórei, kde druhá vlna epidémie vypukla, ale bola úradmi rýchlo zvládnutá, sa osvedčilo masívne testovanie a trasovanie spojené s rozsiahlym prístupom k digitálnym údajom.

 

"Ak sa pozrieme spätne, tieto individuálne obmedzenia vyzerajú ako menej nákladné a menej ohrozujúce slobodu ako opakované uzávery, ktoré sa týkajú celej spoločnosti," uvádza Le Monde. Podľa denníka ázijský prístup tiež menej poškodzuje ekonomiku, než plošné uzávery typické pre európske krajiny. Obmedzenie cestovania sa síce ťažko premietlo do cestovného ruchu, krajiny ale nemuseli zavádzať ďalšie zákazy ako uzáveru reštaurácií, obchodov či iných podnikateľských a priemyselných aktivít. Avšak aj ázijské krajiny sa chystajú niektoré obmedzenia postupne uvoľňovať.

Týka sa to predovšetkým cestovného ruchu. Hongkong a Singapur do konca novembra chystajú dohodu, ktorá umožní obyvateľom týchto dvoch oblastí cestovať bez povinnosti karantény. Podobnú dohodu chcú uzavrieť do januára tiež Thajsko a Čína, ktorá ale podmienky po príjazde pre cestujúcich z krajín ako Británia či Filipíny tento týždeň sprísnila. Austrália čiastočne zrušila obmedzenia pre cestujúcich z Nového Zélandu. Staronová premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern ale už ohlásila, že ostrovný štát kontroly na hraniciach neuvoľní, a to pravdepodobne ani v období Vianoc.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA