Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 17:37 | Správy | Domáce správy

Ministri EÚ prijali podmienky: Uhlíková neutralita do roku 2050 je definitívna

Ministri životného prostredia z členských krajín EÚ sa v piatok v Luxemburgu zhodli na podmienkach dosiahnutia klimatickej neutrality do roku 2050.

Podporili tiež ciele stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030. Prijali aj pozíciu k revízii smernice o pitnej vode, podľa ktorej by EÚ mala zaistiť, že voda z vodovodov v celej Únii bude bezpečná na pitie.

Plán o klimatickej neutralite, ktorý predložila Európska komisia počíta s tým, že EÚ v polovici tohto storočia už nebude produkovať žiadne emisie skleníkových plynov; prípadne že sa podarí skleníkové emisie "neutralizovať" a vykompenzovať ich sadením stromov alebo inými ekologickými projektmi.

Rada EÚ pre životné prostredie odobrila rok 2050 ako termín pre dosiahnutie tohto cieľa ako aj podmienky dosiahnutia uhlíkovej neutrality.

 

Ministri sa pod taktovkou nemeckého predsedníctva v Rade EÚ zhodli v piatok na spoločnom prístupe členských krajín k právnej norme, ktorá stanoví základné parametre prechodu na čistejšie technológie nevyhnutné pre dosiahnutie klimatickej neutrality. Súhlasili s návrhom Nemecka, že uhlíkovú neutralitu by mala EÚ dosiahnuť ako celok, a nie každý členský štát osobitne, ako to žiadajú europoslanci.

Niektoré krajiny strednej a východnej Európy majú problémy s krátkodobým prechodom na zelené technológie odstavovaním svojho priemyslu závislého na fosílnych zdrojov a požadujú istotu finančných kompenzácií. Ku kompenzačným schémam patrí napríklad návrh eurokomisie s názvom Platforma pre uhoľné regióny, z ktorého chce profitovať aj Slovensko pri transformácii regiónu hornej Nitry.

O konečnej verzii pripravovaného klimatického zákona budú členské štáty rokovať s vyjednávačmi Európskeho parlamentu.

Rada ministrov zároveň vyjadrila znepokojenie nad "globálnou mierou straty biodiverzity", ktorú spôsobuje nadmerné využívanie prírodných zdrojov, zmeny klímy, znečistenie, invázne cudzie druhy a spôsob ťažby zdrojov na súši a v mori.

Nemecká ministerka pre životné prostredie, ochranu prírody a jadrovú bezpečnosť Svenja Schulzová, ktorá predsedala zasadnutiu ministrov, v tejto súvislosti upozornila, že biodiverzita pre ľudí znamená "životnú poistku". Zaručuje im čistý vzduch, vodu, potraviny, ale aj stavebný materiál a oblečenie a vytvára pracovné miesta a živobytie.

"S ničením prírody existuje aj riziko prepuknutia chorôb a pandémií. Záchrana biodiverzity a globálna ochrana prírody sú kľúčom k prevencii nových infekčných chorôb," uviedla Schulzová. V mene nemeckého predsedníctva privítala jednomyseľnú dohodu ministrov o zintenzívnení boja EÚ proti strate biodiverzity.

Táto dohoda znamená vytvorenie siete dobre spravovaných chránených oblastí a prísna ochrana najmenej 30 percent pevninskej a 30 percent morskej oblasti EÚ. Aj tento cieľ by mali dosiahnuť členské štáty EÚ kolektívne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia