Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2020 15:32 | Správy | Zahraničné správy

Svetové médiá o tesnom súboji Trump-Biden: Drsné reakcie z Iránu, denník z Kene to zaklincoval

Spojené štáty sa prebúdzajú do nového dňa, ale kto sa na najbližšie štyri roky stane šéfom Bieleho domu stále nie je jasné. Prezident Donald Trump sa síce počas volebnej noci za víťaza prehlásil, výsledky hlasovania v rade kľúčových štátov však nie sú kompletné.

Neočakávane tesné zápolenie si všímajú zahraničné médiá. Kým z Ruska znejú slová o "šialenstve" amerických volieb, iránska televízia pripomenula hroziace občianske vojny, píše spravodajský web BBC.

"Šialenstvo" amerických volieb a "Spojené štáty nervozity", sú popisy povolebnej nálady, ktoré sa objavili v ruskej televízii NTV či v indických novinách The Indian Express. Podľa spravodajského webu BBC hlavný vzkaz ruskej televízie divákom dnes nie je o tom, či by bol lepší Trump alebo Biden, ale naopak, že v USA zlyháva demokracia, krajina sa ocitá v chaose a nie je v pozícii, aby kohokoľvek poúčala o tom, čo je správne. Kanál Rossija-24 odvysielal bez komentára dlhé videá bitiek a hádok v amerických uliciach.

"Atmosféra je elektrizujúca. Biden a Trump sú vyrovnaní a obaja si pripravujú víťazný príhovor," zaznelo na ukrajinskom televíznom kanáli Inter. Latinskoamerické médiá uviedli, že sa preteky chýlia k veľmi tesnému a nervy drásajúcemu koncu. "Trumpovo víťazstvo na Floride pochováva vyhliadky na masakrujúci triumf demokratov," uviedol prominentný brazílsky denník Folha de Sao Paulo.

 

Na iránskom medzinárodnom kanáli Press TV bola významná časť vysielania venovaná "hrozbe občianskej vojny" v USA. Moderátor poznamenal, že pohľad na voľby v USA zvonku je "veľmi desivý". Čínska štátna a ďalšie ázijské médiá poznamenali, že v USA môžu prepuknúť nepokoje, pretože konečný výsledok zrejme nebude ešte nejakú dobu jasný. Nemecký bulvárny denník Bild napísal: "Stále viac pozorovateľov, ktorí odhadovali jasné víťazstvo vyzývateľa Joea Bidena, sa teraz pýta: Môže to Trump ešte obrátiť?" "Je to matka všetkých bitiek a Američania to pochopili," stojí v stĺpiku francúzskeho denníka Le Monde.

"Spojené štáty zatajujú dych, pretože hlasovanie ponecháva krajinu bez vládcu," uviedol taliansky denník La Stampa. Podľa tureckej NTV "Biden nedokázal predviesť očakávaný výkon" a "Trump je šťastný a pevne verí, že mandát obháji". Arabské médiá poukazujú na neistotu ohľadom výsledku. Televízia Al-Arabíja, ktorá je financovaná Saudskou Arábiou, uviedla, že výsledok môže byť jasný až za niekoľko dní. Katarská Al-Džazíra odvysielala rozhovory s americkými komentátormi, v ktorých zazneli výhrady voči tweetu Trumpa, v ktorom šéf Bieleho domu napísal: "Obrovsky sa nám darí, ale oni sa nám snažia ukradnúť voľby. Nikdy im to nedovolíme." Egyptské noviny poukázali na "historickú volebnú účasť". Kenský denník The Star zas zverejnil karikatúru, na ktorej proti sebe stoja maskoti demokratov a republikánov, držia zápalky a chystajú sa odpáliť bombu s nápisom "Hrozba povolebného násilia v USA".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Nehoda na bratislavskej D1: Zrážka 3 áut s kamiónom!
K tragédii došlo v sobotu v jednej z hlohoveckých bytoviek.
Mrazivé DETAILY synovraždy v Hlohovci: Zabila Samuela († 19) láska k otcovi?!
Rozsiahly zásah polície: Výbušniny na školách nahlásili na veľkom území Slovenska!
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Po pandémii zdvihli ceny aj dámy ponúkajúce sex na ulici. (Ilustračné foto)
Váš Tip
SPOVEĎ prostitútky z Košíc: Prečo predávam svoje telo! Kto sú jej klienti a koľko zarobí?
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?