Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2021 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Prekliatie muzikálu Dracula?! Zomrelo už viacero hviezd, skladateľ Rudolf Geri to povedal jasne

Ktovie, či tvorcovia legendárneho muzikálu Dracula v čase jeho prípravy tušili, že sa stane doslova nesmrteľným?

Paradoxne, kým muzikál stále žije, niektorí z autorov aj účinkujúcich už nie sú medzi živými. Práve preto sa v súvislosti s muzikálom dokonca šepká o akejsi Draculovej pomste. Od premiéry v októbri 1995 do umeleckého neba totiž odišli Karel Svoboda († 68), Jozef Bednárik († 65), Richard Hess († 50), Zdeněk Borovec († 69), Iveta Bartošová († 48), či Ľubo Fritz († 48). Ako si na Draculu po 25. rokoch spomína šéfdirigent muzikálu a autor hudobného naštudovania Rudolf Geri?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Muzikál Dracula videlo v rokoch 1995 - 1998 vyše milióna divákov, čím sa stal najslávnejším v našich končinách. Vzápätí bol uvedený v juhokórejskom Soule, Poľsku, Rusku, Nemecku, Belgicku a v ďalších krajinách. Všetko sa to ale začalo veľmi prozaicky. Rudolf Geri, ktorý v tom čase pôsobil ako šéfdirigent na bratislavskej Novej scéne, spolupracoval dlhé roky s režisérom Jozefom Bednárikom, dobrých pätnásť rokov tvorili divadelný aj televízny tandem.

Otvoriť galériu
Na Novej scéne bola vtedy slávna éra muzikálov, hrali sa Pokrvní bratia, Evanjelium o Márii či Grand Hotel. „Keďže sme s tým mali s Jožkom Bednárikom skúsenosti, jedného dňa prišli za nami producent Egon Kulhánek a producent a choreograf Richard Hess s tým, že chcú v Prahe naštudovať muzikál Dracula. O čosi neskôr som sa stretol s kamarátom Ľubom Fritzom, ktorý robil asistenta réžie na Draculovi. Povedal mi, že v Prahe už bežia konkurzy na Draculu. ‘Ako je možné, že Béďo tam je a ty tam nie si?‘ spýtal sa ma. Úprimne, bol som prekvapený, že mi Jožko Bednárik nič nepovedal,“ spomína na svoj vstup do pražského muzikálu Geri. Dodnes si pamätá, ako ho k sebe domov do Jevan zavolal skladateľ Karel Svoboda.

 

 „Dlho do rána sme sa rozprávali o hudbe, živote a o tvorbe, hrali sme spolu na klavíri, a druhý deň ma menoval šéfdirigentom. Karel patril vždy medzi moje veľké hudobné vzory. Mal vynikajúce nápady, výborne vybavené štúdio a písal fantastické pesničky. Ale toto bol v princípe jeho prvý muzikál, postavený na dramatickej báze s medzihrami. A tie medzihry mu neboli príliš vlastné, tam mu bolo treba trochu pomôcť. Lebo mnohé muzikály dnes sú len sledom pesničiek. Aj pri Draculovi boli na začiatku len pesničky bez spojovacej hudby. A na tom sme spolupracovali s mojím asistentom a s druhým dirigentom Jirkom Škorpíkom a s asisitentom réžie Ľubom Fritzom, aby bol Dracula hudobno-dramatickým dielom, a nie len sledom pesničiek,“ vysvetľuje Rudo Geri.

Tvorili aj v jazere

Samozrejme, pri tvorbe takého veľkolepého diela, akým muzikál Dracula nesporne je, došlo aj k ostrejším umeleckým výmenám názorov. „Spočiatku sme sa napríklad nezhodli v duete Jsou v nás. Pôvodne sa to malo spievať jednohlasne. Bolo mi ľúto nevyužiť možnosť dať tam protimelódiu, ktorá umocní dramatickú výpoveď, a dopísal som tam druhý hlas. Karel nesúhlasil, vravel, že to znie ako zlá nemecká reklama. Pár týždňov sa so mnou nebavil, no napokon uznal, že je to takto lepšie. Vždy, keď vzniká niečo veľké, sú tam aj trenice,“ konštatuje Geri a prekvapí, keď povie, že niektoré nápady vznikli aj vo vode.

Otvoriť galériu

Vidiac našu nevypovedanú otázku to hneď vysvetlí: „U Karla v Jevanoch sme sa bavili o koncepcii muzikálu a išli sme si zaplávať do jazera. Plávali sme, rozprávali sa o tom, čo bude kto robiť, a keď sme hovorili o nejakej úprave, hneď sme si to v tej vode aj vyskúšali a zaspievali ju. Keď nás niekto pozoroval, museli sme mu pripadať prinajmenšom čudní,“ smeje sa. S Karlom Svobodom sa spolupracovalo a „hádalo“ báječne.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv