Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 21:38 | Správy | Zahraničné správy

Francúzsko prekonalo hranicu milión nakazených COVID-19: Situácia sa zhoršuje

Francúzsko v piatok prekonalo hranicu milión potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od vypuknutia pandémie na jar tohto roku sa tak po Španielsku stalo druhou krajinou západnej Európy, ktorá dosiahla tento negatívny rekord. Informovala o tom agentúra AP.

Zdravotné úrady vo Francúzsku v piatok zverejnili novú bilanciu epidemiologickej situácie. Vyplýva z nej, že tento rok bola nákaza koronavírusom nového typu testovaním potvrdená v krajine u najmenej jedného milióna ľudí, z toho 42 032 nových prípadov bolo nahlásených za posledných 24 hodín.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Odborníci sa domnievajú, že skutočné počty infikovaných na svete sú pravdepodobne oveľa vyššie ako tie, ktoré hlásia vlády na celom svete, a to pre nedostatok testov na začiatku pandémie, množstvo bezpríznakových prípadov a z iných dôvodov.

Manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová, ktorá bola v kontakte s osobou s pozitívnym výsledkom testu na COVID-19, sa po siedmich dňoch izolácie podrobila virologickému testu s negatívnym výsledkom. Podľa agentúry AFP o tom kancelária francúzskej prvej dámy.

Macronová bola minulý štvrtok v kontakte s osobou, ktorá sa v pondelok dozvedela pozitívny výsledok testu na COVID-19 a prejavovala príznaky choroby. V súlade s odporúčaniami zdravotníckych úradov tak 67-ročná Macronová mala absolvovať sedemdňovú izoláciu.

 

Prezident Emmanuel Macron v piatok popoludní zavítal do nemocnice v meste Pontoise v departemente Val-d"Oise, a to v čase, keď sa Francúzsko blíži k hranici milióna ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom SARS-CoV-2.

Macron sa stretnutí s lekármi a zdravotným personálom nemocnice uviedol, že koronavírus nového typu "lepšie poznáme" a rešpektovaním pravidla R-O-R (rúško-odstup-ruky) môžeme "všetci hrať rolu" v boji s ním. Vyzval rešpektovať nariadenia úradov a obmedziť sociálne kontakty, ktoré nie sú nevyhnutné.

Macron v piatok - aj prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter - prízvukoval, že chorobu, ktorú SARS-CoV-2 môže vyvolať, neslobodno zľahčovať. Zdôraznil, že "vírus nešetrí nikoho" a nejde o banálnu chorobu.

Podľa neho treba mať stále na pamäti, že za každým "kontaktom" a "pozitívnym" môžu byť "tváre našich rodičov, našich priateľov, kolegov". "Vírus je tu a šíri sa, najmä v rodinách," spresnil.

Uznal, že "vzdať sa večere alebo víkendu s priateľmi nikoho nepoteší. Ale je to len dočasné". "Obmedziť kontakty teraz, znamená môcť dúfať v stretnutie v budúcnosti. Pokiaľ túto hru budeme hrať všetci," zdôraznil prezident.

Macron tiež v piatok vyhlásil, že francúzska vláda bude mať v strede budúceho týždňa "jasnejšiu predstavu" o účinku doteraz prijatých opatrení proti epidémii choroby COVID-19 a na základe toho bude zvažovať ďalšie kroky.

Zákaz nočného vychádzania, ktorý v čase od 21.00 h do 06.00 h od 17. októbra platí v Paríži, oblasti Ile-de-France a v ôsmich metropolách, bude od piatku platiť aj v ďalších 38 departementoch kontinentálneho Francúzska. Toto opatrenie sa tak bude týkať 48 miliónov ľudí, čo sú dve tretiny obyvateľstva krajiny.

Francúzsko vo štvrtok prekonalo rekord v dennom náraste počtu potvrdených prípadov kontaminácie koronavírusom nového typu, keď hlásilo 41 622 nových prípadov nákazy a 165 ďalších úmrtí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 2310 pacientov, čo je tiež nárast v porovnaní s uplynulými dňami.

Martin Hirsch, generálny riaditeľ verejného zdravotníckeho zariadenia AP-HP, ktoré v Paríži a metropolitnej oblasti spravuje 40 nemocníc, v piatok varoval, že druhá vlna epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 by mohla mať vo Francúzsku horší priebeh, než mala prvá na jar tohto roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!
Kmeťo kopal v zápase aj pokutový kop, ktorý premenil a potom sa vyzliekol, ale žltú kartu nedostal.
Foto
Slovenský Maradona premenil pokutový kop a potom sa vyzliekol...
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol sa vzoprel rakovine: Bez TEJTO ženy by to nezvládol, nová FOTO hovorí za všetko
Hustá pena je základ, Lucia to zvládla na jednotku.
Foto
Tromfla všetkých mužov: Najlepším výčapníkom je táto kráska! Lucia vyhrala prestížnu súťaž
Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Aktualizované
Obrovská rodinná dráma! Muža našli mŕtveho, žena s deťmi skončili v nemocnici
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Rodičov obvinených z týrania pustili z väzby.
Foto
Šokujúci verdikt súdu: Rodičov obvinených z týrania detí pustili z väzby! Má to však háčik
Bratislava - Dúbravka 26. 4. 2024 9.21 hod. Líder SNS usilovne čistil chodníky od zeminy.
Foto
Andrej Danko zametal Dúbravku: Ukázal aj zlomený zub! Starostovi dal takýto sľub