Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Dramatický boj o život predčasne narodených Jakubka a Matúška: Bábätká zachránila rovnaká vec

Dva príbehy a dva šťastné konce. Dvojmesační Jakubko aj Matúško prišli na svet predčasne a žijú len vďaka tímu lekárov a sestier z pôrodnice v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach.

Obom bábätkám museli nasadiť liečbu kyslíkom, aby prežili. Ich malé telíčka to zvládli a teraz rastú ako z vody a rodičom robia obrovskú radosť. Jakubko sa narodil skôr a na svet ho priviedli cisárskym rezom. Vážil 4 450 gramov a meral 52 cm, no krátko nato sa u chlapčeka objavili prvé problémy. Jeho krvný obeh nebol dostatočne okysličený, a tak mu lekári nasadili silnú dávku kyslíka.

„Zo začiatku všetko prebiehalo hladko, ale pár dní pred pôrodom ma hospitalizovali s vysokým krvným tlakom. Až takým, že to ohrozovalo život dieťaťa. Lekári a osobitne pán doktor Krcho však včas zasiahli a Matúško sa dnes má k svetu. Všetkým patrí jedno obrovské poďakovanie,“ povedala Košičanka Mária (36), ktorá má doma aj dcérku Nelku (6). Primár neonatologického oddelenia UNLP Peter Krcho uviedol, že v tomto prípade röntgen pľúc potvrdil ťažkú pľúcnu patológiu.

Otvoriť galériu

„Preto bolo potrebné dieťatko okamžite začať liečiť. Pri predčasnom pôrode cisárskym rezom hrozia závažné adaptačné problémy s pľúcami, keďže dieťa sa na prvý nádych zväčša nepripraví tak ako pri prirodzenom pôrode. Môže to mať za následok rôzne komplikácie a potrebu ďalšej liečby,“ vysvetľuje primár. Liečba však bola úspešná a Jakubko mohol byť už na tretí deň priložený k prsníku. A aj s mamičkou sa už tešia vzájomnej prítomnosti doma a dobrému zdraviu.

 

Darí sa aj Matúšovi

V nemocnici prijali aj Moniku (33) z Prešova, ktorá bola v 34. týždni tehotenstva a mala nález na pľúcach. „Ten vážne ohrozoval jej život, ale aj život jej nenarodeného dieťaťa. Ihneď po sekcii na tom dieťatko nebolo najlepšie a vyžadovalo okamžité intervencie. Potrebné bolo aj podanie špeciálneho lieku, ktorý sa do pľúc podáva cez dýchacie cesty,“ prezradil primár. Po tomto zákroku však malého Matúša, ktorý po narodení vážil 2 460 gramov a meral 47 cm, mama dojčila len krátko, pretože musela podstúpiť vážnu operáciu. „Potom už vedel lepšie dýchať aj sám. Po sekcii matku čakala vážna operácia pľúc,“ dodal Krcho.

 

Popôrodný oxidačný stres

Peter Krcho, primár neonatologického oddelenia

- Jednou z možných komplikácií pri podávanej liečbe, ktorá je ale potrebná, je tzv. oxidačný stres. Vzniká podávaním zvýšenej koncentrácie kyslíka príliš dlhú dobu. Obzvlášť nebezpečný je v prípade nezrelých alebo nedostatkom kyslíka postihnutých novorodencov. Ak sa podáva kyslík novorodencom, tak čo najkratšie a čo najskôr treba podať už len čistý vzduch pod zvýšeným tlakom. Takto predchádzame závažným ochoreniam, ktoré sa objavujú v neskoršom období a patria medzi život ohrozujúce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!