Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2020 00:00 | PR články
Sponzorované

Ovocinári varujú: Zabúdame na jablká!

Jedno stredné jablko obsahuje toľko vitamínu C, ako celý zväzok reďkoviek. Doprajte si ho každý deň a podporíte svoje trávenie aj imunitu.

Kedysi bolo toto ovocie prirodzenou súčasťou našej stravy. Niet sa čomu čudovať, ide predsa o jednu z najtradičnejších slovenských plodín. Počas sezóny sa jablká jedli také, aké boli práve v ponuke. Až o čosi neskôr začali šľachtitelia dbať na to, aby boli pekné a rôznofarebné, či už červené, zelené alebo žlté.

Práve vzhľad jabĺk nás v minulosti dokázal výrazne ovplyvniť. „Ľudia si začali vyberať podľa farby, menej už dbali na chuť,“ hovorí Marián Varga z Ovocinárskej únie. Posledné roky sa Slováci opäť začali zaujímať o chuť a dokonca aj o odrodu. „A to je dobre, pretože aj najnovšie európske štúdie konštatujú, že týmto kvalitným slovenských plodinám by sme mali venovať väčšiu pozornosť,“ dodáva odborník.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Ako stvorené do chladných dní

Napriek kvalite slovenských jabĺk po nich Slováci siahajú podpriemerne. Varga z Ovocinárskej únie hovorí, že kým priemer Európskej únie je 450 gramov na osobu na deň, na Slovensku sa skonzumuje iba 200 gramov z tejto odporúčanej dávky. Jablká sú pritom zdrojom mnohých minerálov, ako vápnik, fosfor, železo alebo horčík. V neposlednom obsahujú dostatok vlákniny, ktorá reguluje naše trávenie a prirodzene znižuje pocit hladu.

Pravidelnou konzumáciou si zabezpečíte prísun vitamínov A, B1, B2, B6 a B9, ktorý je napríklad dôležitý v období tehotenstva. Ďalej tiež vitamíny B12 a E. Vďaka vysokému obsahu „céčka“ sú jablká dôležité pre podporu imunity, a to najmä v období jesene, kedy bojujeme s rôznymi ochoreniami, ako je chrípka či nachladnutie. Sú skvelým antioxidantom.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Slovenské poklady

Vedeli ste, že na Slovensku tvoria jablká 70 % celej úrody ovocia? Zapísaných máme až 150 rôznych odrôd! Medzi najobľúbenejšie patrí Gala so žiarivo červenou šupou a žltými odtieňmi. S najväčšou pravdepodobnosťou ste už niekedy ochutnali aj ďalší známy druh jablka, akým je zelenožltá až zlatožltá odroda Golden Delicious.

Ich pestovanie však čoraz viac sťažujú klimatické zmeny. Tohtoročnú úrodu zasiahli skoré jarné mrazy, ktoré udreli v období, kedy boli stromy už prebudené. „Marcové mrazy poškodili teplomilné ovocie na kvetoch a plodoch. Kým prišlo obdobie kvitnutia, mali sme za sebou vyše 30 dní s jarnými mrazmi, v minulosti boli už aj tri dni veľa, vysvetľuje situáciu M. Varga. S výkyvmi tento rok bojovala celá Európa.

Pestovatelia chránili ovocie pred mrazmi všetkými dostupnými spôsobmi. Pracovali v noci, cez deň sa snažili trochu si oddýchnuť. „Vyvíjajúcim sa plodom, ktoré trochu namrzli a boli veľmi citlivé a prechladnuté, sme museli v sade kúriť,“ spomína. Aj vďaka výdatným dažďom počas vegetácie sa jablká dobre vyvíjali a celková úroda napokon klesla zhruba o 20 %. Máme menej jabĺk, ale sú pekné, zdravé, ochránené a dobre vyfarbené. Nakoniec to nebude najhorší rok, ale len vďaka vyvinutému úsiliu ovocinárov a vhodne spadnutým zrážkam,“ dopĺňa.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Jabĺčka deťom

Bez nich by jeseň nemala tú pravú atmosféru. Jablká sa hodia do koláčov či štrúdle, pre vysoký obsah vitamínov sú skvelou desiatou aj sladkou maškrtou.

Vytvoriť návyk na pravidelnú konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny u detí sa snaží aj obchodný reťazec Kaufland. Už druhý rok pokračuje v projekte Čerstvé hlavičky, v rámci ktorého dostávajú partnerské školy raz týždenne ovocie alebo zeleninu pre každého žiaka. Snažíme sa aj takýmto spôsobom vytvárať návyk na konzumáciu ovocia a zeleniny u detí. Okrem toho podporujeme slovenských producentov. Z celej ponuky jabĺk v Kauflande pochádza až 30 % zo slovenských sadov, uvádza Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy