Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2020 11:55 | Správy | Domáce správy

ZMOS sa pustil do armády: Kritika kvôli 2. kolu! Samosprávy sú vystavené stresu

Samosprávy, ktorých sa bude týkať 2. kolo plošného testovania na nový koronavírus využijú skúsenosti z predchádzajúceho víkendu, v dôsledku neustále meniacich sa a neskoro zasielaných inštrukcií zo strany armády sú však zasa vystavené časovému stresu.

V súvislosti s nadchádzajúcim pretestovaním (7. - 8. 11.) to uviedol hovorca Združenia miesta obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Poukázal na príklad z Krupiny, ktorá chce absolvovať 2. kolo, hoci by podľa výsledkov z prvého kola nemusela, vedenie mesta však vníma migráciu ľudí z mesta za prácou do okresov Zvolen či Banská bystrica, na ktoré sa 2. kolo vzťahuje a v ktorých nebude od pondelka (9. 11.) povolený pohyb bez aktuálneho negatívneho testu. "Od štátu však Krupina vo štvrtok (5. 11.) oficiálne nedostala odpoveď na otázku, či sa v meste môže uskutočniť druhé kolo, túto informáciu musel poskytnúť až večer ZMOS. V priebehu dňa dostal primátor Krupiny Radoslav Vazan od armády osem zmien v usmerneniach," povedal Kaliňák, pričom s podobnými príkladmi zápasia podľa jeho slov aj ďalšie samosprávy.

Týkajú sa napríklad komunikácie o čase a priebehu testovania. Už v prvom kole museli samosprávy na poslednú chvíľu meniť informačné letáky po zmene z trojdňového na dvojdňové testovanie.

 

"Smižany napríklad aj teraz pri druhom kole vytlačili letáky pre obyvateľov, až vo štvrtok však bol oznámený posun času testovania," upozornil. Poukázal tiež na to, že obce v okrese Dunajská Streda zvažujú vytvoriť dve línie pre testovanie, aby "cezpoľní", ktorí budú potrebovať aktuálny negatívny test, nezaťažili kapacity odberných miest natoľko, že sa na domácich nedostane.

"Ideme do ďalšieho mimoriadne náročného víkendu, v ktorom platí, že komunál urobí všetko, čo je v jeho silách, pretože je najbližšie k ľuďom a práve ich vníma ako konečných užívateľov výhod samosprávy," dodal hovorca ZMOS-u.

Aj mestá dotknuté druhým kolom testovania sú podľa hovorkyne Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniely Piršelovej maximálne súčinné. Pripomína, že druhé kolo plošného testovania je prioritne v gescii štátu. "ÚMS verí, že štát využije získané skúsenosti a spolu s podporou miest zabezpečí efektívny a bezpečný priebeh testovania," uviedla Piršelová.

V 45 okresoch SR sa cez víkend (7. a 8. 11.) uskutoční druhé kolo plošného testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19. Odberové miesta budú otvorené od 8.00 do 20.00 h.

Testovanie sa uskutoční v takzvaných červených okresoch, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta. Na výnimky zo zákazu vychádzania budú musieť mať obyvatelia týchto okresov negatívny certifikát z druhého kola. Disponovať ním musia aj obyvatelia z okresov, v ktorých sa testovanie neuskutoční, v prípade, že sa chystajú cestovať od pondelka 9. novembra do takzvaných červených okresov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!